cebfceb9 cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb5cf82 cf84ceb7cf82 cf87cf81cebfcebdceb9ceaccf82 cf80cebfcf85 cf80ceadcf81ceb1cf83ceb5

Το τέλος της χρονιάς προσφέρεται για απολογισμούς και αποτιμήσεις της χρονιάς που φθάνει στο τέλος της. Από τις πιο έγκυρες ανασκοπήσεις στον φωτογραφικό τομέα είναι του National Geographic που μας χαρίζει το Pictures of the Year, με την εγκυρότητα και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει. Οι επιλογές αποτελούν απάνθισμα από όλες τις εικόνες που τράβηξαν φωτογράφοι του National Geographic από όλο τον κόσμο μέσα στο 2022 και όπως μαθαίνουμε το σύνολό τους ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια! Αντικαθρεφτίζουν την πορεία της ανθρωπότητας τη χρονιά που εκπνέει και αποτελούν ένα μεγάλο ερέθισμα αυτογνωσίας για τους παρατηρητές.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το National Geographic: “Aπό την ανακάλυψη των υπολειμμάτων του πλοίου Endurance του πολικού εξερευνητή Ernest Shackleton και τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής στα απειλούμενα είδη ζωής ως την κατάκτηση του Everest από ομάδα μαύρων ορειβατών για πρώτη φορά και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ουκρανούς πρόσφυγες, όλα αυτά καταγράφονται στο Pictures of the Year.”
Mέσα στο 2022 ανατέθηκαν διαφορετικές αποστολές σε εκατόν τριάντα δύο φωτογράφους που πήγαν σε εξήντα χώρες ως απεσταλμένοι του National Geographic . Αυτοί κουβαλούσαν μαζί τους δύο τόννους φωτογραφικού εξοπλισμού αθροιστικά και συνολικά πέτυχαν να πραγματοποιήσουν 2.238.899 καρέ (!) σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη από τις καυτές ερήμους του Βελουχιστάν ως τα παγωμένα εδάφη των αυτοχθόνων στα Northwest Τerritories του Καναδά.
Άνοιγμα: ENRIC SALA Νησιά Κιριμπάτι στον κεντρικό Ειρηνικό. Άφθονα ψάρια αδιαφορούν για την παρουσία του κορυφαίου θηρευτή (καρχαρία) στον κοραλλιογενή ύφαλο Μοntipora.

Stills U117338CarstenPeterΦωτ.: CARSTEN PETER | Κανάρια Νησιά, Ατλαντικός (Ισπανικό έδαφος). Η έκρηξη του ηφαιστείου Cubre Vieja στη νήσο La Palma το Σεπτέμβριο κατέστρεψε 2800 οικήματα και πολλά εκτάρια γης.

Stills END22 EPK WRECKSTILLIMAGES1CreditFalklandsMaritimeHeritageTrustandNationalGeographicΦωτ.: FALKLANDS MARITIME HERITAGE TRUST AND NATIONAL GEOGRAPHIC | Θάλασσα Weddel στις ακτές της Ανταρκτικής. Το Μάρτιο 2022 ανακαλύφθηκε πάνω από ένα αιώνα μετά την καταστροφή το κουφάρι του πλοίου Endurance του θαλασσοπόρου εξερευνητή Εrnest Shackleton (είχε ξεκινήσει το ταξίδι του το 1915).
Stills MM9792 211201 0291
Φωτ.: MATTHIEU PALEY | Κοιλάδα Hunza στο βόρειο Πακιστάν. Ντόπιοι ποζάρουν με μάσκες από κολοκύθες στη διάρκεια τοπικών γιορτών γονιμότητας.
Stills MacStone2206195779MacStoneΦωτ.: MAC STONE | Λίμνη Βlue Cypress στη Φλόριντα, ΗΠΑ. Ο φωτογράφος τυχαία ανταμείφθηκε με τη φωτεινή τροχιά από εκτόξευση πυραύλου SpaceX από το κοντινό Ακρωτήριο Canaveral.
Stills MM9749 20211024 04523Φωτ.: FLORENCE GOUPIL | Cauca Koλομβία. Ντόπιοι πενθούν στην κηδεία της δημάρχουν Nazaria Calambas Tunubala από τη φυλή Misak που δολοφονήθηκε υπερασπίζοντας υδάτινες πηγές σε μια περιοχή όπου πριν κυριαρχούσαν αντάρτες.

Οι φωτογραφίες συγκλονίζουν και μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ: https://www.nationalgeographic.com/magazine/graphics/pictures-of-the-year-2022-feature καθώς και το τεύχος Δεκεμβρίου του ιστορικού περιοδικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *