cf83ceb9ceb4ceb7cf81cebfceb4cf81cebfcebcceb9cebaceac cebcceb5ceb6ceb5ceb4ceaccebaceb9ceb1

Μην ψάχνετε στην επικαιρότητα για να βρείτε την αιτία του σημερινού μας τίτλου. Δεν ξέρω να συνέβη κάτι συνταραχτικό ή έστω αξιοσημείωτο τις προηγούμενες μέρες που να αφορά τα τρένα. Ο σιδηρόδρομος του τίτλου δεν είναι σύγχρονος, αλλά αρχαίος. Πανάρχαιος.

neantertalΠόσο αρχαίος; Από τον καιρό των Νεάντερταλ -διότι η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως λέει το κλισέ, έφερε στο φως ίχνη σιδηροδρόμου μέσα σε σπηλιά της εποχής των Νεάντερταλ.

Κι αν δεν με πιστεύετε, δείτε τι έγραψαν διάφοροι ιστότοποι, ακόμα και απ’ αυτούς που θεωρούνται έγκυροι.

Σε μια σπηλιά λοιπόν στο Γιβραλτάρ, με ίχνη κατοίκησης εδώ και 40.000 χρόνια, «οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκα, ύαινας και γρύπα, καθώς και έναν μεγάλο σιδηρόδρομο».

Σιδηρόδρομο, και μάλιστα μεγάλο; Να θυμίσουμε ότι στο Γιβραλτάρ ήταν οι Ηράκλειες στήλες. Φαίνεται πως ο πρόγονός μας είχε μείνει για πολύ καιρό εκεί και, μεταλαμπαδεύοντας τα φώτα του προκατακλυσμιαίου ελληνικού πολιτισμού, είχε εγκαταστήσει και την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή της ιστορίας!

Όλα από μας τα πήρανε, αυτό είναι γνωστό, αλλά ίσως δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Στην πραγματικότητα, ο σιδηρόδρομος υπάρχει μονάχα στη φαντασία του συντάκτη που ανέλαβε τη μετάφραση του άρθρου. Διότι, αν ανατρέξουμε στο πρωτότυπο, ή μάλλον σε ένα αγγλόφωνο άρθρο που ίσως χρησίμευσε ως βάση, διαβάζουμε:

On its floor, they found the remains of a Griffon vulture, a hyena and a lynx, animals fully capable of climbing up into the chamber. But they also found the shell of a dog whelk—a type of sea snail, which the researchers note would not have been able to climb up into the chamber. This, they note, suggests something carried it up there.

Λύγκας υπάρχει, ύαινα υπάρχει, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί γρύπας υπάρχει, αλλά πού είναι ο μεγάλος σιδηρόδρομος;

Όλα δείχνουν ότι το dog whelk μεταφράστηκε «σιδηρόδρομος»! Αλλά το whelk είναι εκείνο το θαλάσσιο σαλιγκάρι που έχει κωνικό κοχλιωτό κέλυφος, που νομίζω ότι λέγεται «βούκινο» σε ορισμένα μέρη. Το πώς από το dog whelk φτάσαμε στον σιδηρόδρομο φαίνεται εξωφρενικό, αλλά εγώ άλλη εξήγηση δεν βρίσκω. Αν βρείτε εσείς στο αγγλικό άρθρο κάτι άλλο που να μπορεί να έδωσε την απόδοση «σιδηροδρομος», πείτε μου.

Πάντως, τουλάχιστον η Ναυτεμπορική διόρθωσε το λάθος, διότι έγινε αρκετή πλάκα στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, κι έτσι τώρα το επίμαχο άρθρο περιορίζεται αιδημόνως στο: Κατά μήκος της επιφάνειάς του, οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκα, ύαινας και γρύπα.

Βέβαια, και ο γρύπας είναι λάθος. Διότι ο γρύπας είναι μυθικό ζώο, με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού, οπότε είναι αδύνατο να βρέθηκαν υπολείμματα γρύπα!

Στα αγγλικά, Griffon vulture είναι ένα απολύτως υπαρκτό πτηνό, το όρνιο. Το ακούς, βρε όρνιο;

* Και πριν προχωρήσουμε στα επόμενα μεζεδάκια, να παραθέσω ένα στιχούργημα που το εμπνεύστηκε ο φίλος Γιάννος Ευπραξιάδης μας ο Ακίνδυνος προχτές στο Τουίτερ:

Κάπου κει στο Γιβραλτάρ
Ζούσαν οι Νεάντερτάλ
Στη σπηλιά τους βρήκαν γρύπα
φωλιασμένο σε μια τρύπα:
Είχε σώμα λιονταριού
και κεφάλι αετού
κι όταν ο συρμός περνούσε
τα βαγόνια του μετρούσε.

tireup* Ας βγούμε από τη σπηλιά. Μια είδηση του αστυνομικού δελτίου που συζητήθηκε πολύ ήταν η αυτοκτονία (όπως φαίνεται να είναι) του ποδοσφαιριστή του Μακεδονικού, ο οποίος βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του δεμένος με δεματικά καλώδια.

Αυτά τα καλώδια, τα λένε tie wraps (στον πληθυντικό). Όπως ακούει ο άλλος τον ιατροδικαστή να λέει «τάιραπ» προσπαθεί να ανασυστήσει τον αγγλικό όρο, κι έτσι πολλοί έγραψαν tire up, που δεν είναι το σωστό.

Μέχρι που με ρώτησε κι ένας φίλος του ιστολογίου, «πάντοτε τα έγραφα tie wrap, τώρα αλλού τα βλέπω tire up, αλλού tie wrap και έχω αρχίζει να αμφιβάλλω».

To λάθος, όπως και πολλά άλλα, πηγάζει ίσως από το ΑΠΕ-ΜΠΕ -δείτε το σχετικό τηλεγράφημα.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ που βλέπετε αριστερά, που δεν θυμάμαι από πού είναι, έχει κι άλλο ένα φάουλ από τσαπατσουλιά, διότι στο τέλος ανασταίνει τον άτυχο νεκρό, αφού μας λέει τι δήλωσε «ο κ. Τσουμάνης».

* Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου για την τεράστια νίκη που πέτυχε η Σέριφ Τίρασπολ από την Υπερδνειστερία μέσα στο γήπεδο της Ρεάλ:

Αυτή η λωρίδα γης μεταξύ του Δνείστερου ποταμού και των συνόρων Μολδαβίας- Ουκρανίας, έχει έκταση όση περίπου ο νομός Λαμίας και λιγότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους

Σωστά, με την εξαίρεση ότι πρόκειται για τον νομό Φθιώτιδας ή μάλλον, μετά το 2011, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πολύ ψυχρός μου φαίνεται ο νέος όρος). Θα μπορούσε βέβαια να πει ότι είναι αρκετά μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο -4440 τετραγωνικά χιλιόμετρα ο νομός Φθιώτιδας, ο τέταρτος μεγαλύτερος της χώρας, 4160 η Υπερδνειστερία, 2580 το Λουξεμβούργο, κάτι λιγότερο από τον νομό Καρδίτσας.

hungry* Από τη Μυτιλήνη μού στέλνουν πινακίδα που θέτει το ακανθώδες ερώτημα Do you hungry?

Προσφέρουν και σάντουιτς.

* Κι άλλο ακανθωδες ερώτημα μού υποβάλλει φίλος, ο οποίος μου έστειλε λινκ σε άρθρο που έχει τίτλο

Έρχεται το Windows 11

Και το άρθρο ξεκινάει: Πρεμιέρα σήμερα για το λογισμικό Windows 11….

Και βέβαια το ακανθώδες ερώτημα είναι: το Windows (επειδή είναι πρόγραμμα, λογισμικό) ή τα Windows (επειδή είναι στον πληθυντικό, παράθυρα;)

Εγώ ομολογώ πως λέω «τα Windows» αν και ίσως σε γραπτο λόγο να το σκεφτώ περισσοτερο. Εσείς;

* Κι ένα θρυλικό μεζεδάκι.

ydroΜου στέλνει φίλος τη φωτογραφία που βλέπετε, που πρέπει να είναι απο υδρόγειο σφαίρα, αν κρίνω από την καμπυλότητα.

Στο κάτω μέρος λοιπόν, εκεί κοντά στη βάση της υδρογείου, που υπάρχει κενός χώρος λίγο πριν από τον Νότιο Πόλο, διαβάζουμε: Θρύλος.

Προφανώς Legend, άρα Υπόμνημα θα το λέγαμε εντώ στο Ελλάντα αφού εξηγεί στη σημασία των συμβόλων. Και δεν είναι «όριο» θα έλεγα όσο «σύνορο» αλλά το βασικό βέβαια είναι το «Κεφαλαίου», αντί για Capital.

Πάλι που δεν το είπαν Θανατικό δηλαδή, από το capital punishment.

* Mέσα στη βδομάδα είχαμε και τη διαγραφή του Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας -διαγραφή προσωρινή, όπως δείχνουν όλα, αφού ο βουλευτής παραμένει μέλος του κόμματος, επομένως σε πρώτη ευκαιρία μάλλον θα επανακάμψει.

Στην αγόρευσή του εκείνη, ο κ. Μπογδάνος ανέφερε μεταξύ άλλων (τον άκουσα προσεκτικά) το γνωστό αντιπολεμικό τραγούδι «Τι τον θέλουν τον Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς, να τα κάνουμε τραχτέρια να οργώνουμε τη γης» και συνέχισε:

«Όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής, πριν 110 περίπου χρόνια, το Κ.Κ.Ε έκανε ακριβώς αυτό που κάνει και σήμερα.»

Κι έτσι δικαιολόγησε ο βουλευτής το παρατσούκλι «Νομάρχης Ημιμαθείας» που του έχω αφιερώσει, διότι βέβαια πριν από 110 χρόνια δεν υπήρχε ΚΚΕ. Φυσικά, το τραγούδι είναι μεταγενέστερο, και πράγματι τραγουδήθηκε και από κομμουνιστές ή ακόμα και κυρίως από κομμουνιστές, αλλά «όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής» δεν υπήρχε ΚΚΕ και μάλλον δεν υπήρχε και ιδιαίτερη εναντίωση. Ούτε άλλωστε υπήρχε κανένα κομμουνιστικό κόμμα το 1910. Τα κομμουνιστικά κόμματα ξεπήδησαν μέσα από το αντιπολεμικό κίνημα, από το κίνημα ενάντια στον Μεγάλο Πόλεμο, όχι το αντίστροφο.

(Και βέβαια στην Ελλάδα το αντιπολεμικό κίνημα δεν είχε μόνο αριστερή συνιστώσα αλλά κυριως δεξιά, υπέρ της πολιτικής ουδετερότητας των Εθνικοφρόνων και του βασιλιά).

olapomas* Τις προάλλες ο κ. Μπαμπινιώτης ανέβασε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ την εικόνα που βλέπετε, με «14 νέες αγγλικές λέξεις» που έμαθε διαβάζοντας αγγλικές εφημεριδες.

Παρατηρώ ότι ανάμεσα στις 14 λέξεις βρίσκονται και πασίγνωστες όπως allegory, idea, symbol, οπότε αν πάρουμε τοις μετρητοίς το κείμενο θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπόρεσε να σταδιοδρομήσει ένας πανεπιστημιακός γλωσσολόγος χωρίς να γνωρίζει τις λέξεις idea και symbol!

Aλλά δεν θα το πάρουμε τοις μετρητοίς, χιούμορ κάνει ο κ. καθηγητής, σε ανάλαφρο ύφος γράφει, κάτι που ίσως εξηγεί και τις απροσεξίες, όπως το cacophnous αντί cacophonous ή τις προσεγγιστικές μεταφράσεις των splenetic, necromancer.

Χιούμορ κάνει, αλλά που έχει σκοπό να δείξει τι; Ότι «όλα από εμάς τα πήραν»; Μα, αυτό το έκανε, και πιο διασκεδαστικά, και ο αείμνηστος Γκας Πορτοκάλος, αυτό το κάνει και ο πρώτος τυχών ταξιτζής ή θαμώνας καφενείου χωρίς να χρειάζεται να είναι γλωσσολόγος!

* Δεν πήρα οθονιά, οπότε θα πρέπει να με πιστέψετε. Τις προάλλες, το in.gr δημοσίευσε (εντάξει, στη στήλη της αστρολογίας) άρθρο με τίτλο:

Αυτοί είναι οι τέσσερις «κρυψίνους» του ζωδιακού.

Για πολλοστή φορά, οι λέξεις που ακολουθούν παράξενο κλιτικό υπόδειγμα, που δεν συμμορφώνεται με το κλιτικό της νέας ελληνικής, αφήνονται άκλιτες.

Πάντως, θα τους πω μπράβο διότι, τουλάχιστον, τώρα βλέπω ότι το διόρθωσαν σε «κρυψίνοες».

* Φίλος στέλνει λινκ προς μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του βραβευμένου Ρουμάνου σκηνοθέτη Ράντου Ζούντε. Σε ένα σημείο λοιπόν υπάρχει ο εξής διάλογος:

image003Είναι πολύ δύσκολη εδώ η κατάσταση. Στη Βουλγαρία είναι ακόμα πιο χαμηλά από εμάς, αλλά το ποσοστό των εμβολιασμένων εδώ είναι 27%.

27%;!

 Ναι, 27%. Είναι έλλειψη μόρφωσης, είναι η δύναμη των θεωριών συνωμοσίας, κι επίσης η ορθόδοξη εκκλησία είναι πολύ ισχυρή, τα ξέρεις αυτά κι από την Ελλάδα, και φυσικά είναι τελείως εναντίον του εμβολίου. Πολλοί παράγοντες.

Ο φίλος μου μού λέει ότι τον παραξένεψε το ;!

Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, το βρήκε αρκετές φορές στο Διαδίκτυο, ακόμα και στο εξώφυλλο έκδοσης της ΕΕ.

Εμένα πάλι δεν με παραξενεύει, πρέπει μάλιστα να το έχω κι εγώ χρησιμοποιήσει, για να δείξω ότι μια ερώτηση γίνεται με ύφος μεγάλης απορίας ή έκπληξης ή ακόμα και αγανάκτησης. Δεν είναι κανονικός σχηματισμός αλλά νομίζω ότι εκφραστικά κάτι προσθέτει.

(Στο σκάκι βέβαια το ?! έχει άλλη σημασία, δείχνει μια κίνηση αμφίβολης αξίας, που δεν είναι φανερό λάθος, οπότε θα σημαδευόταν με ? ή ??, που έχει και υπέρ και κατά αλλά μάλλον υπερτερούν τα κατά. Όταν είναι περισσότερα τα θετικά, η κίνηση σημαδεύεται με !?).

wra* Θα αλλάξει και η ώρα στο τέλος του μήνα -ή δεν θα αλλάξει;

Έχει γίνει ένα αλαλούμ σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο προσπάθησε να μας το εξηγήσει σε άρθρο του το in.gr, αλλά κάπου στο τέλος τα μπέρδευε διοτι έγραφε αυτό που βλέπετε, ότι «στις 03.00 θα γυρίσουμε μία ώρα πίσω τα ρολόγια μας ώστε να δείξουν 04.00».

Αυτό βέβαια είναι τοπολογικώς και χρονολογικώς αδύνατο. Τελικά πάντως το διόρθωσαν, στις 4 θα γυρίσουμε πίσω τα ρολόγια για να δείξουν 3. Μπορείτε να το κάνετε και αποβραδίς, δεν είναι ανάγκη να ξαγρυπνήσετε ως τις 4. Και τα σμαρτόφωνα το κάνουν αυτόματα.

* Στο in.gr το διόρθωσαν, αλλά έχουμε και δεύτερο κρούσμα αναποδογυρίσματος, σε άλλον ιστότοπο, που προς το παρόν μένει αδιόρθωτο. Σε άρθρο για τις καταγγελίες σχετικά με το Φέισμπουκ, και για σχετικό άρθρο του περιοδικού Τάιμ, διαβάζουμε:

…στο εσωτερικό του περιοδικού άρθρα αναφέρονται στις πρόσφατες καταγγελίες για το πώς το Facebook έβαλε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.

Μα, αν έβαζε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη, δεν θα δεχόταν καταγγελίες. Το αντίστροφο επιδιώκει.

* Ένα χαρακτηριστικό που έχουν τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας είναι ότι αρκετά από τα αστοχήματα που επισημάναμε διορθώθηκαν στη συνέχεια. Εικάζω ότι αυτό έγινε όχι επειδή οι υπεύθυνοι των ιστοτόπων ξαναδιάβασαν τι είχαν γράψει, αλλά επειδή ανταποκρίθηκαν σε επισημάνσεις που έγιναν, κυρίως από τα σόσιαλ μίντια και γενικά από το Διαδίκτυο.

Παναπεί, αν δεν το έχετε καταλάβει, ότι γίναμε και εθελοντές διορθωτές. Τέλος πάντων, καλά κάνουν και τα διορθώνουν.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *