Γράφει η Λεύκη Σαραντινού
Μία εξαιρετική σειρά μίνι βιβλίων για παιδιά, εικονογραφημένων σε στυλ κόμικ, προσφέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Gema. Πρόκειται για μικρά, εύληπτα και ολιγοσέλιδα βιβλιαράκια, οκτώ στο σύνολο της εν λόγω σειράς, τα οποία επικεντρώνονται σε ένα «πρόβλημα» συμπεριφοράς με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά στις μέρες μας. Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας και τα βιβλιαράκια μπορούν να διαβαστούν τόσο από τους γονείς στα παιδιά τους, όσο και από τα ίδια τα παιδιά, μόλις αυτά κατακτήσουν τη δυνατότητα της ανάγνωσης.
Η σειρά περιλαμβάνει τα εξής βιβλία-θέματα:
1. Βαριέμαι, δεν ξέρω τι να κάνω…
2. Είμαι ζηλιαρόγατος!
3. Θα θυμώνω όσο θέλω!
4. Είμαι λίγο ντροπαλή…
5. Έχω έναν αγαπημένο!
6. Δεν μ’ αρέσουν τα λαχανικά!
7. Δεν μ’ αρέσει το σχολείο!
8. Έχω κόλλημα με τις οθόνες!
Στους τίτλους αυτούς ο σημερινός γονέας θα αναγνωρίσει αμέσως τα «προβλήματα» που ίσως αντιμετωπίζει και το δικό του παιδί, αν όχι όλα, τουλάχιστον κάποια από αυτά. Σίγουρα θέματα συμπεριφοράς όπως ο θυμός ή η ντροπή είναι κυρίως θέμα χαρακτήρα του κάθε παιδιού, ζητήματα όμως όπως αυτό της σωστής διατροφής ή της διαχείρισης της ώρας που περνάει το παιδί μας μπροστά από μία οθόνη αφορούν όλους τους γονείς στις μέρες μας. Πολύ συχνά επίσης στη σύγχρονη εποχή της υπεραφθονίας, της υπερακατανάλωσης και της υπερβολής, ακούμε από τα παιδιά μας ότι βαριούνται και ότι αδυνατούν να απασχοληθούν με κάτι άλλο όταν βρίσκονται στο σπίτι πλην από μία οθόνη.
Τα βιβλιαράκια, άλλοτε με ήρωα τον Τέο και άλλοτε τη Λέα, θέτουν το πρόβλημα, θυμίζοντας στον γονιό –αναγνώστη «ατάκες» και συμπεριφορές του παιδιού που θα έχουν συναντήσει πολλάκις. Έξυπνο εφεύρημα επιπλέον είναι και η υιοθέτηση των δύο «φωνών της συνείδησης» του παιδιού, μία για το καλό και το σωστό και μία για τον πειρασμό και το λάθος, υπό μορφή μικρού αγγέλου και διαβολάκου. Αυτό το εφεύρημα θα μας φέρει στον νου τον Τζίμνι Κρίκετ, τη φωνή της συνείδησης υπό μορφή γρύλου του διάσημου Πινόκιο. Το παιδί συνήθως ακούει πρώτα τον διαβολάκο, εν συνεχεία, όμως, λογικεύεται και, υπό τη σωστή καθοδήγηση των γονιών του δρα τελικά σωστά.
Στο τέλος, σε κάθε βιβλίο υπάρχει ένα δισέλιδο με συμβουλές από κάποιον ειδικό-στο κόμικ τον Δόκτορα Μιζό-σχετικά με την ορθή διαχείριση της εν λόγω κάθε φοράς κατάστασης. Στο δισέλιδο αυτό συμπυκνώνεται και ολόκληρο το νόημα και το δίδαγμα του βιβλίου.
Η εικονογράφηση είναι απλή και λιτή, μα συνάμα ζωηρή, γλαφυρή και ευχάριστη, καθιστώντας το βιβλιαράκι ελκυστικό στο παιδί έτσι ώστε να το διαβάσει. Τέλος, το μικρό μέγεθος του βιβλίου και η μορφή κόμικ στην οποία είναι γραμμένο καθιστά ευχάριστο το βιβλίο στο παιδί. Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία μίνι σειρά επιδίκων βιβλίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που αξίζει να διαβαστεί και να αγαπηθεί.
The post "Τα βάσανα του Τέο και της Λέας", του Muzo appeared first on Vakxikon.gr.