cf87cf81ceaecf83cf84cebfcf82 cebacf89cf84cf83ceadcebbceb7cf82 ceadcebdceb1cf82 cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceaccf86cebfcf82 cf86cf8dcf83

Ο Απρίλιος είναι ο τελευταίος μήνας υποβολής συμμετοχών για το μεγάλο φωτογραφικό διαγωνισμό Click στη Φύση. Θεωρούμε λοιπόν σημαντική την παρουσίαση αξιόλογων φωτογράφων φύσης ως ερέθισμα και παράδειγμα για την δραστηριοποίηση στο είδος και ως σημαντική υπόμνηση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να κινητοποιηθούν και να αναζητήσουν στα αρχεία τους ή να δημιουργήσουν πρωτότυπες εικόνες από τις περιοχές Natura 2000. Όχι μόνον αναζητώντας τη διάκριση στο διαγωνισμό αλλά και με την ευγενή φιλοδοξία ότι ο καθένας με τις δυνάμεις βάζει ένα λιθαράκι στην συλλογική ευαισθητοποίηση για την προστασία της φύσης.

Χρήστος Κωτσέλης. Συνέντευξη και μικρό portfolio με αφορμή το διαγωνισμό “Click στη Φύση”.

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία φύσης;
Παραδόξως ξεκίνησα να φωτογραφίζω υποβρυχίως και στη συνέχεια ασχολήθηκα με τα πουλιά, τα θηλαστικά και τα φυτά. Tα τελευταία χρόνια το μεγάλο μου πάθος είναι τα ερπετά. Η δυσκολία της υποβρύχιας φωτογράφισης, δηλαδή το ότι πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστείς τα θέματα της κατάδυσης αλλά και τα τεχνικά θέματα της φωτογραφίας, καθώς και το περιορισμένο χρονικό διάστημα που υπάρχει κάθε φορά σε μία κατάδυση, με οδήγησε στο να γίνω πιο συστηματικός και μεθοδικός.
IMG 3266 1

Ασχολείστε με συγκεκριμένο είδος (π.χ.wildlife, φυσικό τοπίο, μικρόκοσμος, προστασία οικοσυστήματος, συγκεκριμένες περιοχές Ελλάδας;)
Έχοντας έδρα το νομό Αττικής φωτογραφίζω σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η αγάπη για τη φύση και ο ενθουσιασμός για εξερεύνηση δεν θα μπορούσαν να με περιορίσουν σε ένα μόνο είδος φωτογράφισης. Η λήψη μιας φωτογραφίας από το μικρόκοσμο της θάλασσας, μέχρι και τη φωτογράφιση ενός μεγάλου θηλαστικού της ξηράς, μου προσδίδει το ίδιο συναίσθημα.

Φωτογραφίζετε μόνος ή ως μέλος ομάδας; 
Συνήθως η φωτογραφία άγριας φύσης είναι μοναχική δραστηριότητα, καθότι απαιτεί πολύ χρόνο, στοχοπροσήλωση αλλά και ησυχία. Για τη λήψη μιας φωτογραφίας ή μιας σειράς φωτογραφιών μπορεί να χρειαστούν από κάποιες ώρες μέχρι και κάποια χρόνια. Παρόλα αυτά πάντα απολαμβάνω το να φωτογραφίζω με μία μικρή ομάδα φίλων, και φυσικά το θέμα είναι αυτό που θα καθορίσει την παρουσία άλλων ατόμων ή όχι.
IMG 5805 1Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό είναι αρκετά ενημερωμένο ευαισθητοποιημένο στο αντικείμενο; Αν κάποιοι είχαν περισσότερα ερεθίσματα θα ασχολούνταν περισσότερο; 
Η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης σε βιοποικιλότητα, αν όχι η πιο πλούσια, και αυτό είτε σε απόλυτους αριθμούς είτε κατά αναλογία μεγέθους. Για τους περισσότερους συμπολίτες μας η ελληνική φύση είναι κάτι άγνωστο και ομιχλώδες, γεμάτο με μυθοπλασία και ανυπόστατες ιστορίες. Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα με την παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μία έντονη αλλαγή σε αυτό. Το κοινό φαίνεται ολοένα και περισσότερο να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς την άγρια φύση, τόσο από την πλευρά της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, όσο και από την πλευρά της παρατήρησης και της φωτογράφισης. Υπάρχουν άτομα που αναζητούν πλέον πληροφορίες για τα είδη που συναντούν, είτε αυτά προέρχονται από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα.

Γύρω από ποιες ομάδες σύμφωνα με την ενημέρωση και πληροφόρηση που έχετε συσπειρώνονται οι φωτογράφοι φύσης;
Οι περισσότεροι φωτογράφοι φύσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ασχολούνται κυρίως με το birding και τη φωτογράφιση πουλιών.IMG 0324 1

Είναι ακριβό σπορ; Μπορεί να γίνει και με λιγότερο εξοπλισμό;
Η παρατήρηση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τα μάτια μας, με ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και μασκα, ή ακόμα και με ένα ζευγάρι κυαλια. Από εκεί και πέρα για την φωτογράφιση δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος τον πιο ακριβό εξοπλισμό, αν και σίγουρα θα βοηθήσει σε τεχνικά θέματα μια πιο εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή, αλλα αυτό δεν είναι μονόδρομος. Στις μέρες μας ένα καλό κινητό μπορεί να δώσει αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι η όρεξη, το πάθος και η μελέτη που θα κάνει κανείς για να φωτογραφήσει κάτι και όχι ο εξοπλισμός.

Yπάρχει η εντύπωση ότι πρέπει να βρεθούμε μακριά από αστικά κέντρα για να φωτογραφίσουμε φύση. Ισχύει;
Κάθε άλλο. Υπάρχουν πολύ ωραία θέματα άγριας φύσης μεσα στον αστικό ιστό τα οποια αξίζουν να παρατηρήσουμε και να φωτογραφίσουμε. Πολλές από τις φωτογραφίες μου είναι τραβηγμένες ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να κανουμε πολλά χιλιόμετρα για να τα αναζητήσουμε. Τα πάρκα, το μπαλκόνι μας, ακόμα και το παράθυρό μας μπορούν να μας δώσουν ωραίο υλικό. Για παράδειγμα, από ένα μπαλκόνι μπορεί κανείς να φωτογραφήσει τα πιο κοινά πουλιά που υπάρχουν στην πόλη, όπως είναι οι δεκαοχτούρες, τα κοτσύφια, τα σπουργίτια, τα χελιδόνια την άνοιξη, αλλά και έντομα που μπορεί να είναι επισκέπτες στο σπίτι μας.IMG 1275 1 2 1Έχετε ασχοληθεί με τις περιοχές Natura 2000;
Εχω ασχοληθεί και λάβει μέρος σε μελέτες και σε δράσεις για την εξερεύνηση, ανάδειξη και προστασία των οικοτόπων της Ελλάδας. Είναι τα τελευταία προπυργια βιοποικοιλότητας που είναι στην ουσία και ο πλούτος που έχουμε σαν χώρα. Οφείλουμε να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε ειδικά στις μέρες μας όπου δυστυχώς συρρικνώνονται ταχύτατα λόγω μικροπολιτικών αποφάσεων.

Ti θα συμβουλεύατε ένα φωτογράφο που θέλει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό “Click στη Φύση”
Να στείλει τις καλύτερες φωτογραφίες του από όποια περιοχή Νatura2000 έχει επισκεφθεί.
Click @ Nature Banner
Ο Χρήστος Κωτσέλης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Το πάθος του για τη φύση άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν περνούσε ατελείωτες ώρες μέσα στο υγρό στοιχείο με τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά του εξερευνώντας τον υποβρύχιο κόσμο. Αργότερα, άρχισε να γίνεται συστηματικός παρατηρητής με το να κρατάει χειρόγραφες σημειώσεις στην αρχή, ενώ από την στιγμή που έγινε δύτης, ήταν λογικό να αρχίσει να φωτογραφίζει για να καταγράφει όσο καλύτερα γίνεται αυτό τον μαγικό και ακόμα ανεξερεύνητο κόσμο. Φυσικό επακόλουθο ήταν να αρχίσει να παρατηρεί και να φωτογραφίζει συστηματικά όχι μόνο τα θαλάσσια συστήματα, τοπία, ζώα και φυτά αλλά και τα υπέργεια. Ετσι πλέον ασχολείται με μεγάλο πάθος με την φωτογραφία φύσης σε όλες τις εκφάνσεις της, ιδιαίτερα όμως με τα ερπετά, τα πουλιά και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σήμερα πέρα από το ακαδημαικό του ενδιαφέρον σχετικά με το περιβάλλον, ασχολείται επαγγελματικά και με το guiding σε όλες τις κατηγορίες (birding, herping,…), και αναλαμβάνει τη συνοδεία μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων που θέλουν να παρατηρήσουν ή να φωτογραφίσουν την άγρια ζωή της χώρας μας.
Facebook: Christos Kotselis | Instagram: christoskotselis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *