cf83cf85cebdceadcebdcf84ceb5cf85cebeceb7 cebcceb5 cf84cebfcebd ceb3ceb9ceaccebdcebdceb7 ceb3ceb9ceb1cebdcebdceadcebbcebf

Η νέα σειρά αναρτήσεων στο photo.gr συνεχίζεται με μια φιλοδοξία. Να γνωρίσουμε σταδιακά, εβδομάδα με εβδομάδα, και σε βάθος χρόνου, αξιόλογους εκπροσώπους της ελληνικής φωτογραφίας. Δραστήριους, ενεργούς, δημιουργικούς φωτογράφους στην ελληνική σκηνή, που συνθέτουν το παζλ της σύγχρονης φωτογραφικής πραγματικότητας.

Κατ αρχήν θα θέλατε να κάνετε μια αναδρομή στην φωτογραφική σας πορεία ως σήμερα;
Eίχα αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία να φωτογραφίζω τουριστικά θέματα καθώς και στην διαφημιστική και εμπορική φωτογραφία, αυτό που λέγαμε τότε εφηρμοσμένη φωτογραφία, και απέκτησα μάλιστα και δικό μου στούντιο. Aργότερα, και για πολλά χρόνια ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου ήταν σχετικό με αεροφωτογραφία, πολύ πριν επικρατήσουν τα drones, με το ιδιαίτερο ύφος που έχει η λήψη από ελικόπτερο όπου ο φωτογράφος εξακολουθεί να είναι πίσω από το φακό και όχι να τηλεχειρίζεται μια ιπτάμενη κάμερα. Άλλο είναι να προαπεικονίζεις και να βλέπεις ο ίδιος τι φωτογραφίζεις και όχι το drone αντί για σένα. Στην πορεία η επαγγελματική φωτογραφία άλλαξε πολύ ειδικά μετά την κρίση της τελευταίας δεκαετίας και στράφηκα κυρίως προς το τοπίο και φωτογραφήσεις σχετικά με Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και αρχικτονικά θέματα, ξενοδοχεία κλπ.
14Με δεδομένη την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι η διαφημιστική /εμπορική φωτογραφία ένας κάποτε προβεβλημένος και δύσκολος ως αντικείμενο κλάδος, στην Ελλάδα βρίσκεται σε σοβαρή κρίση ή απλά έχει μετασχηματιστεί;
Δύο είναι τα δεδομένα: η απλοποίηση λόγω της επικράτησης της ψηφιακής τεχνολογίας και η μεγάλη διεύρυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των φωτογράφων όπου πλέον όλοι αναλαμβάνουν τα πάντα. Δηλ. η φωτογραφία έχει γίνει πλέον ένα άλλο επάγγελμα. Κατ αρχήν δεν υπάρχει η ζήτηση για τις εξεζητημένες τεχνικές σε αντικείμενα που έρχονταν από διαφημιστικές εταιρίες με προσχέδια κλπ. και έπρεπε να πετύχει κανείς το 100% της τελειότητας. Όπου για ένα μπουκάλι κρασί μπορούσε το στούντιο να απασχολείται τρεις ημέρες και να γίνονται ένα σωρό δοκιμαστικά, μετά slides μεγάλου φορμά κλπ. σήμερα με τη λογική της περικοπής κόστους κλπ. Συνήθως δεν ήταν δημιουργική δουλειά αφού αυτό το μέρος προερχόταν από τη διαφημιστική αλλά κυρίως με πολλές τεχνικές δυσκολίες στο στήσιμο και τους φωτισμούς. Βέβαια οι φωτογράφοι της εποχής ήταν πολύ πιο καταρτισμένοι σε σχέση με τους σημερινούς γιατί έπρεπε να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια που τώρα εύκολα τακτοποιείται στον υπολογιστή. Έτσι η επαγγελματική φωτογραφία νομίζω ότι έχει αλλοιωθεί είναι πια ένα άλλο επάγγελμα. Κάποια στιγμή με την ψηφιακή είχαν ισοπεδωθεί τελείως τα πράγματα. Τώρα αρχίζει και ανακάμπτει η έννοια της ποιότητας και οι πελάτες έχουν κάποιες περισσότερες απαιτήσεις αλλά και πάλι το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών δε μπορεί να στηρίξει την ποιότητα. Οι φωτογράφοι που είχαν έργο την πρώτη εποχή είναι σαφώς πιο έμπειροι να διαχειριστούν τη ψηφιακή τεχνολογία.
12Έχετε σημαντική θητεία στο ελληνικό τοπίο. Ασχολείστε επαγγελματικά ή σαν προσωπική δουλειά;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με το τοπίο αλλά ακόμη και αν βρίσκομαι κάπου για άλλη δουλειά, συχνά βρίσκω στον ελεύθερο χρόνο που μένει, την ευκαιρία να κάνω και μερικά προσωπικά πράγματα με το τοπίο. Όλο αυτό το υλικό καθώς συγκεντρώνεται, σαφώς μπορεί στο μέλλον να βρει και μια άλλη διέξοδο, ή να γίνει βιβλίο ή κάτι άλλο. Αρκετές φορές από αυτό το αρχείο που σχηματίζεται μου έχουν ζητήσει εικόνες για έντυπα, για τουριστικές εφαρμογές κλπ. Γενικά όμως φωτογραφίζω πάντα τοπίο είτε είμαι για δουλειά είτε εκδρομή είτε για άλλο λόγο. Απολαμβάνω όλη τη διαδικασία του τοπίου: το περπάτημα, την εξερεύνηση, τη φύση, τις ωραίες ώρες, τον καιρό κλπ.
10Πως μπορεί να διαφοροποιηθεί το ύφος ενός δημιουργού σε κάτι τόσο πολυφωτογραφημένο; Πως γίνεται να μη μοιάζει κανείς με τον προηγούμενο που τράβηξε το ίδιο σκηνικό;
Πρώτα απ όλα να μην ξεκινάμε με την αγωνία ότι το συγκεκριμένο τοπίο έχει φωτογραφηθεί από πολλούς. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει μέσα από σεμινάρια που έκανα με ερασιτέχνες, και μέσα από την αλληλεπίδρασή μας, είναι ότι πρέπει να δίνεις στον εαυτό σου και στους άλλους δημιουργική ελευθερία πως βλέπεις το τοπίο. Να μην μπαίνουμε δηλ. σε καλούπια επειδή αυτή είναι η καλύτερη φωτογραφία που έγινε σε μια τοποθεσία και όλοι να ακολουθήσουν το υπόδειγμα. Να το δούμε και διαφορετικά με άλλες γωνίες, φωτισμούς, προοπτικές κλπ. Ας μπορέσει ο κανένας να αναδείξει το προσωπικό του ύφος και τη δική του εκφραστικότητα στο τοπίο. Θα πρέπει να γίνει μέρος του τοπίου για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.
9Το τοπίο της χώρας μας είναι συνυφασμένο με το φως, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, με τη μεσογειακή ζωντάνια και εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα έχετε δώσει και εξαιρετικά ασπρόμαυρα με την ίδια θεματολογία. Πως ισορροπείτε ανάμεσα σε χρώμα και α/μ;
Νομίζω ότι και ο φωτογράφος τοπίου περνάει διάφορες φάσεις. Μπορεί ίσως να δημιουργεί ένα α/μ βιβλίο ή να θέλει να πειραματιστεί με τη λιτότητα του α/μ. Γενικότερα όμως τείνω προς το χρώμα γιατί είναι πιο ρεαλιστικό και έγχρωμα βλέπουμε με φυσικό τρόπο. Πιστεύω στο έγχρωμο με μια μικρή αφαίρεση να επικεντρωθώ δηλ. στα στοιχεία που θέλω και μέσα από την επεξεργασία, που είναι πλέον και αυτή μια αναπόσπαστη διάσταση της εικόνας, να δώσω αυτό το περιεχόμενο και ύφος που επιδιώκω στο τοπίο μου. Συνήθως για μια εικόνα που θα κάνω στα πλαίσια της προσωπικής δουλειάς μου, τονίζω τα σημεία που πρέπει να αναδειχθούν και αντίθετα αφαιρώ λίγο από το πολύ έντονο μπλε του ουρανού για να μην κυριαρχεί αναγκαστικά. Υποβαθμίζοντας αυτό το κυριαρχικό μπλε θεωρώ ότι μένω πιο πολύ στην ουσία. Στα τοπία προσπαθώ να ενθέσω πάντα το συναίσθημα της στιγμής.
2Στο τοπίο υπάρχει αντιγνωμία αν επιτρέπεται η επεξεργασία;
Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η υπερβολική επεξεργασία. Με ενοχλεί όταν γίνεται πρόχειρα, για τον εντυπωσιασμό και προδίδει την εικόνα. Όμως ενός βαθμού παρέμβαση για να αποδοθεί σωστά η εικόνα χωρίς να προδοθεί ο ρεαλισμός της εικόνας , θέλοντας να τονίσω κάποια σημεία, είναι αναγκαία. Τελείως λάθος είναι η προσέγγιση της προχειρότητας στη λήψη με τη λογική ότι όλα θα διορθωθούν μετά στο Photoshop. Aυτό συμβαίνει σε πρωτόπειρους φωτογράφους και ποτέ στους συγκροτημένους που γνωρίζουν ότι η λήψη θα πρέπει να είναι τεχνικά και αισθητικά άρτια.

Θα θέλαμε και το σχόλιό σας για τα social media και την προβολή του φωτογραφικού εργου μέσα από αυτά.
Ενώ η ιδέα και το μέσο είναι μια χαρά εν τούτοις κάτι δεν πηγαίνει καλά. Mε ενοχλεί η υπερβολή… Όταν ο στόχος είναι να μαζεύει κανείς τα like μέσω εντυπωσιασμού με απλοϊκά φίλτρα και τίποτε άλλο, τότε προτιμώ να απέχω. Με μια σωστή διαχείριση θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά αλλά έχουν ξεφύγει. Δεν μπορεί να κρίνει κανείς από την απεικόνιση της φωτογραφίας σε μια οθόνη κινητού.
GIA0387Υπάρχουν έλληνες και διεθνείς φωτογράφοι τους οποίους όχι μόνο να εκτιμάτε αλλά και να αντλείτε στοιχεία και έμπνευση από το έργο τους;
Μου αρέσει από τους κλασικούς ο Adams γιατί προσπάθησε να αναπτύξει εργαλεία για να αποτυπώνεται όλη η τονική γκάμα, αυτό δηλ. που βλέπει το μάτι αλλά δεν μπορεί να το καταγράψει το φιλμ και το χαρτί, μαζί με τις εξαιρετικές συνθέσεις του. Θαυμάζω τον Κoudelka αν και η θεματολογία του δεν μοιάζει με αυτά που κάνω, ενώ από τους έλληνες εκτιμώ πολύ το Νίκο Δεσύλλα που κατόρθωσε να κάνει σχολή με τα τοπία και να ζήσει από αυτό. Όταν ήμουν μικρότερος ήθελα να τον ακολουθήσω στα βήματά του.

ALL5138 1Σε ποια project δουλεύετε αυτό τον καιρό;
Έχω δύο τρία πράγματα στα σκαριά γιατί συνηθίζω να δουλεύω παράλληλα μερικά θέματα και στη συνέχεια να παίρνουν μορφή. Δηλ. μελετώντας το αρχειακό υλικό που έχει συσωρευτεί μπορεί να αποφασίσω στην πορεία και να εμπνευστώ ένα βιβλίο ή μια έκθεση. Αυτή τη στιγμή τυχαίνει να επεξεργάζομαι ένα σύνολο αεροφωτογραφιών που ασχολούνται με τα αποτυπώματα του ανθρώπου πάνω στη γη από γεωργικές εργασίες. Εκεί συχνά σχηματίζονται μοτίβα και σχήματα χωρίς να το συνειδητοποιούν όσοι τα προκάλεσαν. Επίσης είναι σε εξέλιξη κάποια βιβλία πάνω στο τοπίο με φόρμες κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες σε σχέση με το τοπίο.

Βιογραφικό
9950Ο Γιάννης Γιαννέλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και δραστηριοποιήθηκε από πολύ νωρίς στο χώρο της φωτογραφίας. Ξεκίνησε με τη φωτογραφία τοπίου και μετά από μεγάλη διαδρομή στη διαφήμιση, φωτογράφηση μουσείων – έργων τέχνης – αρχιτεκτονική, κατέληξε πάλι στη φωτογραφία τοπίου, μέσω της οποίας εκφράζεται εντονότερα.
Η πρωτογενής φύση σε συνάρτηση με τα “αποτυπώματα” του ανθρώπου τον εμπνέουν και τον οδηγούν να δημιουργεί εικόνες με ρεαλιστικά υλικά σε “νέα” πραγματικότητα.
Έχουν εκδοθεί δεκάδες λευκώματα με φωτογραφίες του, καθώς και εικόνες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *