cf83cf85cebdceadcebdcf84ceb5cf85cebeceb7 cebcceb5 cf84cebfcebd cf83cf89cebacf81ceaccf84ceb7 ceb5cf85cf83cf84ceb1ceb8cf8ccf80cebfcf85

Η νέα σειρά αναρτήσεων στο photo.gr συνεχίζεται με μια φιλοδοξία. Να γνωρίσουμε σταδιακά, εβδομάδα με εβδομάδα, και σε βάθος χρόνου, αξιόλογους εκπροσώπους της ελληνικής φωτογραφίας. Δραστήριους, ενεργούς, δημιουργικούς φωτογράφους στην ελληνική σκηνή, που συνθέτουν το παζλ της σύγχρονης φωτογραφικής πραγματικότητας.

TIP 0201Περιγράψτε το φωτογραφικό background, πως ξεκινήσατε κλπ. ώστε να σας γνωρίζουν καλύτερα οι αναγνώστες του photo.gr.
Ξεκίνησα από ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου στα χρόνια του Λυκείου, από τον κολλητό μου τότε και συνεταίρο μου σήμερα, Βαγγέλη Κασιμάτη: “The Art of Seeing” της Kodak. Ακόμα και σήμερα το θεωρώ επίκαιρο. Είναι πραγματικά τέχνη, να μπορείς να βλέπεις γύρω σου και να κάνεις κάδρα, με διαφορετική οπτική από το πραφανές. Είναι κάτι που επιμένω και στις φωτογραφικές ομάδες σε μαθητικά σεμινάρια που κάνω.

WIP 2991Είστε φωτογράφος με πρωτοποριακές ιδέες από τον καιρό που φωτογραφίζατε την ακτογραμμή της Ελλάδας και της Μεσογείου. Χωράνε τέτοια project στα στενά όρια της Ελλάδας;
Η ιδέα του www.tripinview.com είναι πραγματικά πρωτοποριακή και ανήκει στον συνεταίρο μου Βαγγέλη Κασιμάτη. Σχεδιάστηκε όλο το project από λευκή κόλλα χαρτί. Δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο αντίστοιχο project. Και είναι το μεγαλύτερο project αερολήψεων που έχει γίνει στην Ευρώπη: 40.000 km ακτογραμμής, οκτώ χώρες, 1.100 ώρες πτήσης, 100 αεροδρόμια, με απολογισμό 800.000 φωτογραφίες και 300 ώρες βίντεο, τα οποία είναι σε συγχρονισμό με τον χάρτη, με παγκόσμια πατέντα από το www.tripinview.com.ImagePro W2IP9530 fΑυτό σημαίνει ότι όποιο σημείο του χάρτη διαλέξεις, φορτώνει το υλικό από το συγκεκριμένο σημείο για να προβληθεί. Αν αλλάξεις από βίντεο σε φωτογραφίες συνεχίζει να σου προωθεί περιεχόμενο στο σημείο που έβλεπες και αντίστροφα. Είναι δηλ. γεωδετημένες και οι φωτογραφίες αλλά και όλα τα καρέ του βίντεο και συγχρονισμένα μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα project που υλοποιήθηκε αποκλειστικά με επανδρωμένο ελικόπτερο και σε καμία περίπτωση με drone. Χρειάστηκαν πολλές ώρες σχεδιασμού, τόσο για φωτογραφικά θέματα, όσο και για διαδικαστικά πτήσεων, αεροδρομίων και αδειών αερολήψεων. Ίσως είναι ενδιαφέρον να γίνει σε κάποια άλλη στιγμή μια αναλυτική παρουσίαση του project. Ως προς τα όρια, τα θέτουμε εμείς και το μυαλό μας. Τα στενά μυαλά δημιουργούν τα όρια. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά ακόμα γύρω μας. Είναι θέμα νοοτροπίας και παιδείας. Το μυαλό πρέπει να είναι απέραντο, σαν τον σύμπαν.

Έχετε δημιουργήσει μια πολύ φιλόδοξη φωτογραφική πλατφόρμα, το imagepro.team. Πείτε περισσότερα για το ιστορικό αυτού του εγχειρήματος, πως εξελίχθηκε στο διάβα του χρόνου, ποιοι είναι οι συνεργάτες σας και η τωρινή του μορφή.
Η www.imagepro.team στήθηκε με την φιλοσοφία να αναλαμβάνει κάθε είδους project που αφορά οπτικό υλικό. Τόσο φωτογραφικό όσο και filming. Η Ελληνική αγορά είναι στενή σε budget, αλλά ευρεία σε απαιτήσεις. Επίσης με την αλλαγή της εικόνας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και τη χρήση της με τις νέες πλατφόρμες επικοινωνίας, είναι ανάγκη να είσαι ευέλικτος, ποιοτικός αλλά και αποτελεσματικός. Η συνεργασία λοιπόν σε μια ομάδα κρίνεται απαραίτητη. Αυτή την ομάδα πιστεύω την έχουμε στήσει με επιτυχία στην www.imagepro.team. Το πελατολόγιό μας είναι αντίστοιχα πολυσυλλεκτικό και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Εμπορικές, e-shop, παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές, οργανισμούς, μουσεία, αλλά και διαφημιστικές εταιρείες/επικοινωνίας/δημοσίων σχέσεων.
MG 0377IPΣτη συγκεκριμένη οικονομική και άλλη συγκυρία που ζούμε, πως βλέπετε την κατάσταση στο χώρο της εμπορικής και διαφημιστικής φωτογραφίας που οι περισσότεροι λένε ότι έχει υποστεί πλήγματα από υπέρμετρο ανταγωνισμό, την κατάσταση της οικονομίας κλπ.
Όπως ήδη ανέφερα, η χρήση της εικόνας έχει αλλάξει. Θεωρώ λάθος των περιοδικών και των διαφημιστικών εταιριών εφόσον δεν κράτησαν τις ίδιες προδιαγραφές που είχαν την εποχή του φιλμ και στα ψηφιακά μέσα, προφανώς από άγνοια. Έπρεπε να ζητούν ψηφιακό μεσαίο format για τα απαιτητικά project, όπως απαιτούσαν slides 6×7 ή 10Χ12,5 παλαιότερα. Για ένα χρονικό διάστημα είδαμε τραγικές εικόνες, αυτό όμως πιστεύω έχει ισοροπήσει σε μεγάλο βαθμό. Πάντα θα υπάρχουν βέβαια αυτοί που θα καννιβαλίζουν τον χώρο, όπως συμβαίνει σε όλους τους χώρους.Αλλά οι πελάτες έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τους σοβαρούς επαγγελματίες. Χρειάζονται βέβαια καθοδήγηση και κάποια εκπαίδευση, αλλά έχουν αρχίσει να ακούνε. (Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις …) Ο ρόλος μας είναι αφού τους ακούσουμε, να σχεδιάσουμε, προτείνουμε και να υλοποιήσουμε εμείς για λογαριασμό τους, στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα στον προϋπολογισμό τους. Βέβαια υπάρχουν και οι εταιρείες που έχουν καθορίσει ακριβώς το ζητούμενο και καλούμαστε να δώσουμε προσφορά με ανταγωνιστικό κόστος. Εδώ είναι στο χέρι του πελάτη να μπορέσει να αξιολογήσει τον επαγγελματία που θα συνεργαστεί. Αλλά πρέπει να έχεις στοχεύσει σωστά το πελατολόγιο που σε ενδιαφέρει και να έχεις καθορίσει τις τιμές σου.W2IP2181

Θεωρείτε ότι το επίπεδο της επαγγελματικής ελληνικής φωτογραφίας στέκεται ισάξια απέναντι στα διεθνή στάνταρ; Με απλά λόγια, έχουμε καλούς φωτογράφους που θα μπορούσαν να δουλέψουν στις μεγάλες αγορές σαν της Ευρώπης και Αμερικής;
Φυσικά και έχουμε σοβαρούς και αξιόλογους επαγγελματίες που μπορούν όχι μόνο να σταθούν, αλλά και να δείξουν τον δρόμο. Τόσο σε φωτογράφους όσο και σε διαφημιστές, food stylist, ενδυματολόγους, μακιγιέρ και γραφίστες.

suskeuasia sokolata

Ως φωτογράφος θα σας ενδιέφερε να δουλέψετε και σε διαφορετικούς τομείς της φωτογραφίας π.χ. μόδα, τοπίο, φύση;
Όπως προανέφερα, η IMAGEPRO.TEAM είναι σχεδιασμένη και υλοποιεί οπτικό περιεχόμενο σε όλους τους τομείς που αφορούν την εικόνα. Είναι στιγμές που θα εμπλακώ και σε μόδα και σε πορτραίτο, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο συνεργάτη μας. Έχουμε αναπτύξει και εξελίξει ψηφιακές πλατφόρμες για αποθήκευση και διανομή του υλικού, με διαβαθμισμένη πρόσβαση, ανάλογα με τον χρήστη και τις ανάγκες που μπορεί να κληθεί να διαχειριστεί., αυτόματη διανομή στους τελικούς πελάτες χρήσης των φωτογραφιών και βίντεο, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, σε διαφορετική ανάλυση και μορφή, ώστε να είναι δυνατή η άμεση χρήση, χωρίς καμία άλλη επέμβαση καθώς και αντίστοιχο υλικό για χρήση σε e-shop, banner, pop up, εκτύπωση, αφίσα, καταχώρηση, κλπ.
Έχουμε ακόμα τρία mini studio, στημένα μόνιμα σε χώρους μεγάλων πελατών, ώστε να εξυπηρετούν μεγάλο όγκο λήψεων κυρίως για e-shop και φυλλάδια. Οι παραπάνω πλατφόρμες μας βοηθάμε στην διανομή, αρχειοθέτηση και επεξεργασία μεγάλων όγκων αριθμητικά λήψεων, με διαφορετικούς τελικούς χρήστες του ίδιου υλικού.

Εκτός από την επαγγελματική δουλειά από την οποία ζείτε, ασχολείστε σε προσωπικό επίπεδο με άλλα είδη φωτογραφικής έκφρασης;
Υπάρχουν κάποιες φωτογραφικές αναζητήσεις, σε προσωπικό επίπεδο. Σχεδιάζω μια συλλογή ιδιαίτερων εικόνων από όλη την Μεσόγειο. Ελπίζω να το ολοκληρώσω σύντομα, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μένει όταν δουλεύω και να παρουσιαστεί σε μια ατομική έκθεση. Επίσης σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων για αερολήψεις, που θα αφορά το σύνολο των περιπτώσεων και όλες τις πιθανές λύσεις υλοποίησης, με επανδρωμένες πτήσεις, αλλά και με drone.
MG 7150

Σύντομο βιογραφικό

IMG 9307 copy sokΟ Σωκράτης Ευσταθόπουλος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, έχει πτυχίο Μηχανολόγου, αλλά είχε αρχίσει να εργάζεται επαγγελματικά σαν φωτογράφος από τα φοιτητικά του χρόνια.
Ακολούθησαν φωτογραφικά σεμινάρια, πολλά χιλιόμετρα φιλμ, διάβασμα και πειραματισμός πριν ξεκινήσει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, σε ηλικία 21 χρονών. ΄Ανοιξε το 1ο Studio το 1995 με εξοπλισμό από 35 mm, μεσαίο format, μέχρι και 10Χ12,5 με στόχο τα περιοδικά και την διαφήμιση.
Το studio IMAGEPRO.TEAM ξεκίνησε το 2005 με δύο πλατό λειτουργίας, το ένα με διαστάσεις να χωράει μέχρι και αυτοκίνητο και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Λατρεύει τις αερολήψεις και να πετάει, έχει πάνω από 1.200 ώρες πτήσης με ελικόπτερο για αερολήψεις, και βρίσκεται σε διαδικασία μαθημάτων πιλότου για ελαφρύ αεροσκάφος.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *