cebf cf83ceb1cf81ceb1cebdcf84ceaccf80cebfcf81cebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebaceb1cf81ceb4ceb9ceac cf84ceb7cf82 ceb5cebacf83cf84cf81ceb1

Αώος


Τα φώτα στον πανέμορφο ποταμό Σαραντάπορο, κύριο παραπόταμο του ποταμού Αώου/Vjosa στην ελληνική επικράτεια, για τον οποίο πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές ομάδες μάχονται για τη διάσωσή του.

Όπως αναλυτικά αναφέρει το το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA):

Ο Σαραντάπορος δεν είναι απλώς ένας ακόμα ποταμός, αλλά είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συναντάει τον Αώο στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας και ταξιδεύουν μαζί προς την Αδριατική θάλασσα.

Τα ρέματά του δυστυχώς απειλούνται από την κατασκευή πολυάριθμων μικρών υδροηλεκτρικών έργων.  Δεκάδες αιτήσεις ΜΥΗΕ έχουν υποβληθεί και βρίσκονται πλέον σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης. Εάν αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν, θα καταστρέψουν αυτό το αξιοσημείωτο ποτάμι, το οποίο φιλοξενεί πολλά ενδημικά και απειλούμενα είδη χλωρίδας, πανίδας και ιχθυοπανίδας.

Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η βίδρα, θηλαστικό και είδος-σύμβολο των ποτάμιων οικοσυστημάτων της Ευρώπης και δείκτης καλής ποιότητας του νερού. Ο Ποταμοκέφαλος Αώου και ο Πινδοβίνος είναι είδη ψαριών που υπάρχουν μόνο εκεί, και πουθενά αλλού στον κόσμο και θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση, εάν τα έργα αυτά προχωρήσουν. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα υπονόμευε επίσης το σχέδιο επέκτασης του Εθνικού Πάρκου Vjosa σε ένα διασυνοριακό εθνικό πάρκο Aoos/Vjosa Transboundary Park.

Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές ομάδες μάχονται για την προστασία του ποταμού, συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενεργά την εκστρατεία προστασίας του ποταμού Αώου και των παραποτάμων του, Save the Blue Heart of Europe.

Ο Αώος με τους παραποτάμους του είναι ο μόνος ποταμός της Ευρώπης που για τόσα πολλά συνεχόμενα χιλιόμετρα ρέει χωρίς μεγάλης κλίμακας τεχνητά εμπόδια στο ρου του. Ας κάνουμε τα πάντα για να τον διατηρήσουμε ελεύθερο, άγριο και ορμητικό!

The post Ο Σαραντάπορος στην καρδιά της εκστρατείας Save the Blue Heart of Europe first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *