cf84ceb1 cf80cebfcebbcebbceac cf80cf81cf8ccf83cf89cf80ceb1 cf84cebfcf85 cf81cebfceb4cf8ccebbcf86cebfcf85 cebccf80ceaccf84ceb7 cf84

tapollaprosopatourodolfoubati

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού 

Ποιος ακριβώς ήταν τελικά ο Ροδόλφος Μπάτης; Κομμουνιστής ή οπαδός των ναζί; Πράκτορας της Ιντέλλιτζενς Σέρβις ή κατάσκοπος της κομμουνιστικής Ρωσίας; Ήρωας ή κάθαρμα; Φιλοεβραίος ή διπλωμάτης; Ως πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα, με πολλές ιστορικές αναφορές και  μία λεπτή αστυνομική χροιά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νέο βιβλίο του Γιώργου Λεονταρίτη με τίτλο Τα πολλά πρόσωπα του Ροδόλφου Μπάτη (εκδόσεις Άγρα). Πρόκειται για μία γοητευτική σκιαγράφηση της ζωής και των πολιτικών γεγονότων στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του ’50, περιβεβλημένη επιδέξια και από έναν μανδύα μυστηρίου.

Πρωταγωνιστής είναι ένας νεαρός δημοσιογράφος, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα να μάθει για τη ζωή, τη δράση και τα πεπραγμένα του μυστηριώδη Ροδόλφου Μπάτη, ενός ανθρώπου -αίνιγμα που σφράγισε την πολιτική ζωή της δεκαετίας του ’50. Το ερέθισμα για την έρευνα θα του το δώσει η γοητευτική δημοσιογράφος Άννα Δερδεμέζη που θα σαγηνεύσει τον νεαρό δημοσιογράφο. Κοντά σε όλα αυτά μια Αθήνα χαμένη για πάντα, η Αθήνα των μεγάλων προσωπικοτήτων και του μετεμφυλιακού χάους.

Ο συγγραφέας εμφανίζει στις σελίδες του βιβλίου ως δευτεραγωνιστές γνωστούς διανοούμενους και ανθρώπους των γραμμάτων της εποχής όπως τον Σόλωνα Γρηγοριάδη, τον Ανδρέα Κέδρο, τον Ηλία Τσιριμώκο και τον εξάδελφό του, τον Γιάννη Τσιριμώκο, γνωστό ως Μαρή. Αυτός ο τελευταίος αποτελεί μία σημαντική παρουσία στις σελίδες του μυθιστορήματος. Κεντρική θέση στις σελίδες του βιβλίου κατέχει επίσης η υπόθεση Μπελογιάννη. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά τα γεγονότα της δίκης, της σύλληψης και της εκτέλεσης που στιγμάτισε την πολιτική ζωή της χώρας μας και προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή εναντίον της στο εξωτερικό.

Ο Γ.Λ. δεν διστάζει να αναφέρει τις ευθύνες για αυτήν που είχε και η ίδια η αριστερά, με προεξάρχοντα τον Ζαχαριάδη. “Αυτή η δήλωση του υπουργού Ρέντη εδραίωσε τις υποψίες ότι ο Ροδόλφος Μπάτης θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που κατέδωσε στις ελληνικές αρχές τη μετάβαση του Μπελογιάννη στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα,  η παρακολούθησή του ήταν εύκολη για τις αστυνομικές υπηρεσίες. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα ή η φαντασία μου με παρέσυρε πολύ μακριά;”

Τι απέγινε τελικά ο Ροδόλφος Μπάτης, ο άνδρας που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς αφήνοντας γυναίκα και ερωμένη στα κρύα του λουτρού; Ο πρωταγωνιστής θα μιλήσει με τις γυναίκες του και με άλλα πρόσωπα που τον συναναστράφηκαν προκειμένου να λύσει ένα μυστήριο, το οποίο και η ίδια η αστυνομία τον αποτρέπει από την εξιχνίασή του. Έφυγε; Δολοφονήθηκε; Επιβίωσε αλλάζοντας ταυτότητα σαν άλλος χαμαιλέων; Τι από όλα ισχύει άραγε;

“Η ζωή έχει τις απαιτήσεις της. Η καθημερινότητα προβάλλει τις ανάγκες της. Δεν μπορούσα πια να παριστάνω τον ντετέκτιβ και ξέχασα όλη αυτή την ιστορία.”

Αυτή η κατασκοπευτική, μυστηριακή ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την καλοδουλεμένη, φυσική γραφή του Λεονταρίτη είναι εκείνη η οποία αναδεικνύει το μυθιστόρημα. Μικρό, ευκολοδιάβαστο βιβλίο τσέπης, το οποίο περιέχει όμως άφθονες ιστορικές πληροφορίες και εστιάζει στις μετεμφυλιακές διαμάχες της Ελλάδας, στην πολιτική και τη λογοτεχνική ζωή και στον χωρισμό των πολιτών στα δύο άκρα της πολιτικής, τους ναζί και τους κομμουνιστές. Το μυστήριο σχετικά με τα πολλά πρόσωπα και τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Ροδόλφου Μπάτη συντηρείται μέχρι το τέλος, καταφέρνοντας έτσι να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

The post "Τα πολλά πρόσωπα του Ροδόλφου Μπάτη". Του Γιώργου Λεονταρίτη appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *