cf80cf81cf89cf84cebfcf87cf81cebfcebdceb9ceaccf84ceb9cebaceb7 ceb5cf80ceb9cf83cf84cebfcebbceae cf84cebfcf85 cebacf8ecf83cf84ceb1 cf86

Κ.ΦΩΤ

Πρωτοχρονιάτικη σύντομη επιστολή

«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα» Malcolm X

του Κώστα Φωτεινάκη

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, από το 2013, γράφω και δημοσιεύω μια μακροσκελέστατη Πρωτοχρονιάτικη επιστολή. Γράφω για τις δράσεις των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, εκτιμήσεις για πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά και πολιτιστικά θέματα. [Προηγούμενες Πρωτοχρονιάτικες επιστολές https://bit.ly/3GljXf5 ]

Φέτος, δέκα χρόνια μετά την πρώτη δημόσια επιστολή μου, αποφάσισα να προσαρμοστώ στο κλίμα της εποχής. Μιας και ο κάθε επισκέπτης του διαδικτύου αφιερώνει περίπου ένα λεπτό για να διαβάσει ένα θέμα.

Ένας σύντομος απολογισμός για το 2022 σε τίτλους:

  1. Το 2022 δημοσιεύσαμε 135 θέματα στο ιστολόγιο των ΦτΦ, το οποίο λειτουργεί και ως κοινωνικό μέσο ενημέρωσης και κατάρτισης.
  2. Εκδώσαμε τριάντα πέντε εσωτερικά ενημερωτικά δελτία για τα μέλη, τους συνεργάτες και τους φίλους του σωματείου.
  3. Αξιοποιήσαμε όλες τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές μέρες και εβδομάδες για να αναδείξουμε με τη δική μας οπτική τα σχετικά θέματα (πχ. Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος, Υγροτόπων, Βουνών, Εδάφους κ.λπ)
  4. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία καθώς και σε βουνά και πάρκα της Αττικής.
  5. Διοργανώσαμε τηλεδιασκέψεις για διάφορα θέματα όπως π.χ. για το βιώσιμο τουρισμό κ.α.
  6. Συμμετείχαμε σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις.
  7. Υποστηρίξαμε πρωτοβουλίες όπως π.χ. για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ενάντια στις εξορύξεις, για την ενέργεια, τα απορρίμματα (ΧΥΤΑ Φυλής) κ.λ.π.
  8. Υλοποιήσαμε τρία έργα με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πράσινου Ταμείου – ΥΠΕΝ, του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ολοκληρώθηκε το έργο ERASMUS+ με θέμα «Ο Εναλλακτικός Τουρισμός στις Μεσογειακές Περιφέρειες» στο οποίο οι ΦτΦ συμμετείχαν ως συνεργάτες.
  9. Συμμετείχαμε σε δημόσιες εθνικές διαβουλεύσεις για τον κλιματικό νόμο, τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αττική, την αξιολόγηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  10. Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Διαβούλευση [Ευρωπαϊκή Ένωση] για την προστασία του εδάφους.
  11. Διατηρήσαμε και αναπτύξαμε τη συνεργασία των ΦτΦ με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΜΚΟ Seattle to Brussels.
  12. Οι ΦτΦ έγιναν και επίσημα συνεργάτες του Παγκόσμιου Δικτύου ICAN για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
  13. Βελτιώσαμε τα οικονομικά μας, την επικοινωνιακή μας πολιτική, την οργάνωση και τη λειτουργία του σωματείου.
  14. Εκδώσαμε τρία βιβλία με ISBN ιστορικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και βιώσιμου αναπτυξιακού περιεχομένου.
  15. Επανασυστάθηκε η ομάδα Νέοι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

Προγραμματισμός για το 2023:

Βασικός άξονας δράσεων για το 2023: «Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι των προηγούμενων ετών και το 2023»  για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την ειρήνη, τη συνεργασία, την κατάρτιση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, τη δικτύωση και τις συνέργειες.

Ειδικότερα – σε τίτλους

  1. Κατάρτιση – Δημοσίευση του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού του σωματείου για τη νέα πενταετία 2023 – 2027 (Μάρτιος 2023). Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
  2. Οκτώβριος 2023 – Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου/ Συνέδριο.
  3. Νέα μέλη και ανάδειξη στελεχών – σύμφωνα με το καταστατικό. Παρουσία και Εκπροσώπηση των ΦτΦ σε όλους του νομούς της χώρας (στόχος πενταετίας).
  4. Βελτίωση και ανάπτυξη της ομάδας των Νέων Φίλων της ΦΥΣΗΣ.
  5. Συμμετοχή και στήριξη πρωτοβουλιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, την ειρήνη, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το δίκαιο εμπόριο, την προστασία της φύσης, την Ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη διαβαλκανική και τη Μεσογειακή συνεργασία κ.λπ.

Ειδικός Επιχειρησιακός σχεδιασμός για θέματα πολιτισμού:

Δημοσιεύουμε το σχεδιασμό για θέματα πολιτισμού,  λόγω του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος,  85/2022, το οποίο εξισώνει τα πτυχία ανώτερων σχολών υποκριτικής, χορού και κινηματογράφου με τα απολυτήρια Λυκείου. Το σωματείο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στηρίζει τους αγώνες των καλλιτεχνών να υπερασπίσουν την καλλιτεχνική πολιτιστική παιδεία και τις σπουδές τους. https://bit.ly/3vocqH9

Περισσότερες πληροφορίες για τους ΦτΦ στο ιστολόγιο https://www.naturefriends.gr/   και ιδιαίτερα στις κατηγορίες:

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη των ΦτΦ θα πρέπει:

Καλές γιορτές με συνεργασία και δημιουργικότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας: naturefriendsgreece@gmail.com

“Οι ΦτΦ συνεχίζουν και το 2023 στο ίδιο μονοπάτι της Κοινωνικής Οικολογίας, της Αλληλεγγύης, της Συνεργασίας”.

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος των ΦτΦ

Το άρθρο Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη “Οι ΦτΦ συνεχίζουν και το 2023 στο ίδιο μονοπάτι της Κοινωνικής Οικολογίας, της Αλληλεγγύης, της Συνεργασίας” εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *