cf80cf81ceb9cebd ceb1cf80cf8c 60 cf87cf81cf8ccebdceb9ceb1 cebf cebccf80cebfcf83cf84 cebaceb1ceb9 ceb7 ceb5cf80ceafcf83cebaceb5cf88ceb7

Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Το προηγούμενο, όγδοο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από 15 μέρες -είναι εδώ.

Το σημερινό σκίτσο νόμιζα πως το έχω βάλει στο ιστολόγιο, αλλά δεν το βρήκα. Αν παρ’ ελπίδα πέφτω έξω και το έχω ήδη βάλει πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, κάντε πως το ξεχάσατε.

Λοιπόν, τον Ιούνιο του 1961, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η λαμπερή Τζάκι Κένεντι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για 9ήμερη ανεπίσημη επίσκεψη, που περιλάμβανε επίσκεψη στην Επίδαυρο όπου παρακολούθησαν πρόβες, κρουαζιέρα στα νησιά, επίσκεψη στους βασιλείς στο Τατόι, στην κατοικία του πρωθυπουργού και στην Ακρόπολη, αλλά και παράσταση της Ιφιγένειας εν Αυλίδι στο Ηρώδειο.

Ο Μποστ αφιέρωσε δύο σκίτσα σε αυτό το σημαντικό κοσμικο-πολιτικό γεγονός, ένα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στο οποίο η μαμα-Ελλάς υποδέχεται την υψηλή ξένη («Νιώθομεν χαράν πολήν αφιχθέντος Ζακελήν») και ένα μετά το τέλος της. Διάλεξα να παρουσιάσω το δεύτερο σκίτσο, αφενός επειδή το πρώτο δεν το έχω σε καλή ποιότητα και αφετέρου επειδή το δεύτερο δημοσιεύτηκε, κατά σύμπτωση, ακριβώς πριν από 60 χρόνια σαν σήμερα:

610618

Όπως είπα, το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 1961, στην κεντρώα Ελευθερία με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ.

Ο Μποστ παρουσιάζει την Τζάκι να έχει γυρίσει και να αφηγείται, ενθουσιασμένη, τις πρώτες εντυπώσεις της στον Πρόεδρο Κένεντι, ο οποίος δεν την είχε συνοδέψει στο ταξίδι της (πράγματι, κατά τα σχεδόν 3 χρόνια έως τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, η πρώτη κυρία έκανε βέβαια μερικα επίσημα ταξίδια μαζί του αλλά και μόνη της). Και καθώς έμεινε πράγματι στο Καβούρι και έκανε και κρουαζιέρα στα νησιά, ο Μποστ μέσω του Κένεντι προάγει σε νησί και το Καβούρι.

Θα προσέξατε ότι ο Κένεντι έχει πατερίτσες. Πράγματι, επί πολλά χρόνια βασανιζόταν από οσφυαλγίες και, τις μέρες που η Τζάκι βρισκόταν στην Ελλάδα, ειχε πάθει κρίση που τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί δεκανίκια και να ματαιώσει κάποιες δραστηριότητές του. Γενικά ο Κένεντι βασανιζόταν από διάφορα προβλήματα υγείας στη ζωή του, αλλά, όπως ξέρουμε, δεν του στοίχισαν αυτά τη ζωή.

tzakep

Από την επίσκεψη στην Επίδαυρο

Η Τζάκι εμφανίζεται να κρατάει κιλίμι, ενώ δίπλα της ένας πιτσιρίκος κρατάει τσολιαδάκι. Αν πρόκειται για τον γιο τους, υπάρχει προφανής ανακολουθία, που βεβαια την εποχή εκείνη θα ήταν, νομίζω, πολύ πιο φανερή: διότι βέβαια ο Τζον Κένεντι ο νεότερος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1960, οπότε την εποχή του σκίτσου δεν είχε κλείσει τους 7 μήνες. Εκτός αν πρόκειται για κανένα ανιψάκι της Τζάκι, αφού στο σχετικό ταξίδι τη συνόδευε η αδελφή της και φίλοι της.

Στα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής διαβάζουμε ότι η Τζάκι Κένεντι στην Ύδρα γευμάτισε στη βίλα Χαραμή («του καθηγητή της οφθαλμολογίας και φίλου του προέδρου της κυβερνήσεως») με αστακό και ψάρι στη σχάρα, γι’ αυτό και ο Μποστ βάζει τη Τζάκι να λέει ότι «έγινε Χαραμηφάις».

Ο (Δημ.) Χέλμης, που επίσης αναφέρεται, ήταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Μαζί του και με το ζεύγος Καραμανλή, η Τζάκι είχε επισκεφτεί το νυχτερινό κέντρο Αστέρια, όπου χόρεψε μέχρι αργά. Το ότι η Τζάκι ζήτησε από τον Χέλμη να της βρει οικόπεδο στο Καβούρι δεν είναι εύρημα του Μποστ, το έγραψαν οι εφημερίδες (στις 15/6). Βέβαια, ο Μποστ δεν μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και ρίχνει σπόντα για τα «βραχώδη οικόπεδα» του Καραμανλή στη Φιλοθέη.

Η αναφορά στον «πεθερό της Γκρέις» εννοεί τον πρίγκιπα Πέτρο του Μονακό, τον πατέρα του Ρενιέ (και άρα πεθερό της Γκρέις Κέλι) ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Αθήνα τον ίδιο καιρό και ήταν προσκεκλημένος στην πρεμιέρα της Επιδαύρου που θα δινόταν σε λίγες μέρες.

Και βέβαια, αφού τόσοι πρίγκιπες και βασιλιάδες κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, η Τζάκι καταλήγει στο συμπέρασμα: Αρα ζώντες βασιλιάδες στων ελληνικών μερών / μεταφέρω αποδείξεις ότι ζουν ευημερών». Όπερ έδει δείξαι!

Τέλος, θα προσέξατε ότι ο Τζον Κένεντι υπογράφει (ανάποδα) «Μποστ» στο χαρτί πάνω στο γραφείο του.

Χάρη στα θαύματα του Διαδικτύου, μπορούμε να δούμε όχι μόνο φωτογραφίες από την επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι, αλλά και βίντεο -ένα σύντομο απόσπασμα από «επίκαιρα», από τα αρχεία της British Pathé:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *