cf83cf84ceb7cebd cebeceb5cebdceb9cf84ceb9ceac cebcceb5 cf80ceb5ceafcf83cebcceb1 cf84cebf mceadta cebccf80cebfcf85

meta boulouki


Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο, το “mέta-μπουλούκι” ολοκληρώνει την περιοδεία του την Πέμπτη, 14 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.

«Το πνεύμα της συλλογικής γιορτής ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική»

Η Αυγερινή Γάτση, ο Δημήτρης Μυστακίδης και το σχήμα των Σπύρου Γραμμένου και Κωνσταντίνου Πουλή, με τη συνοδεία του τραγουδοποιού Γιάννη Ταυλά παρουσιάζουν μία μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στην κοινή μοίρα των λαών, καθώς η φετινή επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στρέφει το νου μας σε παλιές και νέες μορφές ξεριζωμού και μας εμπνέει να διασταυρώσουμε ιστορίες της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και της εγχώριας σημερινής μας δυστοπίας.

Η Αυγερινή Γάτση, με το ακορντεόν και τη φωνή, θα πατήσει σε μονοπάτια και δρόμους που συνδέουν ανατολή και δύση, μεταφέροντας  τραγούδια για Σμυρνιές που βίωσαν τον ξεριζωμό, τη μοναξιά και  την εγκατάσταση στο  νέο /ξένο τους τόπο.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Μυστακίδης, με την τριαντάχρονη διαδρομή στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα, μας συστήνει την Amerika ξεδιπλώνοντας μέσα από τραγούδια, διηγήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό την ιστορία, τους αγώνες, τη δημιουργία και τις ιδιαίτερες τεχνικές των Ελλήνων μεταναστών μουσικών στην Αμερική του 20ού αιώνα.

Τέλος, τη σκυτάλη παίρνει το σχήμα των Σπύρου Γραμμένου και Κωνσταντίνου Πουλή, με τη συνοδεία του τραγουδοποιού Γιάννη Ταυλά, σε έναν λοξό σχολιασμό της πραγματικότητας, με κιθάρες, μπουζούκια, λαούτα, μαντολίνα, με πολύ μπρίο αλλά και με αναδρομές που φθάνουν στο ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι.

Τα κέρδη από το “mέta-μπουλούκι” πρόκειται να διατεθούν στο Habibi Works, μια προσπάθεια για τη στήριξη των προσφύγων, και όχι μόνο, στον Κατσικά Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα διαπολιτισμικό πολυχώρο παραγωγής και μόρφωσης που ακολουθεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της αυτο-οργάνωσης, και είναι ανεξάρτητος χρηματοδοτήσεων από κράτη ή κυβερνήσεις.

Το 2ο κατά σειρά “mέta-μπουλούκι”, που διοργανώνει το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού) συνδυάζει διαφορετικές τέχνες και διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, προτείνοντας το πνεύμα της συλλογικής γιορτής ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική – στο φόντο της κρίσης, της πανδημίας, της πολεμικής φρενίτιδας και συνολικά της μεταβατικής εποχής που ζούμε. Όχι ως εκτόνωση, αλλά ως συνειδητή χειρονομία πλησιάσματος και άρσης των στεγανών ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια της χώρας, την “υψηλή” και την “λαϊκή” τέχνη, τον θεωρητικό προβληματισμό και την πολιτιστική δράση.


Πληροφορίες

Ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Ώρα έναρξης: 21.00 {Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30}

Είσοδος: 5,00  ευρώ (τα κέρδη θα διατεθούν στο Habibi Works)

Προπώληση: ticketservices.gr

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, Ναρκίσσων 2-8, Χαλάνδρι | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Πρόσβαση στο Θέατρο Ρεματιάς:

–  Από Πλατεία Χαλανδρίου: γραμμές ΟΑΣΑ 450, 460, 447 (Στάση Φαρίντα, Λεωφόρος Πεντέλης), 402 (Στάση Γιασεμιών, Πολύδροσο).

–  Από Σταθμό Μετρό Χαλάνδρι: γραμμές ΟΑΣΑ 450, 460 (Στάση Φαρίντα).

–  Από Σταθμό Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας: γραμμή ΟΑΣΑ 447 (Στάση Φαρίντα).

–  Από Προαστιακό Σταθμό Πεντέλης: γραμμές ΟΑΣΑ 451, 461 (Στάση Φαρίντα).

–  Από Σταθμό Μετρό Κατεχάκη: γραμμή ΟΑΣΑ 402 (Πολύδροσο, έως Στάση Γιασεμιών).

–  Από Αθήνα: τρόλεϊ 18 και 19 (αφετηρία Μουσείο, έως Πλατεία Χαλανδρίου).

–  Από Πειραιά: τρόλεϊ 10 (Τζιτζιφιές – Χαλάνδρι, έως Πλατεία Χαλανδρίου).

Οργάνωση: mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

The post «Στην ξενιτιά με πείσμα» – Το “mέta-μπουλούκι” στο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *