cf84cebf cebaceb1cf81cebdceb1ceb2ceaccebbceb9 cf84cf89cebd cf88cf85cf87cf8ecebd cf84cebfcf85 cebacf8ecf83cf84ceb1 ceb3 ceb2ceb1cf83

tokarnavalitonpsyhon

Γράφει ο Γιάννης Σώκος

“Το καρναβάλι των ψυχών” (εκδόσεις Βασδέκη) εντυπωσιάζει ήδη από το εξώφυλλο. Ο τίτλος, εμπνευσμένος σε στιγμή πνευματικής έξαρσης! Το εικαστικό (πίνακας του Adolf Hiremy-Hirschl “Οι ψυχές του Αχέροντα”), χαρακτηριστική εικόνα του θέματος, που εξελίσσεται σε 300 απολαυστικά γραμμένες σελίδες!

Ο ήρωας του έργου και ταυτόχρονα αφηγητής , ένας ανώνυμος θνητός, αλλά επιδέξιος σφετεριστής κάποιου απλησίαστου θρόνου! Συμπρωταγωνιστές τα πλέον επώνυμα πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν τα γράμματα, η μυθολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία, η τέχνη, ο πολιτισμός, ανά τους αιώνες! Η πλοκή, απροσδόκητη! Το τέλος, ιδιαίτερα αυτό, μια αδιανόητη, μη αναμενόμενη επινόηση, που ανατρέπει ή ισορροπεί, ακυρώνει ή επισφραγίζει, θεοποιεί ή κονιορτοποιεί τα ώς τα σήμερα δεδομένα και κυριολεκτικά φέρνει τα πάνω – κάτω. Σε αυτό το έργο, ο Κώστας Βασιλείου, βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας, επισημοποιεί την άποψή μας ότι είναι και βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής. Την ξέρει τόσο καλά, που μπορεί να παίζει μαζί της, σαν να είναι η ψυχή Κολομπίνα κι εκείνος ένας υπερβατικός Πιερότος… Που μπορεί, επίσης, να την ξελογιάζει και να της βγάζει τη μάσκα, ξεσκεπάζοντας ενδόμυχες κρυμμένες αλήθειες… Που μπορεί, τέλος, να οδηγεί αυτός, τα βήματα του χορού τους σαν σ’ ένα ξεφάντωμα απόκοσμου καρναβαλιού χαράς, ευτυχίας, πόθων, ηδονής, πίκρας, ονείρων, προσδοκιών, διαψεύσεων, συνωμοσιών! Η μάσκα είναι το προσωπείο μιας ιστορίας που διαδραματίζεται στον Άδη, με απέραντη ελευθερία μυθοπλασίας, με βίαιη τροποποίηση των όποιων κανόνων μυθιστορηματικής γραφής, με αδιάκοπη άντληση ευρηματικών, εντέχνως διαπλεκομένων επεισοδίων, από την αστείρευτη πηγή της δημιουργικής φαντασίας.

Πίσω από τη μάσκα τα πράγματα σοβαρεύουν. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει το πρόσωπο του ίδιου του Κώστα Βασιλείου που ανελέητα σαρκάζει τους πάντες και τα πάντα… Που απομυθοποιεί ποιητές, φιλόσοφους, στρατηγούς, πολιτικούς, βασιλείς, αυτοκράτορες, εταίρες, καλλονές, θεές και θεούς… Που αξιοποιεί τις ομολογουμένως απύθμενες γνώσεις του και την υψηλού επιπέδου παιδεία του όχι απλώς για να εντυπωσιάσει με τον θησαυρό πληροφοριών που παρέχει, αλλά, κυρίως, για να επεξεργαστεί φιλοσοφικές σκέψεις, να βρει απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα και να σκιαγραφήσει την ταραχή της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου.

“Το Καρναβάλι των ψυχών” φαινομενικά είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, μα στο βάθος δίνει ερεθίσματα για προβληματισμούς που φτάνουν στις περιοχές του παράλογου. Είχατε συνδυάσει ποτέ το σκοτάδι του Άδη με την πολυχρωμία και το τρελλό πανηγύρι ενός Καρναβαλιού; Μήπως εκεί οδηγεί τις ψυχές ο Μεγάλος Βαρκάρης; Μήπως ο Πλούτωνας δεν είναι τελικά ο αυτοκράτωρ της Αβύσσου; Και τι σχέση, τέλος πάντων, μπορεί να έχει ο Κάτω κόσμος με τον Πάνω;

Ο…αθεόφοβος συγγραφέας, αυτή τη φορά, με την πένα του σε μεγάλα κέφια, τολμά να κατέβει μέχρι τον Άδη με τέτοιο τρόπο ώστε η κατάβαση να μην μοιάζει με ταξίδι στην Τελευταία Κατοικία, αλλά με Ταξίδι αναψυχής! Με ένα τολμηρό συγγραφικό άλμα ο Κ.Β. διαγράφει μια φανταστική πορεία έξω από τον χρόνο και τον χώρο για να μας προσγειώσει σε μια συμβολική κατάσταση όπου συμβαίνουν κωμικοτραγικά γεγονότα. Ένα μόνο περιστατικό θα σας αναφέρω από τα δεκάδες, που περιγράφονται στο βιβλίο, για να δείτε τι μπορεί να κάνει μετά θάνατον μια επαναστατημένη ψυχή: Κάπου στις σελίδες 226, 227, 228 ο ήρωας του βιβλίου αναλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης του Κάτω Κόσμου της οποίας τα πρόσωπα μας ανακοινώνει ο συγγραφέας δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου! Ιδού μερικά ονόματα αξιωματούχων, ανά πόστο: ο δικαστής Ραδάμανθυς υπουργός δικαιοσύνης, ο Μένιππος υπουργός περιβάλλοντος, ο Δάντης επικεφαλής του εκπαιδευτικού συμβουλίου, η Βεατρίκη στο υπουργείο γεωργικής ανάπτυξης (λόγω… αγνοίας του αντικειμένου), ο Γαλιλαίος υπεύθυνος του εθνικού αστεροσκοπείου, η Καλλιρόη Παρέν στο υπουργείο ισότητας, η Λαΐδα υπουργός πολιτισμού, η ωραία Ελένη (ένεκα Τρωικού πολέμου) υπουργός στρατιωτικών! Αν μπορείτε να διακρίνετε και σοβαρές καταστάσεις πίσω από το χιούμορ, τη σάτιρα, τον σαρκασμό, την αχαλίνωτη φαντασία και τα σπαρταριστά, σουρεαλιστικά περιστατικά διαβάστε το νέο (13ο) βιβλίο του Βασιλείου, περί ψυχών. Θα το χαρείτε με την ψυχή σας!

The post "Το καρναβάλι των ψυχών", του Κώστα Γ. Βασιλείου appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *