.μα

ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΝΤΗΣ – ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΗ.Μ.Α.)

Πολυφήμου 6, Κάτω Πετράλωνα, 118 54 Αθήνα

Ο χώρος της παλιάς βιοτεχνίας στην οδό Πολυφήμου 6 στεγάζει τη «Δωρεά Μέντη». Η δωρεά του Σπύρου, της Μαρίνας, και του Όθωνα Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων, καθώς και τον εξοπλισμό της νηματουργίας ΜΕΝΤΗ, μιας από τις παλαιότερες βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας στο χώρο της επεξεργασίας νημάτων και παραγωγής ειδών passementerie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, κορδόνια, φράντζες, φούντες, brandebourg, embrasses).

Τα προϊόντα των επιχειρήσεων ΜΕΝΤΗΣ Ε.Π.Ε. στόλισαν για πάνω από ενάμιση αιώνα ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά κοστούμια, ιερατικά άμφια και στρατιωτικές στολές, καθώς και δημιουργίες μεγάλων γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, το Μουσείο Μπενάκη αποδέχτηκε τη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο. Στόχος είναι ο χώρος να δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη λειτουργία μιας ιστορικής βιοτεχνίας, παρακολουθώντας όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού και της κατασκευής κλώστινων τεχνουργημάτων για τα οποία φημίζεται η επιχείρηση. Ταυτόχρονα, το νέος αυτός χώρος φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με την επεξεργασία των νημάτων, την υφαντική και την κεντητική. Πέρα από την παρακολούθηση της ζωντανής διαδικασίας παραγωγής, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη συνεργάζεται με εξειδικευμένους τεχνίτες για τη διοργάνωση κύκλων μαθημάτων ενηλίκων με αντικείμενο τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Παράλληλα, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, σε μια προσπάθεια του να συνδέσει την παλαιά τεχνογνωσία με τη σύγχρονη ματιά, συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες που οι δημιουργίες τους έχουν ως πρώτη ύλη προϊόντα της βιοτεχνίας ΜΕΝΤΗ. Τα έργα τους, αντικείμενα σύγχρονης αισθητικής με βάση παραδοσιακά υλικά, θα εκτίθενται προς πώληση στο Πωλητήριο του Κτηρίου οδού Πειραιώς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΩΡΑΡΙΟ

Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10:00 – 15:00

ΑΡΓΙΕΣ

1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, 25 Μαρτίου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

035, 049, 227, 500, 815, 838, 841, 842, 914

ΤΡΟΛΛΕΥ

21

ΜΕΤΡΟ

ΜΕΤΡΟ γραμμή 3 (σταθμός ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ σταθμός ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ.: 210 347 8792

Email: nema@benaki.gr

Εισιτήρια:210 3671 081

Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-18:00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *