cf83cf85ceb3cebaceadcebdcf84cf81cf89cf83ceb7 ceb5cebdceaccebdcf84ceb9ceb1 cf83cf84ceb7cebd ceb5ceb3cebaceb1cf84ceaccf83cf84ceb1cf83

wind turbine 4178777 1920


Την Δευτέρα, 27 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου του Ρίου συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πλατάνι και στα γειτονικά χωριά του Δήμου Πατρέων.

Διοργανωτές της συγκέντρωσης είναι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, οι Τοπικές Κοινότητες Πλατανίου, Αγίου Βασιλείου, Αραχωβιτίκων, Αργυράς, Δρεπάνου, Άνω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Σελλών και Ψαθοπύργου, καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πλατανίου, Τσελεΐκων, Αραχωβιτίκων, Αγίου Βασιλείου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκπρόσωπος των Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωπος των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων: Δηλώνουμε πως δε θα αποδεχτούμε παθητικά την πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι ως σήμερα κυβερνήσεις, με στόχο την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ταυτόχρονα βυθίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια. Δε θα ανεχτούμε, να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες μέσα στα χωριά του Δήμου μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον. Καλούμε το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση, να συμμετέχει στον αγώνα για την προστασία της υγείας του και του περιβάλλοντος.

Ανακοίνωση – Κάλεσμα σε διαμαρτυρία της Συντονιστικής επιτροπής  «Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας» (πρώην Δήμου Ρίου):

Κυκλώνουν την Πάτρα οι Ανεμογεννήτριες

Με καθυστέρηση και χωρίς την διαβούλευση των τοπικών φορέων και των κατοίκων όπως ορίζεται από το νόμο, στις  6-6-2022 μας ανακοινώθηκε από τη Δημοτική Αρχή  η επικείμενη τοποθέτηση δύο (2) τεράστιων ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, στα 1-1,5 χλμ περίπου από τις κοινότητές μας δηλαδή  σχεδόν μέσα στα σπίτια μας.  Η οπτική όχληση των ανεμογεννητριών (που θα είναι από τις μεγαλύτερες της περιοχής μας),  θα είναι ορατή ακόμη και από το Φρούριο του Ρίου όπως αναφέρει και η μελέτη της εταιρείας.

Σύσσωμοι, οι φορείς των κοινοτήτων Πλατανίου, Αγίου Βασιλείου, Άνω Καστριτσίου, Αραχωβιτίκων, Αργυράς, Δρεπάνου, Κάτω Καστριτσίου, Σελλών και Ψαθοπύργου, καθώς και πλήθος προβληματισμένων κατοίκων, κατά τις τελευταίες 2 εβδομάδες ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ σε μια σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή μας. Συγκεκριμένα την  εγκατάσταση στη θέση «Περιστερόβραχος» του Δ.Δ. Πλατανίου δυο (2)  τεράστιου μεγέθους ανεμογεννητριών (πάνω από 150μ. ύψος) περίπου 1200 μέτρα από τους οικισμούς των Τσελεΐκων Πλατανίου και Αγίου Βασιλείου  και την μετέπειτα εγκατάσταση άλλων είκοσι (20) περίπου μέχρι το Δ.Δ.Ερινεού.

Παρά το γεγονός ότι είναι αποδεκτό από όλους μας, πως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι το ζητούμενο στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας, διαπιστώνουμε με αγανάκτηση πως ενώ υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης των εν λόγω ανεμογεννητριών μακριά από τους οικισμούς, είναι εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την επιλογή της εγκατάστασης τους δίπλα στους οικισμούς  μας. σε απόσταση 1-1,5χλμ.

Η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η εταιρεία εγκατάστασης, μόνο πράσινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με τις τεράστιες επιπτώσεις περιβαλλοντικού και υγειονομικού χαρακτήρα που θα επηρεάσουν την ζωή και την καθημερινότητά μας!

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας, το παρθένο δάσος της και η σπάνια πανίδα που κατοικεί σε αυτό, θα καταστραφούν ώστε να ικανοποιηθούν τα οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών, αφήνοντας παράλληλα εκτεθειμένη την περιοχή μας σε πλημμύρες, οδηγώντας τη στην εικόνα ενός ξερικού τοπίου. Η επιβάρυνση της υγείας μας και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας θεωρείται δεδομένη έπειτα από την εγκατάσταση του εν λόγω Αιολικού Πάρκου.

Η πράσινη ανάπτυξη δεν θα φτάσει στον τόπο μας με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών κοντά στις αυλές των σπιτιών μας!

Αποτελεί χρέος του κράτους και της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης  να αποσύρει την μελέτη και η εταιρία να επιλέξει άλλο σημείο εγκατάστασης, μακριά από τους οικισμούς. Δεν θα θυσιάσουμε στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών το περιβάλλον και τις ζωές μας!

Σύσσωμοι όλοι οι φορείς της περιοχής μας θα ανταπαντήσουν άμεσα στις μεθοδεύσεις και τις παραλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας.

Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί η μελέτη εγκατάστασης των  ανεμογεννητριών, με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος θα προσφύγουμε σε μαζικές αγωγές εναντίον κάθε νομικά υπεύθυνου για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και την τεράστια υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ζητούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους να συμπράξουμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί την περιβαλλοντική υποβάθμιση, της οποίας οι δυσμενείς επιπτώσεις μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως!

Καλούμε όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:30 στο Δημαρχείο της Δ.Ε. Ρίου σε παράσταση διαμαρτυρίας, παρουσία του Τύπου για ανάδειξη του θέματος.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ZHTAME ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, τις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗ ΜΑΣ

Συντονιστική επιτροπή «Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας» (πρώην Δήμου Ρίου)

The post Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πλατάνι και τα γειτονικά χωριά του Δήμου Πατρέων first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *