cf83cf85cebdceadcebdcf84ceb5cf85cebeceb7 cebcceb5 ceadcebdceb1 cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceaccf86cebf cf86cf8dcf83ceb7cf82 cf83ceacceb2

Στην πορεία του διαγωνισμού Click στη Φύση που τώρα βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του μέχρι την τελευταία προθεσμία υποβολής συμμετοχών (ως 30 Απριλίου 2021) είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε αξιόλογους συμπατριώτες μας φωτογράφους φύσης. Ανθρώπους με ιδιαίτερη αγάπη προς το αντικείμενο, με συνείδηση του σημαντικού ρόλου της φωτογραφίας όχι μόνο στην αποτύπωση και μαρτυρία για το φυσικό πλούτο αλλα και την ενεργή παρέμβασή της μέσω της ευρύτερης ευαισθητοποίησης των αποδεκτών των εικόνων από το περιβάλλον. Η συνομιλία με τον Σάββα Μιχαηλίδη ήταν παραπάνω από ενδιαφέρουσα όπως άλλωστε και οι εξαιρετικές του εικόνες που παραθέτουμε.
Egretta garzetta

Σάββας Μιχαηλίδης. Συνέντευξη και μικρό portfolio με αφορμή το διαγωνισμό “Click στη Φύση”.

• Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία φύσης;
Δραστηριoποιήθηκα στο είδος τα τελευταία 17 χρόνια. Αυτή η κατηγορία φωτογραφίας ουσιαστικά ήταν μια επιστροφή σε κάτι που εγκατέλειψα πολύ γρήγορα στα νεανικά μου χρόνια λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών και εννοώ βέβαια τη φωτογραφία με φιλμ.

• Ασχολείστε με συγκεκριμένο είδος (π.χ. wildlife, φυσικό τοπίο, μικρόκοσμος, προστασία οικοσυστήματος, συγκεκριμένες περιοχές Ελλάδας;)
Αρέσκομαι στην απεικόνιση της βιοποικιλότητας γενικότερα αλλά είναι φανερό οτι αν και κάνω πολλές λήψεις τηλεφακού στην ορνιθοπανίδα μας το στοιχείο μου είναι ο μικρόκοσμος και οι λήψεις με φακούς macro. Mου αρέσει ιδιαίτερα να φωτογραφίζω έντομα ενώ πετάνε, πεταλούδες και σαρκοφάγα έντομα.

Podarcis erhardii livadiaca vs Robber fly

• Φωτογραφίζετε μόνος ή ως μέλος ομάδας; 
Εκει έξω είμαι σχεδόν πάντα μόνος… θεωρώ οτι αυτή η κατηγορία φωτογραφίας απαιτεί απόλυτη αυτοσυγκέντρωση οπότε αυτό την κάνει κατά κάποιο τρόπο μια μοναχική ενασχόληση αν και πολύ εύκολα μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική νότα για όλη την παρέα η ακόμη και την οικογένεια!

• Ποιά είναι η προσωπική σας προσέγγιση;
Κατά τη γνώμη μου η φωτογραφία φύσης είναι απαραίτητα αλληλένδετη με την αγάπη και το σεβασμό προς τη φύση και κατά συνέπεια τα έμβια… αν αυτή η αγάπη απλά υπάρχει μέσα μας τότε η φωτογραφία θα την καλλιεργήσει, θα την κάνει δημιουργική και ουσιαστική!
Η φωτογραφία άγριας ζωής είναι η κατηγορία φωτογραφίας που θα μας μάθει να σεβόμαστε τον εαυτό μας! Ανεβαίνοντας επίπεδα και έχοντας περισσότερες απαιτήσεις από το αποτέλεσμα και τον εαυτό μας, θα συνειδητοποιήσουμε οτι πρέπει να κοιμηθούμε νωρίς, να ξυπνήσουμε νωρίς να έχουμε καλή φυσική κατάσταση καθαρό μυαλό και αυτοσυγκέντρωση, πιο απλά θα έλεγα οτι αυτή η φωτογραφία ενισχύει την αυτοκυριαρχία μας και ας μη φανεί κάτι τέτοιο υπερβολικό!Macroglossum stellatarum

• Όμως δε χρειάζεται πολλή επιμονή και υπομονή η φωτογραφία φύσης;
Η απάντησή μου λοιπόν είναι ότι δεν υφίσταται θέμα υπομονής, όταν κάτι σου αρέσει πολύ δεν το υπομένεις, το περιμένεις… απλά απολαμβάνεις κάθε λεπτό αναμένοντας να έρθει το αποτέλεσμα! Θεωρώ υποχρέωσή μου να φωτογραφίσω ένα έμβιο στο καλύτερό του στιγμιότυπο, σε αυτό που εγώ κρίνω οτι είναι πιο όμορφο η έστω πιο ενδιαφέρον για τον θεατή του!

• Είναι ακριβό σπορ; Μπορεί να γίνει και με λιγότερο εξοπλισμό;
Θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς τη φωτογραφία φύσης με μια μηχανή bridge που κοστίζει όσα χρήματα ένα μέτριο smartphone! Φωτογραφίζουμε πρώτα με το μυαλό μας και κατόπιν με τον εξοπλισμό μας… Xαρακτηριστικά εδώ θα πρέπει να πω οτι ο βασικός μου macro φακός ήταν δώρο δύο συναδέλφων στη γιορτή μου πριν 14 χρόνια και η τιμή του ήταν 210 ευρώ, καινούριος! Χρησιμοποιούσα το ίδιο σώμα επι 9 χρόνια και αυτόν τον φακό! Ακόμη και σήμερα αν καταφέρω να πλησιάσω πολύ ένα θέμα αυτόν έχω πρώτο, είναι ο macro φακός μου… είναι ο αγαπημένος μου και βασικός, πάντα μαζί μου όπου κι αν πάω!

Eristalinus taeniops

• Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό είναι αρκετά ενημερωμένο ευαισθητοποιημένο στο αντικείμενο; Αν κάποιοι είχαν περισσότερα ερεθίσματα θα ασχολούνταν περισσότερο; 
Το κοινό στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ευαισθητοποιημένο σε θέματα καλών τεχνών όπως η φωτογραφία. Πάντοτε όμως κατά τη γνώμη μου οχι όσο ενημερωμένο θα έπρεπε να είναι αν και ποτέ δεν βρήκα το λόγο!
Έχω την άποψη οτι στη χώρα μας η φωτογραφία φύσης δεν φτάνει στο ευρύ κοινό, ακόμη και σήμερα μετά απο δύο τουλάχιστον δεκαετίες εξαπλωμένης χρήσης της εικόνας μέσω του διαδικτύου. Θα συναντήσουμε ανθρώπους που βλέπουν πρώτη τους φορά ένα σωστό κοντινό σε πεταλούδα η σε ένα πουλί αντίστοιχα μένοντας έκθαμβοι! Ο άπειρος θεατής πολύ δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματική φωτογραφία φύσης απο την στημένη, για παράδειγμα τις περιπτώσεις που αφορούν τα νεκρά έντομα στην macro φωτογραφία!

• Τι θα έπρεπε να αποφύγουμε κάνοντας φωτογραφία φύσης;
Δεν θεωρώ φωτογράφους φύσης και επ΄ ουδενί λόγω αυτούς που θέλοντας να πετύχουν υπερμεγεθύνσεις super macro αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν ένα έντομο για να το έχουν ακίνητο σε συνθήκες στούντιο εκτελώντας δεκάδες – εκατοντάδες λήψεις παίζοντας με flashes, τρίποδα, sliders και extensions έχοντας την επιτυχημένη λήψη βέβαιη μακριά απο τη δυσκολία και την αβεβαιότητα που θα είχαν αν το έντομο ήταν ζωντανό και στο φυσικό του περιβάλλον και το λέω αυτό γιατί ανάλογη φωτογραφία μπορεί να γίνει και φυσιολογικά, με τον κανονικό τρόπο, τον δύσκολο… Είναι απαράδεκτο να θανατώνει κάποιος το θέμα με σκοπό να το φωτογραφίσει!
Ο απλός θεατής δεν έχει τη γνώση οτι συμβαίνει αυτό γιατί απλά δεν έχει το τεχνικό υπόβαθρο ώστε να αναγνωρίσει μια τέτοια λήψη, οπότε την επικροτεί κιόλας μια και τον εντυπωσιάζει.
Είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό για όλους εμάς τους υπόλοιπους το να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και να αποκαλούνται φωτογράφοι φύσης!
Egretta garzetta.• Τι θα συμβουλεύατε;
Παροτρύνω κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλλου να περπατήσει στο μονοπάτι της φωτογραφίας φύσης. Για εμένα είναι ότι πιο διασκεδαστικό κάνω στη ζωή μου και ειλικρινά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ξεκίνησε αυτή τη διαδρομή!

Click @ Nature Banner
Ο Σάββας Μιχαηλίδης είναι φωτογράφος φύσης και ασχολείται με την Ελληνική βιοποικιλότητα καθώς και τις μορφές άγριας ζωής της πατρίδας μας. Έχει συνεργαστεί με το WWF  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA με αντικείμενο τις περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα καθώς και περιοχές που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση. Φωτογραφίες του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ.α.

https://www.flickr.com/photos/134663011@N08/
https://www.facebook.com/dizzy.dizzy.14/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *