cf80ceb1cf81ceadcebcceb2ceb1cf83ceb7 ceb3ceb9ceb1 cf83cf84cf81ceb1cf84ceb7ceb3ceb9cebaceae cebcceb5cebbceadcf84ceb7 cf80ceb5cf81ceb9

naturfriends greece EL logo landscape COLOR

Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ.: 215 5257408 – 690 7720897

ΑΦΜ: 997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω | https://www.naturefriends.gr/

  8 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΟΣ:

  1. Διεύθυνση περιβάλλοντος ΥΠΕΝ:sec.dipa@prv.ypeka.gr
  2. ΕΔΣΝΑ:eprotocol@edsna.gr
  3. Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής:ssona@patt.gov.gr
  4. Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής:dperbna@patt.gov.gr

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, ΕΝΠΕ | ΜΜΕ | ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ | ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΘΕΜΑ: Παρέμβαση για Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 3ης  αναθεώρησης τους Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

 Α. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ – ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ1/ ΦτΦ έχει συμμετάσχει διαχρονικά σχεδόν σε όλες τις διαβουλεύσεις για τη διαχείριση και τη μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων/ ΑΣΑ. Είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends2 International/NFI (1895) καθώς και του Παγκόσμιου Δικτύου Global Waste Cleaning Network3 – GWCN.

Επειδή θεωρούμε ότι  η διαχείριση και η μείωση των ΑΣΑ με οικολογικό, αποκεντρωμένο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο έχουμε δημιουργήσει ειδικό θεματικό blog με τίτλο «Λιγότερα Απόβλητα – Καλύτερη ζωή4» και συμμετέχουμε σε κοινωνικά δίκτυα και πρωτοβουλίες πολιτών για τον εθελοντικό καθαρισμό χώρων, ημερίδες και κινητοποιήσεις.

Για τους ανωτέρω λόγους που παρουσιάσαμε συνοπτικά παρεμβαίνουμε με σχόλια και παρατηρήσεις, οι οποίες βασίζονται σε γενικές αρχές και ειδικές επεξεργασίες για τα  ΑΣΑ στην Περιφέρεια Αττικής5.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

  1. https://www.naturefriends.gr
  2. https://www.nf-int.org
  3. https://gwcnweb.org
  4. https://zerowastegr.wordpress.com
  5. https://bit.ly/3etNpoB

Β. ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΠΕ –  3η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με βάση τις γενικές αρχές του οργανισμού μας θεωρούμε τη ΣΜΠΕ α) αντιπεριβαλλοντική  β) οικονομικά δαπανηρή και ασύμφορη γ) κοινωνικά άδικη δ) συγκεντρωτική ε) αδιαφανή  και ως εκ τούτου αναποτελεσματική.

Γ. ΒΑΣΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

  1. Οι στόχοι αν και αναφέρονται σε ευρύτερους Ευρωπαϊκούς Στόχους για «ξεκάρφωμα» δεν είναι ρεαλιστικοί και δεν βασίζονται στη λαϊκή συναίνεση και στη συμμετοχή των πολιτών για την επίτευξη τους.
  2. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο υποβαθμίζεται αλλά αναιρείται με την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης των ΑΣΑ.
  3. Για πρώτη φορά εισάγεται η καύση των ΑΣΑ η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για τον κάθε περιβαλλοντικά σκεπτόμενο οργανισμό, φορέα, πολίτη.
  4. Διαιωνίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής (με άλλο όνομα) και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο και για δεκαετίες τις δυτικές περιοχές της Αθήνας, Αττικής και του Πειραιά. Η φιλοσοφία της ΣΜΠΕ βασίζεται στη διαχρονική εφαρμογή της οδηγίας του Lawrence Summers (διευθύνων οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζα)  «Οι φτωχοί ας φάνε τη ρύπανση» «Let them eat pollution». (The Economist (1992) ‘Let Them Eat Pollution’, 08 February, p.82 (UK edition).

Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ προτείνει να ληφθούν σοβαρά υπόψη των αρμοδίων φορέων οι αναλυτικές θέσεις και προτάσεις που υπέβαλε το «ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  – Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας» (08.09.2022) τις οποίες υιοθετεί.

Το άρθρο Παρέμβαση για Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 3ης  αναθεώρησης τους Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *