Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη
Πολλές φορές έχουμε ακούσει την παροιμιώδη φράση Θα τα πω όλα στον Θεό, η οποία δείχνει την αδυναμία του ανθρώπου να ελέγξει την αδικία της ζωής και να αποκτήσει (ή να ανακτήσει) όλα όσα του αρμόζουν και του αναλογούν. Αυτή η παροιμιώδης φράση αποτελεί τον τίτλο της σύντομης και σχεδόν παιδικής νουβέλας του Κώστα Γραμματικόπουλου από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που, παρά τη γρήγορη και μεστή γραφή του, κατορθώνει μέσα από την αφέλεια και την απλότητα του λόγου να μεταλαμπαδεύσει πολλά και ποικίλα κοινωνικά ζητήματα και φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Η μετανάστευση, οι ψυχολογικές δυσκολίες μιας υιοθεσίας και ο ρόλος του (θετού) γονιού, τα οικονομικά σκάνδαλα της εκκλησίας, ο παθολογικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους ανθρώπους και η αντίθεση όλων αυτών με την ευγένεια, την αθωότητα και την καλοσύνη των παιδιών, αλλά και μερικών ενηλίκων αποτελούν μερικά από τους θεματικούς άξονες αυτής της σύντομης ιστορίας.
Ο συγγραφέας επιδιώκει, όχι τόσο να μεταλαμπαδεύσει κοινωνικά μηνύματα, αλλά περισσότερο να θέσει τους σπόρους για τον προβληματισμό κάθε αναγνώστη/αναγνώστριας για ποικίλα κοινωνικά ζητήματα που είναι επίκαιρα και διαχρονικά. Παρά την αφέλεια της γραφής που θυμίζει παιδικό παραμύθι, ο Γραμματικόπουλος κατορθώνει να μας προβληματίσει, ακόμη και να μας προβληματίσει για πολλά ζητήματα της εποχής και του κόσμου μας.
Ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς του κειμένου αυτού θεωρώ ότι είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη του Θεού και την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Ειδικά το τέλος της ιστορίας, μαρτυρά αυτή τη ρευστότητα των ορίων. Τελικά, ποιος είναι υπαίτιος, ο Θεός ή ο άνθρωπος για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας; Είμαστε πάντοτε εμείς οι άνθρωποι απόλυτα ελεύθεροι και κατά συνέπεια, και απόλυτα υπεύθυνοι για τις επιλογές και τις αποφάσεις μας ή ο Θεός, το θείο με την ευρύτερη έννοια του όρου εμπλέκεται στη ζωή μας; Μήπως πρέπει ή μήπως θα θέλαμε ο Θεός να παρεμβαίνει στη ζωή μας για να μας σώζει εύκολα και γρήγορα από την οποιαδήποτε κακοτοπιά;
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς αυτό το βιβλιαράκι έχει τόσο βάθος και μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τόσα πολλά μηνύματα και προβληματισμούς. Μπορεί να διαβαστεί και ως παιδικό ή εφηβικό παραμύθι. Πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε!
The post Πόσο (και πώς) πιστεύουμε στον Θεό; appeared first on Vakxikon.gr.