cf84ceb1 cf80cf81cf8ecf84ceb1 cebcceb5ceb6ceb5ceb4ceaccebaceb9ceb1 cf84cebfcf85 2022

…τα οποία επιπλέον είναι αγρίως ετεροχρονισμένα, αφού δημοσιεύονται Δευτέρα αντί για το καθιερωμένο Σάββατο. Επίσης, τα περισσότερα μεζεδάκια της πιατέλας σερβίρονται μεν το 2022, αλλά έχουν παρασκευαστεί την προηγούμενη χρονιά, το 2021. Ελπίζω μονάχα να μην έχει δικαιοδοσία η αγορανομία επί του θέματος, αν και τα δικά μας τα μεζεδάκια δεν μπαγιατεύουν τόσο εύκολα.

katavallΚαι ξεκινάμε με ένα ορθογραφικό του Άδωνη, που έχει τελειώσει και Φιλοσοφική (αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι έκανε δέκα χρόνια να πάρει πτυχίο). Δεν θα ενοχληθεί, νομίζω, αφού ο ίδιος, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, είχε ψέξει τα γλωσσικά αστοχήματα πολιτικών του αντιπάλων.

To «έχει καταβάλλει» είναι βέβαια λάθος -είναι πάντοτε λάθος, δεν είναι όπως π.χ. στον μέλλοντα, όπου άλλοτε πρέπει να γράψουμε «θα καταβάλει» (στιγμιαίο μέλλοντα τον λέγαμε παλιά) και άλλοτε «θα καταβάλλει» (διαρκής μέλλοντας). Στον παρακείμενο, μόνο «έχει καταβάλει», όπως και «έχει παίξει» (και όχι… «έχει παίζει»).

Και βεβαίως, «έχει παραγάγει» (ή το αναλογικό «έχει παράξει») και ποτέ «έχει παράγει».

* Κι ένα φετινό μεζεδάκι, από αθλητικό ιστότοπο, που ο συντάκτης του θέλησε να λογιωτατίσει.

Γράφει λοιπόν:

Ο προπονητής της Αιγύπτου, Κάρλος Κεϊρός, δεν συμπεριέλαβε τον Χασάν στις κλήσεις του για το Κόπα Άφρικα. Η λειψανδρία τερμάτων του το προηγούμενο διάστημα προφανώς και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού.

Τα τέρματα μάς μάραναν, κύριε Λείψανδρέ μου. Δεν σου άρεσαν τα γκολ, είναι χυδαία; Κι έτσι, αντί να γράψει κάτι πεζό όπως «η έλλειψη γκολ» ή το κλασικό αλλά ωραίο «η αφλογιστία του» ή κάτι τέτοιο, κατασκεύασε τη…. λειψανδρία τερμάτων.

Την άλλη φορά να την πείτε «λιποτερματία»!

* Σε άρθρο για την εξοργιστική υπόθεση του άθλιου που δημοσίευε τα ερωτικά του βίντεο, βρίσκω μια περίεργη χρήση της λέξης «εισιτήριο»:

Και αυτό γιατί η νέα μήνυση σε βάρος του Στάθη Παναγιωτόπουλου από άλλη γυναίκα, η οποία επίσης τον κατηγορεί ότι ανέβασε βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της, μπλόκαρε το «εισιτήριο» στην ελευθερία του πρώην παρουσιαστή.

Εντάξει, το βάζει σε εισαγωγικά, αλλά και πάλι είναι λίγο παράξενη η χρήση του όρου «εισιτήριο» για την αποφυλάκιση κάποιου.

Στο ίδιο άρθρο ένα γουστόζικο μακροβούτι:

Πάντως, ο δικηγόρος της 28χρονης που ήταν η δεύτερη γυναίκα που μήνυσε τον 58χρονο πρώην παρουσιαστή, Απόστολος Λύτρας, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν και άλλα παρόμοια βίντεο στο διαδίκτυο.

Ο Απόστολος Λύτρας είναι ο δικηγόρος. Εγώ θα το έβαζα στην αρχή το όνομα (ο Απόστολος Λύτρας, ο δικηγόρος της 28χρονης….) διότι έχω γεράσει πια και δεν αντέχω τόσο μεγάλα μακροβούτια.

Αν όμως αντέχουν τα πνεμόνια σας, τουλάχιστον να βάζετε κι ένα άρθρο μπροστά από το ονοματεπώνυμο.

brake* Κι άλλο ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη φορά από το Φέισμπουκ. Αφορά την πρωτοχρονιάτικη ρουβιάδα. Θυμάστε τις προάλλες που λέγαμε για τους μίζερους. Εδώ η Φ. Πιπιλή χρησιμοποιεί κι αυτή τον επίμαχο όρο, σε ένα τουίτ συμπαράστασης (ή ξεσκονίσματος) προς τον δήμαρχο Αθηναίων.

Και προχωρώντας η κ. Πιπιλή επισημαίνει ότι τώρα πια η Αθήνα διεκδικεί «υψηλή θέση ως city brake».

Mε τα φρένα σπασμένα στον κατήφορο η κ. Φ.Π., διότι μάλλον ήθελε να γράψει city break, και όχι brake.

Αυτό που εννοεί είναι ότι τώρα η Αθήνα διεκδικεί υψηλή θέση στον κατάλογο των πόλεων που προσφέρονται (από τις αεροπορικές εταιρείες και τα διεθνή γραφεία ταξιδιών) για city break, δηλαδή σύντομη επίσκεψη (σαββατοκύριακο έως τετραήμερο) με παραμονή στην πόλη -και όχι, ας πούμε, για ταξιδι στα νησιά.

Πού το είδε, δεν το ξέρω. Αλλά ας μάθει να το γράφει σωστά.

* Καθώς ανακοίνωνε τα καινούργια μέτρα για την πανδημία, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γινονται τεστ «από όλους όσους θα παρευρεθούν» στα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Και καλά έκανε και το είπε έτσι. Σκέφτηκα μόνο ότι θα τον μαλώσει ο Πρετεντέρης, ο οποίος, όπως είδαμε στο αμέσως προηγούμενο μεζεδοάρθρο μας, είχε αποδοκιμάσει το σχήμα έλξης «ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν» και προτιμούσε το «όλους όσοι».

Κοιτάξτε όμως κάτι ενδιαφέρον. Ενώ ο Πλεύρης, φυσικότατα, είπε «από όλους όσους θα παρευρεθούν», στα ρεπορτάζ σχετικά με τις δηλώσεις του βλέπω πως κάποιος έσπευσε να σιδερώσει γλωσσικά τον λόγο του και το μετέτρεψε, ας πούμε εδώ, σε «όλους όσοι θα παρευρεθούν». Στην ίδια σελίδα υπάρχει βίντεο των δηλώσεων, όπου μπορείτε να ακούσετε, στο 6ο λεπτό, τον Θ. Πλεύρη να λέει «όλους όσους» -και μάλιστα στην αρχή λέει «όσους» και μετά το επαυξάνει σε «όλους όσους» δείχνοντας παραστατικά πώς ακριβώς λειτουργεί το σχήμα της έλξης αναφορικού.

tarakoun* Περιττών εισαγωγικών το ανάγνωσμα, συνέχεια.

Tα 5,7 ρίχτερ «ταρακούνησαν» την Κρήτη.

Προφανώς ο υπεύθυνος έβαλε σε εισαγωγικά το ρήμα επειδή θεώρησε ότι είναι πολύ λαϊκή λέξη -εδώ τα εισαγωγικά παίζουν το ρόλο της λαβίδας, με την οποία πιάνουμε έναν ρυπαρό όρο για να μη μας μουτζουρώσει.

Κανονικά, δεν προβλέπεται τέτοια χρήση των εισαγωγικών, απ’ όσο ξέρω. Κι έτσι, βλέποντας τον τίτλο, κάποιος θα υπέθετε ότι δεν την ταρακούνησε και τόσο την Κρήτη ο σεισμός.

Ταρακουνιούνται, μωρέ, τα παλικάρια;

* Πήρα το εξής μέιλ από την κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την πρόεδρο του ΔΝΤ και το παραθέτω για να ζηλέψετε, που εσάς σας στέλνουν μέιλ μόνο τίποτα χήρες Αφρικανών προέδρων ή δικτατόρων.

Όπώς θα δείτε, η κυρία Γκεοργκίεβα μου προτείνει αποζημίωση επειδή υπήρξα θύμα διαδικτυακής απάτης (μια απάτη με θέμα την απάτη είναι άραγε μεταπάτη;)

Προσοχή: Αγαπητέ κάτοχο email!

Καλώς ήρθατε στο επίσημο e-mail του I.M.F. ΚΥΡΙΑ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΕΒΑ. Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΣ: UBT (UNION BANK OF TOGOLESE)

Είμαι η κυρία Kristalina Georgieva, Διευθύντρια και Πρόεδρος (IMF) της Akodessewa-Togo. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, DC, ΗΠΑ επισκέφτηκε τη χώρα μας για να μελετήσει τη διερεύνηση διαδικτυακής απάτης. Λάβατε αυτές τις πληροφορίες σήμερα επειδή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας βρέθηκε στη λίστα των θυμάτων απάτης σε αυτήν τη χώρα.

Πρόσθετες πληροφορίες (IMF), Washington, DC. αποζημιώνει όλες τις χώρες που ήταν απατεώνες στη χώρα μας και η διεύθυνση email σας βρέθηκε σε αυτές τις λίστες θυμάτων. Ετσι! Η τράπεζά μας έχει εμπιστευθεί (ΔΝΤ) τη μεταφορά του κεφαλαίου αποζημίωσής σας με τη χρήση μεθόδων ΚΑΡΤΑΣ ΑΤΜ ή ΕΜΒΑΣΜΑΤΟΣ.

Παρατηρήσαμε ότι ορισμένοι κουκουλοφόροι/απατεώνες χρησιμοποιούν το όνομα αυτής της τράπεζας για να μιμηθούν τα χρήματα και να αποτρέψουν χρήματα και να αποτρέψουν τα χρήματα των πελατών μας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας συμβουλεύσουμε να αγνοήσετε οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω email/τηλεφώνου με οποιονδήποτε/οργανισμό που ισχυρίζεται ότι να έχετε στην κατοχή σας το ταμείο σας.

Ωστόσο, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε αυτό το κεφάλαιο στο λογαριασμό σας στο ποσό των 1.500.000,00 $ (Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες δολάρια) χρησιμοποιώντας μια κάρτα Visa ATM ή τις μεθόδους WIRE TRANSFER. Δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την πληρωμή χρησιμοποιώντας μόνο τη διεύθυνση email σας.
Θα επεξεργαστούμε δεόντως την αίτησή σας για την απαίτηση του κεφαλαίου σας και οι διακανονισμοί θα γίνουν κατόπιν πιστοποίησης και επαλήθευσης των στοιχείων σας ανάλογα, καθώς έχουμε στην κατοχή μας τα μέσα πληρωμών για το ποσό των 1.500.000,00 δολαρίων σε εσάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απτό αυτήν τη στιγμή χωρίς να λάβουμε κάποιες απαραίτητες πληροφορίες από εσάς, όπως ορίζεται στα τραπεζικά μας πρωτόκολλα λειτουργίας και για το σκοπό αυτό, θέλουμε να διαβάσετε προσεκτικά και να συμπληρώσετε τις κατάλληλες πληροφορίες στα παρακάτω κενά για να διευκολύνετε την άμεση επεξεργασία των αξιώσεων σας ανάλογα.

Τώρα πρέπει να επιλέξετε μία από τις 2 παρακάτω επιλογές, αφού θέλετε να αποκτήσετε το χρηματικό επαθλο σας;

(1).Τράπεζα για τραπεζικό έμβασμα. (Το συνολικό σας χρήμα θα μεταφερθεί απευθείας στον τραπεζικό σας λογαριασμό).
(2).Κάρτα ATM (Το συνολικό σας χρήμα θα πιστωθεί σε μια κάρτα ATM Visa και θα παραδοθεί στη διεύθυνση κατοικίας σας).

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΕΝΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ.
ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΟΥ……………………………..
Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΑΣ……………
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΑΣ………………………
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ EMAIL…………..
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ……………….
ΤΗΛ………………ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΑΞ…………………  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ… …………………………………………
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ Ή ΙΣΧΥΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ………

Επικοινωνήστε αμέσως με την ΗΝΩΜΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, επειδή το Ταμείο σας έχει πλέον Εγκριθεί,
Τώρα επικοινωνήστε με τον Διευθυντή της UNITED BANK FOR AFRICA,
του οποίου το όνομα είναι ο κύριος Segun Agbaje
E-mail (******)
Τηλ: +228*********

Επικοινωνήστε μαζί τους τώρα και λάβετε το δικό σας Συνολικό κεφάλαιο 1.500.000.00 $ USD. Πριν να είναι αργά!!.
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή: 07:45 έως 17:00 Σάββατο 9:00 – 13:00
Με τους καλύτερους χαιρετισμούς MRS. KRISTALINA GEORGIEVA (ΔΝΤ) Πρόεδρος

Mόνο που δεν ξέρω τι είναι αυτά τα «δημενόμενα κεφάλαια».

* Και μετά τα εκατομμύρια του ΔΝΤ, επιστροφή στην ελληνική σκηνή και σε ένα άρθρο του Γ. Παπαχρήστου στα Νέα, που εδώ βλέπετε ένα απόσπασμα. Δεν έχει κάποιο γλωσσικό αστόχημα, αλλά το θεωρώ φοβερό δείγμα ασχετοσύνης περί τα επιστημονικά, αφού ψέγει τους Τσιόδρα και Λύτρα διότι, λέει, επέλεξαν να δημοσιεύσουν την επίμαχη μελέτη τους σε σκανδιναβικό περιοδικό και όχι σε ελληνικό, επιστημονικό ή και μη επιστημονικό (ας πούμε στα Μαστορέματα ή στο Σταυρόλεξα και Σουντόκου), ενώ ενδιαφέρον έχει και η άποψή του ότι δημοσιεύουν στα ξένα περιοδικά όσοι «έχουν άκρες».

Παραθέτω οθονιά διότι το άρθρο των Νέων, αν και γκουγκλίζεται, δεν είναι προσπελάσιμο παρά μόνο από συνδρομητές των Νέων. Και αναρωτιέμαι και πάλι αν είναι βιώσιμο αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

* Όσο περισσότερο γράφουμε λέξεις στα αγγλικά, τόσο πληθαίνουν και τα λάθη. Μου στέλνει φίλος νοσταλγικό άρθρο για τη δεκαετία του 80 (η αρχική πηγή ίσως είναι η Lifo) όπου διαβάζω, ανάμεσα στα στέκια της εποχής:

τον Απότσο για τα κεφτεδάκια και το πολιτικό sight seen

Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι sight-seeing;

serena* Απλοποιήσεις και εξομαλύνσεις συμβαίνουν και αλλού, ας πούμε πέρα από τον Ατλαντικό.

Δείτε εδώ το τουίτ της Σερένα Γουίλιαμς, και  προσέξτε ότι απλώς επαναλαμβάνει τον τίτλο ενός περιοδικού για τένις (το άρθρο εδώ, αν έχετε περιέργεια να το διαβάσετε):

When Mike Tyson teached Serena Williams to box!

Σας ξενίζει κάτι;

Στα αγγλικά που μάθαμε στο σχολείο ο αόριστος του teach είναι ανώμαλος, taught. Αλλά η εξομάλυνση έχει αρχίσει, αφού βλέπουμε τακτικά thinked, spended, ή, όπως εδώ, teached.

Βέβαια ο κορέκτορας (ακόμα) κοκκινίζει αυτούς τους τύπους.

* Και κλείνω με μιαν ακόμα προσθήκη στους καταλόγους της Νομανσλάνδης, από πρόσφατους υπότιτλους.

Στις 30 Δεκεμβρίου το βράδυ προβλήθηκε στο Όπεν η ταινία The Young Victoria.

Σε μια σκηνή, η Βικτόρια έχει μόλις ανέβει στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, και συζητάει με τον πρωθυπουργό.  Ο ΠΘ συζητάει με την νέα βασίλισσα και σε κάποια στιγμή της λέει:

«Μ’ όλο τον σεβασμό, γνωρίζω περισσότερα γι’ αυτό το θέμα από τη βασίλισσα Ντάουζερ»

Δηλαδή αυτό εμφάνισαν οι ελληνικοί υπότιτλοι. Στα αγγλικά, είπε κάτι σαν than Queen Dowager.

Aλλά το Dowager δεν είναι το όνομα κάποιας βασίλισσας! Το έχουμε ξανασχολιάσει, τόσο για την ίδια ταινία όσο και για υποτίτλους άλλης σειράς με γαλαζοαίματους.

Queen Dowager είναι η χήρα του θανόντος βασιλιά. Ο όρος δεν έχει εμφανιστεί σε ελληνικές δυναστείες, απ’ όσο ξέρω -όταν προέκυψε το θέμα τη Φρειδερίκη την ονομάσαμε «Βασιλομήτορα», αλλά στην περίπτωση της Βικτωρίας δεν ταιριάζει, αφού η Queen Dowager, η Αδελαΐδα, δεν ήταν μητέρα της. Παντως, δεν θα την πούμε Βασίλισσα Ντόουατζερ! Κάτι σαν «επίκληρος χήρα» θα ταίριαζε ίσως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *