[To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ έχει προσυπογράψει το ψήφισμα καθώς και η διεθνής οργάνωση Naturefriends International. To κείμενο/ ψήφισμα που ακολουθεί είναι από τον ψηφιακό μεταφραστή Google. Περισσότερα στην πηγή ΕΔΩ.]
EU MUST MAKE BUSINESS LEGALLY ACCOUNTABLE FOR THE CLIMATE CRISIS
Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ο ρόλος των επιχειρήσεων στην επιδείνωση αυτής της κρίσης είναι αναμφισβήτητος. Υπάρχει ένας νόμος της ΕΕ στο τραπέζι [1] που θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τους, αλλά η πρόταση είναι πολύ αδύναμη για να λειτουργήσει στην πράξη.
Κάθε οικονομικός τομέας έχει βαρύ κλίμα . Ο ενεργειακός τομέας είναι ο μεγαλύτερος ένοχος, ωστόσο οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να σχεδιάζουν απερίσκεπτα μεγάλα έργα – όπως ο αγωγός αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής[2]ή τα έργα LNG της Μοζαμβίκης[3]– βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει καταστροφικές «βόμβες άνθρακα».[4]Οι αγροτικές επιχειρήσεις προμηθεύονται προϊόντα όπως κρέας από φάρμες σε χιλιάδες εκτάρια αποψιλωμένης γης στον Αμαζόνιο και αντλούν δισεκατομμύρια γαλόνια μεθανίου, μια ισχυρή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα μέσω της εκτροφής ζώων. Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας παράγει έως και το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.[5]Και από τις αερομεταφορές, την παραγωγή πλαστικών μέχρι την εξόρυξη πρώτων υλών, όλοι οι κλάδοι συμβάλλουν στην κρίση.
Η προκύπτουσα υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη . Το περασμένο καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι γνώρισαν τις πιο έντονες πλημμύρες και τους πιο έντονους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, τα βαρύτερα διόδια πληρώνουν οι άνθρωποι στον Παγκόσμιο Νότο. Φέτος το Πακιστάν επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 100 ετών, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.[6]
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας δράση για το κλίμα . Το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες ομάδες και εκατομμύρια ανθρώπους. Οι νέοι παντού βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να αγνοούν τις πολλαπλές κρίσεις που εκτυλίσσονται και από τις εταιρείες να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη. Αυτό το κύμα είναι αδύνατο να αγνοηθεί.
Οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις απαιτήσεις αναλαμβάνοντας υψηλές δημόσιες δεσμεύσεις να ευθυγραμμιστούν με τη Συμφωνία του Παρισιού μέσω σχεδίων μετάβασης και «καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων» . Αλλά αυτά είναι ως επί το πλείστον κενές υποσχέσεις και πράσινη πλύση.[7]Οι δεσμεύσεις καθαρού μηδενισμού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αντιστάθμιση των εκπομπών μέσω πρακτικών όπως η αποκατάσταση δασών ή οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι καμία από αυτές δεν είναι αξιόπιστη.[8]Είναι σαφές ότι οι εταιρείες είναι αποφασισμένες να αναβάλουν την πραγματική δράση για το κλίμα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Καθώς οι επιβλαβείς επιπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, παρατηρούμε επίσης αύξηση των αγωγών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πληγέντες κινητοποιούνται για να απαιτήσουν αποζημίωση και αποκατάσταση, για παράδειγμα μια αγωγή ορόσημο από Περουβιανό αγρότη κατά της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας RWE για να απαιτήσει αποζημίωση για κινδύνους πλημμύρας που προκαλούνται από την τήξη των παγετώνων[9]. Οι εταιρείες αμφισβητούνται επίσης στο δικαστήριο για πράσινη πλύση και αδύναμα σχέδια για το κλίμα . Το 2021, μια απόφαση ορόσημο στην Ολλανδία αναγνώρισε τη γενική ανεπάρκεια του εθελοντικού σχεδίου της Shell για το κλίμα και της διέταξε να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 45% έως το 2030[10]. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο αγωγές κατά της TotalEnergies για αδύναμα σχέδια για την κλιματική μετάβαση[11]και παραπλανητικοί ισχυρισμοί σχετικά με τα ορυκτά αέρια και τα βιοκαύσιμα[12].
Η αποτυχία των εθελοντικών δεσμεύσεων και αυτές οι νομικές τάσεις δείχνουν ότι η πιο αξιόπιστη οδός για τη μείωση των εκπομπών από τις επιχειρήσεις είναι να καταστούν οι εταιρείες νομικά υπεύθυνες για τα σχέδια και τις επιπτώσεις τους για το κλίμα.
Σε επίπεδο ΕΕ, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένας νόμος που θα μπορούσε να καθιστά υπεύθυνες τις εταιρείες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντική ζημιά στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας τους. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για τις κλιματικές επιπτώσεις τους και για τη μείωση των εκπομπών τους, εάν έχουμε ελπίδες να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η πρόταση νόμου αποτυγχάνει να επιβάλει ουσιαστικές υποχρεώσεις για το κλίμα στις εταιρείες.
Εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ακτιβιστές και ομάδες αφιερωμένες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, απαιτούμε έναν ισχυρό νόμο της ΕΕ που είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την απόδοση κλιματικής δικαιοσύνης. Ένας νόμος που καθιστά τις εταιρείες νομικά υπεύθυνες για:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
- Όλες οι εταιρείες πρέπει να είναι υποχρεωμένες να κάνουν τη δέουσα επιμέλεια και να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις τους στο κλίμα: να εντοπίζουν και να αξιολογούν τους κινδύνους επιβλαβών επιπτώσεων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας τους. να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και τον τερματισμό αυτών των επιπτώσεων· και να επικοινωνούν με σαφήνεια και διαφάνεια σχετικά με αυτό.
- Όλες οι εταιρείες πρέπει να είναι υπόλογες και υπεύθυνες για τις επιπτώσεις τους: οι εταιρείες πρέπει να ερευνηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις εάν δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι τοπικές κοινότητες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος κ.λπ. που απειλούνται από πλημμύρες, ξηρασία ή άλλες κλιματικές επιπτώσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδώσουν δικαιοσύνη και αποκατάσταση στα δικαστήρια. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μηνύσουμε εταιρείες σε όλη την ΕΕ για πράσινη πλύση και ψεύτικα σχέδια για το κλίμα.
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Όλες οι εταιρείες πρέπει να έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για να ευθυγραμμιστούν με τη Συμφωνία του Παρισιού και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό. Ένα σχέδιο που:
- Περιλαμβάνει στόχους – τα εταιρικά σχέδια για το κλίμα πρέπει να έχουν βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους για το 2030 και το 2050, καθώς και ορόσημα για 5 χρόνια.
- Καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας καθώς και το εύρος εκπομπών 1, 2 και 3 . Ο συνολικός αντίκτυπος των επιχειρηματικών εκπομπών κρύβεται πίσω από πολύπλοκες αλυσίδες επιχειρηματικών σχέσεων και οι μεγαλύτερες εκπομπές από ένα προϊόν, π.χ. πετρέλαιο, δεν προέρχονται από τον τρόπο παραγωγής του, αλλά από τον τρόπο χρήσης του (Πεδίο 3).
- Δεν βασίζεται στην αντιστάθμιση: η αντιστάθμιση δεν είναι ένα αξιόπιστο μέτρο για τις πραγματικές μειώσεις εκπομπών – οι εταιρείες πρέπει να υπολογίζουν τις απόλυτες μειώσεις τους.
- Περιλαμβάνει συγκεκριμένη δράση: οι εταιρείες πρέπει να εξηγούν με σαφήνεια πού και πώς μπορούν να απαλλάξουν τις ανθρακούχες δραστηριότητές τους. Πρέπει να κλείσουν τα περιουσιακά στοιχεία με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα (πρέπει να απαγορεύεται στις εταιρείες να πωλούν απλώς εκπομπές σε κάποιον άλλο).
Η πιο πρόσφατη κλιματική επιστήμη προειδοποιεί ότι, εκτός και αν έχουμε τεράστιες περικοπές εκπομπών την επόμενη δεκαετία, το 1,5. ο στόχος πτυχίου μπορεί σύντομα να είναι απρόσιτος. Το συμπέρασμα είναι σαφές – πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές που προέρχονται από τις επιχειρήσεις σήμερα. Για να μετριαστούν οι κλιματικές καταστροφές και να διατηρηθεί ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτούμε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δράσουν τώρα για να επιβάλουν τους κανόνες για τις επιχειρήσεις.
[Περισσότερα στην πηγή ΕΔΩ.]
Το άρθρο ΨΗΦΙΣΜΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει τις επιχειρήσεις νομικά υπεύθυνες για την κλιματική κρίση | Οι ΦτΦ προσυπογράφουν εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.