cf80ceb1cebdceb1ceb3ceb9cf8ecf84ceb7cf82 ceb4ceb1cebbceb1ceb3ceb9cf8ecf81ceb3cebfcf82 ceadcebccf80cebdceb5cf85cf83ceb7 ceb1cf80cf8c

Ο φωτογράφος της εβδομάδας, Παναγιώτης Δαλαγιώργος, μας μιλάει για την πορεία του στη φωτογραφία, τη σχέση του με τις φωτογραφία φύσης, τον μικρόκοσμο που τον ενθουσιάζει τόσο πολύ και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν και γιατί όχι, να διακριθούν, στον μεγάλο διαγωνισμό του WWF Hellas, “Click στη φύση”.

Όπως μας είπε ο ίδιος στην συζήτηση που είχαμε: «Από μικρό παιδί είχε πάθος με το μικρόκοσμο και η ζωή στην επαρχία βοήθησε πολύ στο να έρθω σε επαφή, καθώς και να ξεπεράσω πιθανές φοβίες για αυτά τα πανέμορφα και πολύ σημαντικά για την ισορροπία των οικοσυστημάτων πλάσματα. Η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία έγινε το καλοκαίρι του 2020, με την αγορά της πρώτης μου κάμερας και ενός macro φακού. Από τότε, σχεδόν σε καθημερινή βάση, αναζητώ καινούργια θέματα, μαθαίνω πληροφορίες γι’ αυτά, και μελετώ την τέχνη της φωτογραφίας.
Κατά κύριο λόγο ασχολούμαι με τη φωτογραφία του μικρόκοσμου, αλλά μελλοντικά θέλω να ασχοληθώ και με το τοπίο και τη “μεγάλη” άγρια ζωή, καθώς και να αναδείξω διάφορα προβλήματα που προκαλεί ο άνθρωπος στα οικοσυστήματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενασχόληση περισσότερων ανθρώπων με την προστασία τους.

Φωτογραφίζω μόνος μου, αλλά θα μου άρεσε να είμαι μέλος κάποιας ομάδας, κάτι το οποίο προς το παρόν αναβάλλεται λόγω του κορωνοϊού.
Πιστεύω ότι το Ελληνικό κοινό δεν είναι αρκετά ενημερωμένο. ιδιαίτερα όσον αφορά το μικρόκοσμο. Υπάρχουν πολλές μυθοπλασίες περί επικινδυνότητας κλπ. Επίσης, είναι ελλιπής η προστασία των πληθυσμών των εντόμων κλπ. πιθανόν γιατί δε μπορούμε να ταυτιστούμε συναισθηματικά και εκφραστικά, όπως για παράδειγμα με έναν λύκο ή μια αρκούδα, καθώς και λόγω των μεγάλων αριθμών στους οποίους τα συναντάμε συνήθως. Όμως η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε μαζικούς αφανισμούς και μετακινήσεις πληθυσμών, με τις συνέπειες που έπονται. Ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επικονιαστών είναι έντομα. Οι επιστήμονες και διάφορες οργανώσεις βέβαια συμπεριλαμβάνουν και μέτρα προστασίας για το μικρόκοσμο, ενώ εδώ απλώς αναφέρομαι στη σχέση με το ευρύ κοινό.

Αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση της σημασίας της βιοποικιλότητας για ένα υγιές οικοσύστημα, θεωρώ ότι περισσότερος κόσμος θα ενδιαφέρονταν να συνεισφέρει στην προστασία της.
Η φωτογραφία macro δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό σπορ. Σίγουρα ένας macro φακός θα χρησιμεύσει σε όσα άτομα θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές οι οποίες δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, όπως αντίστροφο mount του φακού, extension tubes και close-up filters. Αντίστοιχα και στα άλλα είδη. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο ακόμα και η φωτογράφιση πουλιών μπορεί να γίνει με μια compact camera, απλά εκεί το βήμα για την πιο σοβαρή ενασχόληση είναι πιο δύσκολο, γιατί οι τηλεφακοί είναι συνήθως ακριβοί.
Δεν είναι ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα αστικά κέντρα για να φωτογραφίσουμε την άγρια ζωή. Σίγουρα υπάρχουν κάποια είδη τα οποία αποφεύγουν τα αστικά περιβάλλοντα, καθώς και κάποια που απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένα μέρη και ενδιαιτήματα. Όμως, πολλά είδη πουλιών τα βλέπουμε από το μπαλκόνι μας, πολλά είδη αραχνιδίων βρίσκονται στον κήπο μας, πολλά είδη εντόμων τα συναντάμε στα πάρκα, και ούτω καθεξής.
Ο διαγωνισμός «Click στη Φύση» αποτελεί μια καλή ευκαιρία για έναν φωτογράφο που δεν έχει επισκεφθεί μια περιοχή Natura 2000, να το κάνει. Επίσης είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση γύρω από αυτές τις περιοχές, το ρόλο που επιτελούν, τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, καθώς και τη σημασία της προστασίας τους.

Μερικές συμβουλές που θα έδινα στους φωτογράφους που θέλουν να συμμετάσχουν:
1) Μελέτη της περιοχής, από το internet αλλά και από επισκέψεις στο μέρος, ώστε να χαρτογραφήσουν τα σημεία ενδιαφέροντος για το είδος της φωτογραφίας τους.
2) Καλή προετοιμασία, κατάλληλος ρουχισμός και εξοπλισμός, νερό, φαγητό, κάποιο άτομο να ειδοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια.
3) Σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και στην άγρια ζωή, φωτογραφία από ασφαλή απόσταση, αποφυγή ενεργειών που μπορεί να βλάψουν τους ίδιους ή τα ζώα, όπως πχ. κοντινή φωτογραφία από αυγά πουλιών ή κάποιας οχιάς/αρκούδας κλπ. Τα ζώα συνήθως όταν αισθανθούν απειλή θα προσπαθήσουν να φύγουν, αλλά αν δε μπορούν να φύγουν ή αν έχουν μικρά, θα αμυνθούν.
4) Καλή διαχείριση του χρόνου. Υπάρχουν ώρες στις οποίες τα ζώα είναι πιο δραστήρια, υπάρχουν ώρες που το φώς σε ένα τοπίο μπορεί να είναι αδιάφορο, και κάποιες άλλες εκπληκτικό.Click @ Nature BannerΚλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όσους και όσες συμμετάσχουν, καλή επιτυχία, να το διασκεδάσουν, να μας προσφέρουν όμορφες εικόνες, PDκαι να νιώσουν την εκπλήρωση που σου προσφέρει η φύση και η συνύπαρξη με την άγρια ζωή, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή μας.

Ο Παναγιώτης Δαλαγιώργος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος άγριας ζωής, με καταγωγή από το Πολύρραχο Κοζάνης, ηλικίας 32 ετών και σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Προηγουμένως, είχε σπουδάσει μουσική τεχνολογία και εργαστεί ως DJ για έξι χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *