3o home river bioblitz ceb5cebeceb5cf81ceb5cf85cebdcf8ecebdcf84ceb1cf82 cf84ceb7 ceb6cf89ceae cf83cf84cebfcebd ceb1cf8ecebf

3 home river bioblitz


Θέλεις να μάθεις τι είναι όλα αυτά τα δέντρα, ψάρια, λουλούδια, πουλιά, θηλαστικά που βλέπεις κάθε φορά που παίρνεις τα βουνά και τα λαγκάδια; Θέλεις απλώς να βγεις μια βόλτα στη φύση και να μάθεις για τη ζωή που υπάρχει γύρω σου; Είσαι ένας τρελαμένος φωτογράφος της φύσης; Ψάχνεις παρέα για μια χαλαρή βόλτα στο ποτάμι γεμάτη εκπλήξεις; Θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη; Θα σε ενδιέφερε να προσφέρεις το λιθαράκι σου στην επιστήμη ανακαλύπτοντας τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής σου; Θέλεις να ζήσεις μια αξέχαστη μέρα δίπλα στο ποτάμι σαν κι αυτή ή αυτή ;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές του 3oυ Home River BioBlitz

Έλα να εξερευνήσουμε τις όχθες του Αώου στις 24 Σεπτεμβρίου στο 3ο Home River BioBlitz.

Έλα να γιορτάσουμε τη ζωή στο ποτάμι, να ανακαλύψουμε με ένα πρωτόγνωρο τρόπο την άφθονη βιοποικιλότητα που κρύβεται μέσα και γύρω από αυτό.

Κατά τη διάρκεια του φετινού HomeRiver Bioblitz θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Αώο και την πολύτιμη συνεισφορά του στις ανθρώπινες και όχι μόνο κοινωνίες της περιοχής, μέσα από παρουσιάσεις και προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ξενοδοχείου ‘Γεφύρι’ δίπλα στο λιθόκτιστο γεφύρι της Κόνιτσας.

Τι είναι ένα BioBlitz;

Ένα BioBlitz είναι μια ομαδική προσπάθεια για καταγραφή των ειδών μιας περιοχής εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Είναι μια προσπάθεια συλλογής δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα από απλούς πολίτες. Το BioBlitz είναι ένας δίαυλος που φέρνει κοντά τους ανθρώπους με το φυσικό περιβάλλον που τους περικλείει, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες που συνήθως περνούν απαρατήρητες και ταυτόχρονα προσφέροντας χρήσιμα δεδομένα στην επιστήμη για την προστασία και διατήρηση της φύσης.

Πώς λειτουργεί ένα BioBlitz;

Σε ένα BioBlitz οι συμμετέχοντες αφού τραβήξουν φωτογραφίες από όσα περισσότερα είδη δουν σε μια οριοθετημένη περιοχή, τις ανεβάζουν στην εφαρμογή iNaturalist. Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, έμπειροι βιολόγοι από όλο τον κόσμο κάνουν αναγνώριση και καταμέτρηση των ειδών, αποκαλύπτοντας ένα παζλ της ζωής που κρύβεται εντός των ορίων της περιοχής. Τα δεδομένα αυτά δύναται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για επιστημονική έρευνα που θα βοηθήσει στην προστασία και διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων. Ένα BioBlitz είναι στην ουσία μια διοργάνωση που βασίζεται στην Επιστήμη των Πολιτών, μιας και οι πολίτες συνδράμουν ενεργά στη συλλογή και καταγραφή επιστημονικών δεδομένων.


Γιατί γίνεται αυτό το BioBlitz;

Στις 23-25 Σεπτεμβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν και θα εξερευνήσουν τα ποτάμια της περιοχής τους. Tο BioBlitz στον Αώο, στις 24 Σεπτεμβρίου, είναι κομμάτι του “The Home River BioBlitz”, μιας δράσης που υλοποιείται παράλληλα σε δεκάδες ποτάμια του κόσμου. Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες, σε συνεργασία με έμπειρους βιολόγους της online κοινότητας του iNaturalist θα αναγνωρίσουν τα είδη που φωτογραφήθηκαν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;

Έλα με την παρέα σου το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 πμ, στο γεφύρι της Κόνιτσας. Το ακριβές σημείο συνάντησης είναι το νότιο άκρο του γεφυριού, σημείο εκκίνησης και της διαδρομής προς Μονή Στομίου. Τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται να έχεις μαζί σου είναι ένα smartphone με camera και λειτουργία GPS. Δεν χρειάζεται η κάμερά σου να είναι η καλύτερη. Βέβαια, αν είσαι pro, μπορείς να έρθεις και με τη φωτογραφική σου μηχανή. Κυάλια, μεγεθυντικοί φακοί, απόχες και μικροσκόπια είναι ευπρόσδεκτα.

Επίσης, θα χρειαστεί να έχεις εγκαταστήσει στο κινητό σου την εφαρμογή iNaturalist και να δημιουργήσεις ένα νέο προφίλ. Θα σου πάρει μόνο 2 λεπτά. Στη συνέχεια αναζήτησε και μπες στο project με τίτλο “Aoos Home River Bioblitz 2022”. Είσαι έτοιμη/έτοιμος.

Μιας και η εξόρμηση μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου κολατσιό και παγούρι με νερό.

Τι θα γίνει στο φετινό BioBlitz στον Αώο;

Το πλάνο είναι να κινηθούμε παράλληλα με το ποτάμι με κατεύθυνση προς Μονή Στομίου και να φωτογραφίσουμε/ηχογραφήσουμε οποιαδήποτε μορφή ζωής βρεθεί μπροστά μας. Μπορεί να είναι ένα πλατάνι, ένας καρπός βελανιδιάς, μία πέστροφα, ένα μανιτάρι, μια πεταλούδα, μία λιβελούλα, μία βίδρα, ένα πουλί ή το κελάηδισμά του. Μπορεί επίσης να είναι ένα φτερό πουλιού ή μια αρκουδίσια “τούρτα”.

Αφού συγκεντρώσουμε αρκετές φωτογραφίες και επιστρέψουμε στο σημείο συνάντησης, θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε στο χώρο του ξενοδοχείου ‘Γεφύρι’ και να ανεβάσουμε στην εφαρμογή iNaturalist το υλικό που συλλέχθηκε (ο/η καθένας/καθεμία από τον λογαριασμό του/της στο project “Aoos Home River Bioblitz 2022”). Εκεί θα μας περιμένει μπουφές για να αναπληρώσουμε τις χαμένες δυνάμεις μας. Στη συνέχεια η συντονίστρια των προγραμμάτων της “Πίνδος Περιβαλλοντική” Τόνια Γαλάνη θα μας μιλήσει για τον ποταμό Αώο και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και διατήρησή του ως ένα από τα τελευταία ποτάμια ελεύθερης ροής. Τέλος, θα προβληθεί ταινία ντοκιμαντέρ σχετική με τη σημασία διαφύλαξης/προστασίας των ποταμών ελεύθερης ροής και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση που γίνονται σε άλλα μέρη του κόσμου.


Γιατί επιλέχθηκε ο Αώος ως ποτάμι διεξαγωγής;

Ο Αώος/Vjosa έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα τελευταία ποτάμια ελεύθερης ροής της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα από τα τελευταία ανεμπόδιστα ποτάμια (χωρίς φράγματα ή άλλα τεχνητά εμπόδια) οικοσυστήματα καθ’ όλο το μήκος ροής του (με εξαίρεση τμήματος των πηγών του που από το 1990 και μετά έχουν αποκοπεί με τη δημιουργία του υδατοφράγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην τοποθεσία Πολιτσές Μετσόβου). Δυστυχώς, κυρίως τα τελευταία χρόνια ο ποταμός Αώος και οι παραπόταμοί του, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία, δέχονται μεγάλες πιέσεις από σχεδιαζόμενα πλάνα εγκατάστασης μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Κατά τη διάρκεια του Home River Bioblitz θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για την οικολογική κατάσταση του ποταμού και παράγοντες που (δύναται να) την επιβαρύνουν.

Τι γίνεται αν ο Αώος μου πέφτει μακριά;

Μπορείς να διοργανώσεις το δικό σου ‘Home River BioBlitz’ στο ποτάμι/παραπόταμο/ρέμα της περιοχής σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις το ποτάμι της επιλογής σου και να δημιουργήσεις ένα ‘collection project’ και ένα χάρτη/πολύγωνο για το project σου στο iNaturalist. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Τα παρακάτω video tutorials μπορούν να σε βοηθήσουν: media.nationalgeographic.org | www.inaturalist.org | youtube 1 | youtube 2

(Για περαιτέρω βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης)

Τι γίνεται αν το είδος που θα φωτογραφίσω είναι σπάνιο και φοβάμαι ότι θα κινδυνεύσει αποκαλύπτοντας την τοποθεσία του;

Η εφαρμογή iNaturalist δίνει τη δυνατότητα είτε πλήρους απόκρυψης της τοποθεσίας που τραβήχτηκε η φωτογραφία, είτε μερικής παραχώρησης της τοποθεσίας (δηλαδή αντί για το ακριβές σημείο που λήφθηκε η φωτογραφία σημειώνεις την ευρύτερη περιοχή).

* Το ‘Home River BioBlitz’ είναι μία διοργάνωση του Δικτύου ‘River Collective’ και των πολιτών του κόσμου που αναλαμβάνουν εθελοντικά τα κατά τόπους Bioblitz σε ποτάμια της περιοχής τους.
* Το ‘3o The Home River BioBlitz – Εξερευνώντας τη ζωή στον Αώο’ γίνεται με την υποστήριξη των:

The post 3o Home River BioBlitz – Εξερευνώντας τη ζωή στον Αώο first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *