cf84cebf 5cebf ceb8ceb5cf81ceb9cebdcf8c cf83cf87cebfcebbceb5ceafcebf ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 ceb8ceb1cebbceaccf83cf83ceb9ceb1 ceb2ceb9cebf

5ο Θερινό Σχολείο Θαλάσσιας Βιοποικολότητας


Στο κυκλαδονήσι της Ίου, στα μέσα του προσεχούς Αυγούστου 2023, θα λάβει χώρα η 5η κατά σειρά διοργάνωση του «Θερινού Σχολείου για την Θαλάσσια Βιοποικιλότητα». Η διοργάνωση στηρίζεται από τα Σωματεία «Save Ios» και «Σύνδεσμος Ιητών», από το «Δίκτυο για την προστασία της Άγριας Φύσης – «Save Wild» και τους Συλλόγους «Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων – «Αλκυόνη» και «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου», από το «Σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας «Δράση για την άγρια ζωή», την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – ΠΦΟ, τους «Νέους Πράσινους» και την «Οικολογική Συμμαχία».

Η προσεχής διοργάνωση του «Θερινού Σχολείου για την Θαλάσσια Βιοποικιλότητα 2023» θα φιλοξενηθεί σε μία από τις δύο παραδοσιακές κατοικίες που δεσπόζουν τον υπέροχο κόλπο των 3 Κλησιών, ιδιοκτησίας μέλους του Σωματείου «Save Ios».

Το «Θερινό Σχολείο για την Θαλάσσια Βιοποικιλότητα» δημιουργήθηκε και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας», λόγω της αδήριτης ανάγκης γνώσης και εμπειρίας του θέματος στο πεδίο. Η 1η διοργάνωση του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκε το 2018 στο Νότιοανατολικό Πήλιο, η 2η το 2019 στη Χαλκιδική, η 3η έλαβε χώρα διαδικτυακά το 2021 λόγω της πανδημίας Covid και η 4η στον Παγασητικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Στόχος των διοργανώσεων του Θερινού Σχολείου είναι η βέλτιστη δυνατή καταγραφή της βιοποικιλότητας όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της χώρας και, για αυτό τον λόγο, κάθε χρόνο προγραμματίζονται σε μία διαφορετική περιοχή.

Το κυκλαδονήσι της Ίου βρέθηκε την τελευταία 10ετία στη δίνη μιας σειράς από τις πλέον βίαιες οικοδομικές παρεμβάσεις που, με την μορφή τουριστικών επενδύσεων, αλλοίωσαν τοπία, κατέστρεψαν αιγιαλούς και παράκτια μέτωπα, κορυφογραμμές, κοίτες ρεμάτων, φυσικά οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα, ώστε να μπορεί σήμερα να χαρακτηριστεί κάλλιστα το νησί ως εμβληματικός τόπος βαριάς περιβαλλοντικής κακοποίησης.

Η βίαιη περιβαλλοντική κακοποίηση από τη μία, οι αγώνες που δίνουν ενάντια εδώ και καιρό μία σειρά σημαντικών συλλογικοτήτων και η πλήρης έλλειψη καταγραφής των θαλάσσιων και χερσαίων ειδών της νήσου από την άλλη, οδηγούν δίκαια στην πραγμάτωση της 5ης κατά σειρά διοργάνωσης του «Θερινού Σχολείου για την Θαλάσσια Βιοποικιλότητα» στην Ίο.

The post Το 5ο Θερινό Σχολείο για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα στην Ίο first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *