cf84ceb1 cebccf85cf83cf84ceb9cebaceac cf84ceb7cf82 cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb1cf82 ceb1cf80 cf84cebfcebd cf83cf84

Ο τακτικός συνεργάτης του περιοδικού μας Στέφανος Σάμιος, γνωστός επαγγελματίας φωτογράφος και με τεράστια διδακτική εμπειρία, μόλις ξεκίνησε μια νέα σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων και εστιασμένων workshops σε ποικίλη θεματολογία.
Με πάνω από 30 χρόνια δράσης στην πρώτη γραμμή, έχει ασχοληθεί με πολλούς διαφορετικούς τομείς της φωτογραφίας. Από φωτογραφία μόδας και πορτραίτου με συνεργασίες και δημοσιεύσεις με τα περισσότερα περιοδικά, έως και still life, αρχιτεκτονική φωτογραφία, τοπιογραφία, ταξιδιωτική, έργων τέχνης, θεατρική φωτογραφία και χορού, σε συνεργασίες με οργανισμούς, μουσεία και διαφημιστικές εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Παράλληλα, συνεχώς ασχολείται με προσωπικά δημιουργικά projects, μερικά εκ των οποίων δημοσιεύονται και στο περιοδικό μας.

Αντιμετωπίζει τη φωτογραφική τέχνη σφαιρικά, «ολιστικά» όπως λέει ο ίδιος, αρνούμενος να μπει σε καλούπια εξειδίκευσης. Με αυτή τη σειρά μαθημάτων φιλοδοξεί να σπάσει διάφορα ταμπού και σχετικές προκαταλήψεις του χώρου, που κυριαρχείται από το τυπικό δίπολο ευγενής, «καλλιτεχνική» φωτογραφία από τη μια, και εμπορική, εφήμερη και «ανούσια» φωτογραφία από την άλλη. Πεποίθησή του είναι ότι δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» φωτογραφία ως προς το είδος, υπάρχουν μόνο καλοί και αδιάφοροι φωτογράφοι.

16 10 2021 STUDIO PORTRAIT LIGHTING AΦωτισμοί πορτραίτου | Σάββατο 16.10.2021

Πρόγραμμα σεμιναρίου

10.30’-11.00’ π.μ. – Υποδοχή στο studio 1416 στις 10.30’ π.μ.. Πρωινός καφές γνωριμίας των συμμετεχόντων μεταξύ τους καθώς και με τον εισηγητή Στέφανο Σάμιο και τους συνεργάτες του.
11.00’-11.30’ – Συζήτηση περί βασικού απαιτούμενου εξοπλισμού και γενικού πλαισίου στη φωτιστική αντιμετώπιση των πορτρέτων. Παράλληλα θα ετοιμάζεται και το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί στο σεμινάριο.
11.30’- 14,00’ Διαφορές φωτισμού φλας και συνεχούς ροής. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε είδους. Γενικές αρχές ελέγχου κοντράστ. Βασικά εργαλεία και λύσεις. Περί φόντου και ελέγχου του φωτισμού. Έλεγχος χρώματος φωτιστικής πηγής. Σχετικά προβλήματα και ασυμβατότητες. Οι κλασικές θέσεις φωτισμού πορτραίτου με μία πηγή. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μιας. Λύσεις «ασφαλείας» και κλασικά λάθη προς αποφυγή.

14.00’-14.30’ – Μικρό διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα.
14.30’-17.00’ – Κλασσικές λύσεις με περισσότερες της μιας φωτιστικές πηγές. Η σημασία των συμπληρωματικών πηγών. Λύσεις για διαφορετικούς τύπους προσώπων. Μικτός φωτισμός και “Guerilla” λύσεις για κάθε ενδεχόμενο.

(*) Τα ωράρια είναι ενδεικτικά. Ενώ η ώρα προσέλευσης θα τηρηθεί αυστηρά, τα ενδιάμεσα στάδια ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, καθώς και η τελική ώρα αποχώρησης.
(**) Το επίπεδο του σεμιναρίου προϋποθέτει βασικές γνώσεις φωτογραφικής τεχνικής και χρήσης photoshop. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εισηγητή Στέφανο Σάμιο για ερωτήσεις σχετικές.
17 10 2021 ADVANCED RETOUCHING TECHNIQUES C

Advanced Retouching Techniques | Κυριακή 17.10.2021

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Ώρα προσέλευσης 10.30’ π.μ. με διάρκεια έως τις 15.30’
Τη δεύτερη ημέρα του workshop, θα γίνει δουλειά επάνω σε ενδεικτικές φωτογραφίες από τις λήψεις της προηγούμενης ημέρας. Θα εκτεθούν οι βασικές προσεγγίσεις και στρατηγικές στο ρετούς καθώς και τα απαραίτητα βασικά εργαλεία. Στη συνέχεια, θα επιδειχθεί γκάμα τεχνικών ρετούς, από απλές, ταχύτατες και αποτελεσματικές έως και πιο σύνθετες και εκλεπτυσμένες όπως: “inverted layers”, “frequency retouching”, “dodging and burning” καθώς και έλεγχος χρώματος δέρματος. Προφανώς, η έκταση, ο αριθμός και το βάθος της επίδειξης των τεχνικών, εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο των συμμετεχόντων, από πλευράς εμπειρίας σε σχέση με τα προγράμματα Lightroom & Photoshop.
Κατά την άποψή του Στέφανου Σάμιου, είναι καλύτερα κανείς να μάθει τη λογική και «στρατηγική» στο ρετούς να χρησιμοποιεί καλά 2-3 απλές τεχνικές αρχικά, και σταδιακά να εμπλουτίζει την παλέτα του, παρά να «χαθεί» σε πολλές εναλλακτικές χάνοντας παράλληλα τον έλεγχο.

Τα επιθυμητά μαθησιακά οφέλη για όσους παρακολουθήσουν τα workshops είναι:
• Να αποκτήσουν στιβαρές γνώσεις πάνω στον έλεγχο του φωτισμού.
• Να αποκτήσουν ευχέρεια σε τεχνικές και διαφορετικές προσεγγίσεις φωτισμών πορτραίτου
• Να κατανοήσουν τις τεχνικές και δημιουργικές δυνατότητες και περιορισμούς τόσο του φωτισμού στιγμιαίας λάμψης (φλας) όσο και του συνεχούς (tungsten).
• Σε συνδυασμό με το workshop επάνω στο retouching, να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά και να βελτιώνουν το υλικό τους.

Για εγγραφές επικοινωνήστε στο 210 6913953 ή στο stsamios@gmail.com

Στέφανος Σάμιος

Ξεκίνησε την πορεία του με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στην Αθήνα, στην ΑΣΟΕΕ. Έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο Παρίσι πάνω σε μαθηματικά μοντέλα λήψης αποφάσεων στο PARIS IX-Dauphine. Παράλληλα, σπούδασε φωτογραφία στο PARIS VIII-St.DENNIS. Eίναι κάτοχος ΜΑ του MIDDLESEX University στην εφαρμοσμένη φωτογραφία.
Από την επιστροφή του στην Ελλάδα και μετά, ενεργοποιείται στη φωτογραφία. Τόσο σαν επαγγελματίας στον εκδοτικό και διαφημιστικό χώρο, όσο και σαν καλλιτέχνης και καθηγητής φωτογραφίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Δημιουργός αρχικά του studio PHOBIA, που εξελίχθηκε σε leader της αγοράς την δεκαετία του 2000 και στη συνέχεια του studio 1416, έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ελληνικά περιοδικά μόδας και διακόσμησης, με οργανισμούς και διαφημιστικές εταιρείες.
Παράλληλα, είναι αναπληρωτής διευθυντής του κολλεγιακού τμήματος φωτογραφίας του ΑΚΤΟ, όπου διδάσκει συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια, φωτογραφία μόδας και διαφήμισης.

https://www.instagram.com/samiosstefanos/
https://www.instagram.com/studio1416athens/

https://www.facebook.com/stsamios
https://www.facebook.com/studio1416athens
https://www.facebook.com/stefanos.samios

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *