cf84ceadcebbcebfcf82 ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7cebd ect cf80cebfcf85 cf85cf80cebfcf83cf84ceb7cf81ceafceb6ceb5ceb9 cf84ceb9cf82 ceb5cf84ceb1

EXIT ECT

Τέλος για την ECT που υποστηρίζει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων;

Καίτη Μυλωνά
Μέλος των Φίλων της Φύσης

Deutschland wird aus dem EnergiechartaVertrag (ECT) aussteigenΗ Γερμανία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT).

Με αυτόν τον τίτλο και με το σύνθημα «NO ECT», το Αριστερό Δίκτυο (ΜΚΟ) της Γερμανίας, «PowerShift», ανακοινώνει την αποχώρηση της Γερμανίας από την ECT, τη διεθνή συμφωνία γνωστή στα ελληνικά, ως Χάρτης Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζονται διεθνώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, έναντι των ΑΠΕ.

Ήδη, τα αριστερά και οικολογικά κινήματα από χρόνια ζητούσαν την κατάργησή της, ενώ οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ζητούσαν την απόσυρση της ΕΕ από αυτήν. Η ΕΕ το αρνιόταν μέχρι που μία-μία οι χώρες μέλη της ΕΕ άρχισαν να αποχωρούν σε ένδειξη πολιτικής ανυπακοής.

Μόλις την Τετάρτη, η Σλοβενία ακολούθησε την Ιταλία, η οποία έχει ήδη αποχωρήσει από τη συνθήκη, ενώ η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν το ίδιο.

Δημοσιεύουμε κάποια σημεία από την ανακοίνωση του PowerShift:

Η Συνθήκη για τον Κλιματικό Δολοφόνο επιτρέπει στους διεθνείς επενδυτές της ενεργειακής βιομηχανίας να υποβάλλουν αγωγές ενώπιον αδιαφανών διαιτητικών δικαστηρίων προκειμένου να αποτρέψουν μέτρα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής ή να κοινωνικοποιήσουν το κόστος τους. Μόνο στη Γερμανία, η συνθήκη προστατεύει επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα αξίας άνω των 54 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση της Γερμανίας να αποσυρθεί από την ECT και η γερμανική κυβέρνηση να απέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την επικείμενη ψηφοφορία για μια ανεπαρκή μερική μεταρρύθμιση της ECT αποτελεί μεγάλη επιτυχία μετά από χρόνια εργασίας των ΜΚΟ, του κλιματικού κινήματος, της κριτικής επιστήμης, αλλά και των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Αυτή η επιτυχία αξίζει να γιορταστεί.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι υποστήριξαν το έργο μας για τη σταδιακή κατάργηση της ECT με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια και συμμετείχαν στις δράσεις μας. Επίσης, χάρη στη δική σας υποστήριξη μπορέσαμε να ενημερώσουμε το κοινό και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, να διεξάγουμε έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της ECT και να διεξάγουμε εκστρατεία για την απόσυρση σε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο.

Η εξαγγελθείσα αποχώρηση της Γερμανίας από την ECT πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της ECT στο σύνολό της. Διότι, αν η ΕΕ δεν αποχωρήσει, μπορεί να παγιδευτούμε στη συνθήκη για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό είναι σωστό και σημαντικό ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει με τη μεταρρύθμιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τώρα που όλα τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ανακοινώσει έξοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τη στάση αποκλεισμού της και να υποβάλει πρόταση για κοινή αποχώρηση.

Εκτός όμως από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την προστασία του κλίματος, πολλές άλλες συμφωνίες επιτρέπουν στους επενδυτές ορυκτών καυσίμων να μηνύουν κατά της προστασίας του κλίματος. Ως εκ τούτου, προχθές, περισσότερες από 380 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δημοσίευσαν δήλωση στην οποία ζητούν να σταματήσει η προστασία των επενδύσεων ενόψει της κλιματικής κρίσης. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να μας συνοδεύετε σε αυτό το μονοπάτι!


Νεότερη εξέλιξη: Την έξοδο εξετάζει και η Αυστρία από την αμφιλεγόμενη συνθήκη του Χάρτη της Ενέργειας [ΕΔΩ]

Το άρθρο Τέλος για την ECT που υποστηρίζει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων; εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *