16 22 cf83ceb5cf80cf84ceb5cebcceb2cf81ceafcebfcf85 ceb5cf85cf81cf89cf80ceb1cf8acebaceae ceb5ceb2ceb4cebfcebcceacceb4ceb1 cebaceb9

ΕΕΒΝ

H ευχάριστη, οικονομική, ασφαλής, και οικολογική μετακίνηση στις πόλεις είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ” αυτό είναι το σύνθημα του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

CAR 1024x765 1

[Σας προσφέρουμε για ανάγνωση και λήψη το βιβλίο του Andre Gorz «Η Κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου», 1973 | Μία έκδοση των ΦτΦ με αφορμή τα τροχαία εγκλήματα ΕΔΩ]

Η αρχική και βασική αρχή των πρώτων χρόνων της “ημέρας χωρίς ΙΧ” που ήταν “ΟΧΙ στην κυριαρχία του ΙΧ – Ναι στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς – Ναι στα δικαιώματα των πεζών, ποδηλατών, ΑμΕΑ στην πόλη – Οδική ασφάλεια” έχει εγκαταλειφθεί από τους διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ωστόσο οι ΦτΦ αξιοποιούν όλες τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ημέρες και Εβδομάδες για να προβάλλουν τις θέσεις τους.

Διαβάστε τις θέσεις των ΦτΦ, πριν από δέκα χρόνια, το 2013 οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν την αξία τους [ΕΔΩ]

Στις μέρες μας η ποιότητα ζωής στις πόλεις επιδεινώνεται αν και υπάρχει σχετική βελτίωση στο τομέα της μετακίνησης με την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας – Πειραιά.

Ορισμένα από τα προβλήματα:

  • Κατάληψη του δημόσιου χώρου με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, την μετατροπή των περιπτέρων σε σούπερ μάρκετ, την τοποθέτηση ακριβών “Σπιτιών Ανακύκλωσης” στην καρδιά των πόλεων.
  • Κακή κατάσταση και έλλειψη συντήρησης του αστικού οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, των πλατειών κ.λπ.
  • Παράνομη στάθμευση – κατάληψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από μηχανοκίνητα μέσα κ.λπ.
  • Έλλειψη αστυνόμευσης.
  • Συχνά τροχαία συμβάντα που οφείλονται στην μεγάλη ταχύτητα και στη μη τήρηση του ΚΟΚ. – Επαναλαμβάνουμε το αίτημα για 30 χλμ μέγιστη ταχύτητα στις πόλεις.
  • Εγκατάλειψη θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα.
  • Μακροχρόνιες καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων για θανατηφόρα τροχαία συμβάντα.

Επίσης το πρόβλημα της ασφαλούς μετακίνησης με το σιδηρόδρομο που αναδείχθηκε με τη σφοδρή, μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 με δεκάδες θύματα, φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου της ανοργανωσιάς και της έλλειψης συστημάτων ασφαλείας στις μετακινήσεις των πολιτών.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στηρίζει τον Πανελλαδικό Σύλλογο “SOS Τροχαία Εγκλήματα” , προβάλλει τα δκαιώματα πεζών και ποδηλατών, της ασφαλούς – οικονομικής και ευχάριστης μετακίνησης στην πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες και δημοσιεύματα ΕΔΩ.


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι η ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 2002, και κάθε χρόνο, από 16 – 22 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και των αρμοδίων αρχών, να πάρουν μέτρα για την βιώσιμη μετακίνηση στις πόλεις.

Η τελευταία ημέρα της εκστρατείας, 22 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως “Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο” με σκοπό να προβληθεί η ιδέα της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σε πολλές πόλεις αυτήν την ημέρα η μετακίνηση των πολιτών με τα ΜΜΜ γίνεται χωρίς εισητήριο και τα αστικά κέντρα προορίζονται για πεζούς και ποδηλάτες όλων των ηλικιών και όχι για τη συνήθη μηχανοκίνητη κυκλοφορία.

Η ιστοσελίδα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το άρθρο 16 – 22 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με την Ελλάδα κομένη στη μέση, χωρίς τρένα, με κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα, με τροχαία συμβάντα και εγκαταλήψεις θυμάτων, με μια Αθήνα “άνω κάτω…” εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *