cf80cf81ceb9cebd ceb1cf80cf8c 60 cf87cf81cf8ccebdceb9ceb1 cebf cebccf80cebfcf83cf84 cebaceb1ceb9 cf84ceb1 ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9ceb1

Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Το καλοκαίρι παραμέλησα τις δημοσιεύσεις αυτές κι έτσι το προηγούμενο, ένατο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από 3 μήνες -εδώ.

Το σημερινό άρθρο θα ταίριαζε καλύτερα την προηγούμενη Παρασκευή, αφού τότε συμπληρώνονταν ακριβώς 60 χρόνια από την πρώτη του δημοσίευση αλλά δεν χάνει την «επικαιρότητά» του μια και το θέμα των εμβολίων εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και δυστυχώς θα είναι, μαζί με τον κορονοϊό, για καιρό ακόμα. Βέβαια, σε άλλα εμβόλια αναφερόταν ο Μποστ, αλλά αυτό είναι φανερό οπότε δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για… κλικοθηρία.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 1961 στην Ελευθερία, με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ (από το 1960 έως το 1963).

610910

Εβδομάς εμβολίων είναι ο τίτλος και ο Μποστ συνδυάζει δυο γεγονότα που απασχολούσαν την επικαιρότητα: ένα σκάνδαλο με εισαγωγές εμβολίων και τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου, που τις παρομοιάζει με τον διεμβολισμό του Κόμματος Φιλελευθέρων από το ΚΕΑ του στρατηγού Γρίβα.

Έτσι κάνει λογοπαίγνιο ανάμεσα στον εμβολιασμό και στον διεμβολισμό -αν δεν κάνω λάθος πριν από μερικά χρόνια, η σημερινή υφυπουργός Δομνα Μιχαηλίδου υπουργός Νίκη Κεραμέως είχε μιλήσει για «εμβολιασμό σκάφους από τουρκικό πολεμικό» ή κάτι τέτοιο, αλλά περιέργως δεν βρίσκω ιχνος του περιστατικού στο γκουγκλ (ή μάλλον όχι και τόσο περιέργως, αφού τώρα οι αναφορές σε «εμβολιασμό» είναι αμετρητες).

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει στην επιφάνεια ένα σκάνδαλο εισαγωγής εμβολίων με φουσκωμένο κοστολόγιο, επί σειρά ετών. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοιν. Προνοίας Ιωάννης Ψαρρέας αναγνώρισε μεν το σκάνδαλο αλλά προσπάθησε να το υποβαθμίσει αφού, όπως είπε, τα παράνομα υπερκέρδη ανέρχονταν μόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές.

psarreas2

O Μποστ εκμεταλλεύεται δεόντως το επώνυμο του υπουργού για λογοπαίγνια. Έτσι, στο φύλλο της εφημερίδας που κρατάει ο Πειναλέων (νομίζω ότι) διαβάζουμε: Ο κ. Ψαρέας τυρί σιγήν ιχθύος και θολώνη τα νερά, ενώ η μαμα-Ελλάς λέει ότι «δι’ αυτούς τους καρχαρέας επρονόει δύο έτη ο προστάτης των Ψαρέας».

Και ενώ οι δυο συζητούν για τα υπερκοστολογημένα εμβόλια και τον Ψαρρέα, η Ανεργίτσα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη θάλασσα, που μας φέρνει στο δεύτερο γεγονός που φιγουράρει στο σκίτσο: τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου. Στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ είχε κατά γενική έκπληξη πάρει τη δεύτερη θέση αφήνοντας το διασπασμένο Κέντρο στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Το 1960 είχε έρθει θριαμβευτής από την Κύπρο ο Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος ίδρυσε την Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας, στην οποία προσχώρησαν ορισμένα κεντρώα κόμματα και προσωπικότητες. Έτσι η ΚΕΑ απέκτησε κοινοβουλευτική ομάδα παρόλο που ο ίδιος ο Γρίβας δεν είχε πάρει μέρος στις εκλογές και δεν ήταν βουλευτής.

Καθώς ήταν γενική πεποίθηση ότι στα τέλη του 1961 θα γίνονταν εκλογές (τελικά έγιναν στις 29 Οκτωβρίου) το καλοκαίρι εντάθηκαν οι ζυμώσεις ανάμεσα στην ΚΕΑ, στο Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου, τον Γέωργιο Παπανδρέου και τον Ηλία Τσιριμώκο με σκοπό την ενιαία κάθοδο των κεντρώων κομμάτων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μαρκόπουλο, ο Γρίβας κατάγγειλε συλλήβδην όλους τους πολιτικούς και είπε ότι δεν θα έχει αξία η ένωση του κεντρώου χώρου αν γίνει με τους ίδιους παλιούς αρχηγούς.

Αυτό ακριβώς το στιγμιότυπο αποτυπώνει ο Μποστ στο σκίτσο του, που βάζει τον Γρίβα να κυβερνάει το εμβολικόν «Το ωραίον Μαρκόπουλον» και να προσπαθεί να διεμβολίσει το σαφώς μεγαλύτερο «αλιευτικόν η Ένωσις» που το κυβερνάει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Ο Γρίβας χαρακτηρίζεται από τον Μποστ «Ο δεκαπενταμηνής πλοίαρχος», αφού επί 15 μήνες (περίπου) βρισκόταν στο τιμόνι του κόμματός του, αλλά ίσως και με υπαινιγμό για την ανωριμότητά του. Ζώμεν δι’ ένα γόητρον και καπετανισμόν, δηλώνει.

Το κείμενο της μπορντούρας παρουσιάζει τους «Κανόνες πλεύσεως πλοιάρχου Γρίβα», με πολλή ειρωνεία για τον στρατηγό:

Πλοίον διαλυόμενον εις πιο μικρά τεμάχια
γίνεται πιο ανθεκτικόν κι αντέχει εις τα βράχια.
Εις την σχολήν του Πεζικού που είχαμε σπουδάσει
το μελετούσαμε πολύ και τόχαμε διαβάσει.
Στην Κύπρον έτσι έκανα και με μικράς ομάδας
επέφερα τα ρήγματα της αγγλικής φρεγάδας.
Το ίδιον διά την Ένωσιν που έκανα στα όρη
το εφαρμόζω στα νερά σε τούτο το βαπόρι.
Με σκάφος με προικίσατε κι αντί να με μαλώνετε
καλαφατίστε το γερά, το πράγμα διορθώνεται.
Διά σύμβολον ενώσεως με βάλαν στο ταξίδι
εδώ κουρείς εξέρχονται φοιτώντες στου κασίδη.
Πώς θάβγω πλοίαρχος καλός να λάβω των πτυχίων;
Μοιραία στα γυμνάσια θα γίνουν κι ατυχίων.

Και πραγματι, η διεμβολιστική προσπάθεια του Γρίβα ναυάγησε, αφού τελικά τα κόμματα και οι πολιτικοί που είχαν προσχωρήσει στην ΚΕΑ αποχώρησαν από την Κίνηση, αφηνοντας μετέωρο τον αρχηγό. Έτσι, η ΚΕΑ διαλύθηκε και στις 19 Σεπτεμβρίου 1961 ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου. Την επόμενη μέρα ο Κων. Καραμανλής πήγε στον βασιλιά και υπέβαλε την παραίτησή του και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, τις διαβόητες εκλογές «βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου 1961.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *