cebcceb9cebacf81ceae ceb9cf83cf84cebfcf81ceafceb1 cf84ceb7cf82 cf81cf89cf83ceafceb1cf82 cf84cebfcf85 mark galeotti

14079

 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Οι εκδόσεις Πατάκη συνεχίζουν την πολύ επιτυχημένη σειρά από μικρές ιστορίες, στον δρόμο που χάραξε ο Gombrich με τη «Μικρή ιστορία του κόσμου», με ιστορίες χωρών όπως αυτή της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Το δίχως άλλο, μία «Μικρή ιστορία της Ρωσίας» που εκδίδεται στα ελληνικά όσο διαρκεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αφού θα βοηθήσει στην κατανόηση των πρόσφατων γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου.

Αυτή τη φορά το βιβλίο υπογράφει ο καθηγητής Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών του University College του Λονδίνου Mark Galeotti και τη μετάφραση η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου.

Ο Galeotti προσπαθεί με απλό και εύληπτο τρόπο, δίνοντας έκταση μονάχα στα σημαντικότερα γεγονότα να αφηγηθεί μία ιστορία της Ρωσίας σε μια απόπειρα να ερμηνεύσει τα σημερινά τραγικά γεγονότα. Καταλήγει, επομένως, ότι η Ρωσία ήταν σχεδόν από την αρχή της ιστορίας της μια χώρα χωρίς σύνορα που ενστερνιζόταν πάντοτε το δόγμα «όλα ή τίποτε». Η ρήση του Τζορτζ Όργουελ «Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον» εφαρμόζεται απόλυτα από τους απολυταρχικούς ηγέτες της, όπως τον σημερινό, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ξεκινώντας από τους Ρως του Κιέβου και αφηγούμενος τις περιπέτειες των Ρως που πάλεψαν Μογγόλους και Τατάρους, αλλά και ενστερνίστηκαν πολλούς από τους θεσμούς των τελευταίων μαζί με το βυζαντινό ορθόδοξο τυπικό, συνεχίζει με την αφήγηση για τη μάχη του Κουλίκοβο και την μερική αναγέννηση της χώρας από τον Ιβάν τον Μέγα τον 15ο αιώνα. Ο Ιβάν ο Τρομερός ήταν εκείνος ο οποίος θεμελίωσε ουσιαστικά τη μορφή της κατακερματισμένης χώρας, η οποία ενώθηκε οριστικά από τον Μεγάλο Πέτρο στις αρχές του 18ου αιώνα. Η Μεγάλη Αικατερίνη συνέχισε τη θεμελίωση του ρωσικού αφηγήματος και η απόκρουση της επίθεσης του Μεγάλου Ναπολέοντα έθεσε τα θεμέλια για τον ανερχόμενο εθνικισμό των Ρώσων.

Την αιματοβαμένη ιστορία των τσάρων Ρομανόφ, που αναρριχώνται στον θρόνο το 1613, διαδέχονται οι αιματοβαμμένοι κομμουνιστές του Λένιν και του Στάλιν ως τον σύγχρονο «Σουλτάνο» τον Πούτιν. Ο Galeotti επιμένει ιδιαίτερα στην αφήγηση των γεγονότων της ιστορίας της χώρας μετά από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού  προκειμένου να αποσαφηνίσει τα αίτια της επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο Galeotti, εν κατακλείδι, μετά από την  εξαιρετική αναδρομή του στους κυριότερους σταθμούς της ρωσικής ιστορίας καταλήγει στο ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν λάθος και ότι «Ο Πούτιν δεν έπρεπε να τα βάλει με την Ιστορία διότι η Ιστορία πάντοτε κερδίζει».

Εν συνόλω, πρόκειται για ένα θαυμάσιο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο το οποίο θα πλουτίσει τις ιστορικές μας γνώσεις με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

The post "Μικρή ιστορία της Ρωσίας", του Mark Galeotti appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *