cebfceb9 cf86ceb9cebbcebfceb9 cf84ceb7cf82 cf86cf85cf83ceb7cf83 cebaceb1cebbcf89cf83cebfcf81ceafceb6cebfcf85cebd cf84cebf 2022

. ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΦΤΦ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ως οικολογικό και πολιτιστικό σωματείο καλωσορίζει το 2022 – Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – με την μνημειώδη παρακαταθήκη του συγγραφέα “Φίλοι μου θυμηθείτε” το ναζισμό.

Για το “2022 – Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη” διαβάστε την ανακήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού [ΕΔΩ]

Η δημοσίευση της παρακαταθήκης του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι η πρώτη εκδήλωση των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ – θα ακολουθήσει η ανάγνωση του κειμένου την Πρωτοχρονιά του 2022 στο γλυπτό “ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ” που δημιούργησε ο γλύπτης Χάρης Λαλές στο Χαϊδάρι, στο “Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης” [ΕΔΩ].

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις των ΦτΦ αφιερωμένες στο “2022 – Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη”.


01 Mauthausen gate

[Η είσοδος του Ματχάουζεν | Mauthausen gate]

Ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης το 1942 συλλήφθηκε από τους Ναζί και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τον Μάιο του 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Γράφει το συγκλονιστικό έργο Ματχάουζεν – αργότερα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γράφει τους στίχους, μετά από πρόσκληση του Μίκη Θεοδωράκη, για τέσσερα τραγούδια τα οποία μελοποιεί ο συνθέτης σε πρώτη εκτέλεση με τη Μαρία Φαραντούρη.

Ακούμε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη να μιλάει για το «Μαουτχάουζεν» και τον Μίκη Θεοδωράκη [ΕΔΩ]. “Ο Μίκης Θεοδωράκης έκλεινε τις συναυλίες του, στη διάρκεια της επταετίας, με το Μαουτχάουζεν“.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης το 1993 γράφει ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία κάθε σχολική χρονιά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Το κείμενο που ακολουθεί έφερε στην επιφάνεια η κόρη του συγγραφέα και πρωτοδημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ.

———-

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ
Ιάκωβος Καμπανέλλης

Είμαι ένας από τους επιζήσαντες κρατούμενους στο SS στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως του Μαουτχάουζεν. Ένας από εκείνους που τον Μάιο του 1945 κλαίγοντας και ελπίζοντας εφώναζαν ποτέ πια! Ήταν τότε που οι οπαδοί του ναζισμού έχασαν τον πόλεμο.

Ο ναζισμός όμως επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα! Και επιπλέον, γιατί η αντικομμουνιστική υστερία έκαμε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και κάποτε και να αθωώνεται.

Μετά από 48 χρόνια αυτό που θέλω να φωνάξω είναι πάλι;

Φίλοι μου, θυμηθείτε: ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το διάστημα. Ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων στη Γερμανία και την Αυστρία. Και όχι μόνο εκεί. Χιτλερίσκων διάσπαρτων σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε χώρους εργασίας, σε γειτονιές, σε συντροφιές, σε οικογένειες.

Και ο ναζισμός δεν ήταν ιδέα ενός και μόνου διεστραμμένου εγκεφάλου. Ήταν η συμπύκνωση της νοσηρής πολιτικής αντίληψης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, φορέων του μικροβίου του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, τη φωτιά και το τσεκούρι.

Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του, δεν εμφανίστηκε μόνο στη Γερμανία, γι’ αυτό και δεν επανεμφανίζεται μόνο εκεί. Αλλά παντού όπου ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα τον τρέφουν. Και ο κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση.

Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις, σε πλατείες. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμη και μέσα απ’ το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι’ αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε έστω και καθυστερημένα να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια.

Το άρθρο Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ καλωσορίζουν το 2022 – Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – με τη μνημειώδη παρακαταθήκη του συγγραφέα “Φίλοι μου θυμηθείτε” το ναζισμό εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *