cf80ceb5cf81cf83ceb5cf86cf8ccebdceb7 cf84cebfcf85 ceb3ceb9ceaccebdcebdceb7 cf81ceafcf84cf83cebfcf85 cf83cf84cebf 3cebf cf86ceb5

persefoni ritsos


Η «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου από τη Συλλογή 4η Διάσταση έρχεται στο Θέατρο 104 στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Βαλίτσας 2022.

Το έργο – Η προσέγγιση

Η Περσεφόνη είναι μια γυναίκα που επιστρέφει στο Φως για να εκπληρώσει τη Συμφωνία με τους Θεούς. Η ίδια παίρνει την ευθύνη του εαυτού της και εκμυστηρεύεται την δική της επιθυμία να γνωρίζει τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή στη Ζωή.

Μοιράζεται όλες τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα όνειρα της. Φέρνει μπροστά στα μάτια της όλες τις σκηνές του πρώτου έρωτα, της φύσης που μεγάλωσε, την μυρωδιά των βοτάνων, την αίσθηση της Άνοιξης και Φθινοπώρου της αλλαγής του χρόνου και των εποχών, τα σύμβολα των καρπών της Γης και του Σώματος. Η καρδιά της γεμάτη από λαχτάρα για ζωή κι ευτυχία, φτάνει στην αίσθηση της απελευθέρωσης. Επιλέγει τον Άδη, όχι γιατί την άρπαξε αλλά γιατί εκείνη τον άφησε.

«Τι αδύναμοι που είναι οι δυνατοί», είναι τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου μέσα από την φωνή της.

Ο μονόλογός της είναι μια πολύχρωμη βεντάλια από τις δυνάμεις της ψυχής της. Η Περσεφόνη είναι το Φως, η Ανάσταση που εκδηλώνει κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.

Ο ποιητικός λόγος

Η Περσεφόνη είναι μια θηλυκή μορφή, ένα σύμβολο της ψυχής, που ο ποιητής κέντησε με πολύ όμορφα λόγια, με ιδιαίτερες λέξεις και συντακτικό ρυθμό. Δείχνει την αισιόδοξη πλευρά της Κόρης, που ταξιδεύει μέσα στην ομορφιά των Κυκλάδων, μέσα στις αχτίνες του Ήλιου.

Ο μονόλογος «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου ανήκει στην μοναδική συλλογή με τίτλο «4Η Διάσταση». Η σύνθεση γράφεται στην Αθήνα, την Ελευσίνα, το Διμηνιό και τη Σάμο, από τον Δεκέμβρη του 1965 έως το Δεκέμβρη του 1970. Ο ποιητής βασίζεται στο, αρχαιοελληνικό μύθο και γράφει ένα ποίημα για το υπαρξιακό ερώτημά της, την αδιάκοπη σκέψη της μέσα στο άπειρο του χρόνου. Το ποίημα έχει έντονες εναλλαγές. Αντιθέσεις και ανατροπές. Ο ποιητής δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τελετουργική, μυστηριώδη κι ερωτική. Προσκαλεί την συμφιλίωση του σκοταδιού και του φωτός. Η Περσεφόνη αφήνεται στον χρόνο για να βρει την δύναμή της, να νιώθει την ζωή ως δώρο , ως ευχή.

Συντελεστές

Κείμενο | Γιάννης Ρίτσος

Μουσική| Όλγα  Τζωρτζ

Φωτογραφίες παράστασης| Ιφιγένεια Γασπαρινάτου

Γραφιστικά | Μόσχα Μάρκου

Σκηνοθεσία | Όλγα Τζωρτζ

Περσεφόνη | Εύα Ζουμπουνέλλη

Οργάνωση Παραγωγή:Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών Θεατρικά και Πολιτιστικά Δρώμενα

Πληροφορίες

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά.

Παραστάσεις: 17 – 19 Ιουνίου στις 20:00

Εισιτήρια: 8 – 12 ευρώ

Προπώληση: viva.gr

Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου 104, Ευμολπιδών 39, Γκάζι (κοντά στο σταθμό μετρό Κεραμεικός) | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map | Τηλ. 2103455020, 6951269828

The post «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *