cf84cebfcf80cebf ceb1cebdceb8cf81cf89cf80cebfcebbcebfceb3ceafceb5cf82 cebfcebcceb1ceb4ceb9cebaceae ceadcebaceb8ceb5cf83ceb7 cf86

Ανέκαθεν όσοι ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αναφερόμασταν στην υπόλοιπη Ελλάδα ως ‘επαρχία’ και στις άλλες πόλεις μας ως ‘επαρχιακές’. Ο όρος συχνά αποκτούσε έναν αρνητικό συνειρμό στις σκέψεις πολλών, ενίοτε για τους σωστούς και άλλοτε για τους λανθασμένους λόγους.
Φωτογραφία ανοίγματος: Κωνσταντία Μαζαράκη
Πριν λίγα χρόνια, ιδρύθηκε η φωτογραφική πλατφόρμα The Provinces από ορισμένους Έλληνες φωτογράφους που είχαν ως κοινό τους παρονομαστή την προσέγγισης της ελληνικής επαρχίας, μέσω της φωτογραφίας, με έναν ετερόκλητο τρόπο που ξεφεύγει από τα τετριμέμμενα. Μέσω των φωτογραφιών τους και των εκθέσεων τους προσπαθούν να αναδείξουν αυτή την διαφορετική τους άποψη για την έννοια της επαρχίας.
Η πλατφόρμα The Provinces ιδρύθηκε το 2018 από τους Τάσο Ζωίδη, Κώστα Ιωαννίδη, Ελένη Μουζακίτη, Χρήστο Ροντογιάννη, Χρήστο Σωτηρόπουλο, Πάνο Χαραλαμπίδη και Μαίρη Χαιρετάκη, ενώ το 2019 προστέθηκε στην ομάδα η Πηνελόπη Θωμαΐδη. Οι περισσότεροι των ιδρυτικών μελών ζουν και εργάζονται σε πόλεις της περιφέρειας (Καβάλα, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Φιλιππιάδα Πρέβεζας).
SOTIROPOULOS CHRISTOS 02Φωτ.: Χρήστος Σωτηρόπουλος
Οι φωτογραφικές εργασίες που εκτίθενται στην έκθεση Τοποανθρωπολογίες αποσκοπούν στο να δώσουν μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του εγχειρήματος αυτού, που εστιάζει στον διαρκή αναπροσδιορισμό του όρου “επαρχία”. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό στις εργασίες που φιλοξενούνται εδώ, θα είχε ενδιαφέρον να σταθούμε σ’ εκείνο που επιλέχτηκε να δώσει και το θεματικό στίγμα στην παρούσα έκθεση, με βάση πάντα το υλικό της πλατφόρμας: τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, είτε αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς δραστηριότητας, είτε το φυσικό τοπίο· το πώς οι άνθρωποι, που καταγράφονται από άλλους ή αυτοπαρατηρούνται φωτογραφίζοντας, παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον τόπο γύρω τους, και πώς διαμορφώνονται κατόπιν απ’ αυτόν. Η σχέση τους με αυτό που τους περιβάλλει δεν είναι παθητική, γιατί στους τόπους τους υπάρχει ακόμη κενός χώρος, χώρος που εκλαμβάνεται ως ουδέτερος, έκθετος σε κάθε είδους επεμβάσεις ή στη χειρότερη περίπτωση χώρος απόρριψης άχρηστων πραγμάτων. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ανάγκη της επιβίωσης, είναι όμως συχνά και η τάση επίδειξης μιας πολιτισμικής ταυτότητας ή μιας ατομικότητας. Ο ουδέτερος τόπος λοιπόν φαίνεται πως γίνεται ιδιαίτερα καθοριστικός για τους ανθρώπους αυτούς. Το συνειδητοποιούν, δεν το αρνιούνται, ακόμη κι όταν επιλέγουν να χτίσουν μια ρέπλικα της όπερας του Σίδνεϊ στη μέση αυτού που εμείς οι άλλοι θα αποκαλούσαμε “πουθενά”.
MAVRONI EVIΦωτ.: Εύη Μαυρώνη
Επιμέλεια έκθεσης από την ομάδα The Provinces:
Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Κώστας Ιωαννίδης,
Ελένη Μουζακίτη, Χρήστος Ροντογιάννης, Χρήστος Σωτηρόπουλος
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Charles Weber, Ερωφίλη Γαγάνη, Θεοδόσης Γιαννακίδης, Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Πέτρος Κοκκόλης, Βαγγέλης Κουσιώρας, Παναγιώτης Λάμπρου, Κωνσταντία Μαζαράκη, Εύη Μαυρώνη, Ελένη Μουζακίτη, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Χρήστος Ροντογιάννης, Ορέστης Σεφέρογλου, Ιωάννης Στρατουδάκης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Σώτη Τυρολόγου
Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 από τις 17:00 έως τις 22:00
Διάρκεια: 6 Οκτωβρίου έως και Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
Διεύθυνση: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Βίλα Καπαντζή – Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108
STRATOUDAKIS IOANNIS 01Φωτ.:  Ιωάννης Στρατουδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *