cebcceb5ceb6ceb5ceb4ceaccebaceb9ceb1 ceb3ceb9ceb1 ceb5cebcceb2cebfcebbceb9ceb1cf83cebcceadcebdcebfcf85cf82

Το ιστολόγιο συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος εσωτερικός εχθρός στον οποίο να χρεωθεί η αποτυχία της εμβολιαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και να χωριστούν σε δυο κατηγορίες οι πολίτες, κι έτσι στα σημερινά μεζεδάκια μπορούν να σχολιάζουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ PCR ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Επειδή όμως δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί το πρόγραμμα που θα ελέγχει την εμβολιαστική κατάσταση του κάθε σχολιαστή, προς το παρόν η εφαρμογή του μέτρου παγώνει -το ίδιο άλλωστε προβλέπω να γίνει και με τα προαναγγελθέντα μέτρα στην εστίαση, για τα οποία θεωρώ πολύ πιθανό να σταματήσει πολύ γρήγορα κάθε έλεγχός τους.

Για να μην παρεξηγηθώ: όχι μόνο έκανα το εμβόλιο (με ΑΖ) αλλά και είμαι φανατικά υπέρ του εμβολιασμού. Άλλο όμως αυτό κι άλλο να παίρνονται από τώρα μέτρα διαχωρισμού τη στιγμή που για πολλές κατηγορίες πολιτών ειναι πρακτικά αδύνατο να έχουν πλήρως εμβολιαστεί (Παράδειγμα: για τους νέους των 25-29 ετών, η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 Ιουνίου. Επομένως είναι αδύνατο έως τις 5 Ιουλίου να έχει κάποιος κάνει και τις 2 δόσεις και να έχουν περάσει και 14 μέρες ωστε να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό του. Κι όμως, από τις 5 Ιουλίου ο νέος αυτός υποτίθεται ότι θα πρέπει να πληρώνει τεστ ράπιντ για να μπει σε ορισμένα μαγαζιά ή για να μετακινηθεί σε γειτονικό νομό ή σε κάποιο νησί. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με).

Επιπλέον, τα μέτρα αυτά όχι μόνο προκαλούν κοινωνικό αυτοματισμό αλλά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχτούν  αναποτελεσματικά. Όμως θα συζητήσουμε ξανά το θέμα σε ειδικά αφιερωμένο άρθρο, σήμερα έχουμε μεζεδάκια.

plaisio* Και ξεκινάω με μια περίπτωση διαφημιστικής τρολιάς. Θα είδατε πιθανότατα το βίντεο με το απόσπασμα από την εκδήλωση της αστυνομίας (εδώ διανθισμένο) όπου ο κλεμμένος πίνακας, που η «επανεύρεσή» του ανακοινώνεται μετά βαΐων και κλάδων, γλιστράει και πέφτει και σπεύδει ο σύμβουλος του υπουργού και τον πιάνει με γυμνά (και ιδρωμένα;) χέρια λες και είναι καμιά εφημερίδα.

Φυσικά το αστειότατο αυτό στιγμιότυπο έγινε ιότροπο (viral που λέει και ο κ. Μπαμπινιώτης) στα πέρατα της Γης -αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο το Πλαίσιο όσο και η ΙΚΕΑ έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν για διαφημίσεις βάσεων και στηριγμάτων! Καλό ρεφλέξ, έχω να πω.

* Συνεχίζω με ένα ποδοσφαιρικό, αν και όχι από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Σε ρεπορτάζ για τη Φιορεντίνα και τον Φρανκ Ριμπερί, διαβάζω ότι:

Παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν πως οι δύο πλευρές, θα συνέχιζαν την από κοινού συνεργασία τους και την νέα αγωνιστική περίοδο, τελικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Δεν είναι πλεονασμός το «από κοινού συνεργασία»; Υπάρχει και μονομερής συνεργασία;

Και πιο κάτω, λέει ότι ο νέος προπονητής δεν είχε στα πλάνα του τον Ριμπερί, και «αυτό είχε σαν συνέπεια να εισηγηθεί την φυγή του από την ομάδα της Φλωρεντίας». Αλλά φυγή θα ήταν αν έφευγε με δική του πρωτοβουλία ο παίκτης. Αφού έγινε με πρωτοβουλία του εργοδότη θα το πούμε αποπομπή ή πιο ουδέτερα μη ανανέωση του συμβολαίου.

* Κι ένα σχετικό με τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά. Το έχουν διορθώσει μάλλον διότι δεν το βρίσκω στο γκουγκλ, αλλά είχα πάρει οθονιά:

katomologian

O καθ’ ομολογία δολοφόνος έγινε καθ’ ομολογία σύζυγος! (Όχι ότι και η «μικρή τελετή» στέκει πολύ καλά).

* Κι άλλο ένα για το ίδιο θέμα, από τίτλο του Βήματος:

«Ο πιλότος σκότωσε την Καρολάιν επειδή ανακάλυψε ότι διακινούσε ναρκωτικά» ισχυρίζεται η Mirror

Ποιος ανακάλυψε; Ποιος διακινούσε ναρκωτικά;

Διότι εκ πρώτης όψεως, χωρίς να ξέρουμε για την υπόθεση, μπορεί να σκεφτούμε ότι ο πιλότος, μόλις έμαθε ότι η Καρολάιν διακινούσε ναρκωτικά και σκόρπιζε τον θάνατο σε χιλιάδες νέους, εξοργίστηκε και τη σκότωσε!

libanios* Τη φωτογραφία την είδα στα Υπογλώσσια, και δεν φαίνεται από πού είναι παρμένη.

Βλέπετε πάντως ότι ο υφυπουργός κ. Λιβάνιος ενδίδει στον πειρασμό ενός ανέξοδου συμβολισμού και βάζει υπογεγραμμένες (τζάμπα είναι) στον τίτλο του.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος θα χειροκροτούσε και θα περίμενε να δει τον ίδιο τίτλο και με πεζά.

Άλλοι θα περίμεναν το γιώτα να είναι προσγεγραμμένο όταν έχουμε κεφαλαία.

Εγώ πάλι, που θεωρώ ξεκάθαρα γελοίες τις υπογεγραμμένες σε ένα δημόσιο έγγραφο (σε ιδιωτικό έγγραφο, ο καθένας είναι ελεύθερος να βάζει ό,τι θέλει) αναρωτιέμαι αν και πότε επαναφέρθηκε ο όρος «υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ«. Διότι θυμάμαι ότι το 2009 άλλαξε η ορολογία σε «Υφυπουργός στον πρωθυπουργό» και έχω την εντύπωση ότι παραμένει έτσι. Τουλάχιστον στο ΦΕΚ ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Στέλιο Πέτσα τον Ιούλιο του 2019 αυτός ο όρος χρησιμοποιείται.

* Μια τεράστια γκάφα από τον κ. Στέφανο Κασιμάτη, μεγάλο χορηγό του ιστολογίου -γι’ αυτόν άλλωστε έχουμε επινοήσει τον όρο «κασιματιά».

tolstoyefski

Ο κ. Κασιμάτης περνιέται για καλλιεργημένος και θέλει διαρκώς να διανθίζει τα ξινά του σχόλια με φιλολογικές αναφορές.

Παραθέτει λοιπόν, όπως τη θυμάται στο περίπου, τη διάσημη πρώτη φράση «με την οποία ο Ντοστογιέφσκι ξεκινά την Άννα Καρένινα».

Και για να μην έχουμε αμφιβολία, πιο κάτω μας λέει πώς «συνεχίζει ο Ντοστογιέφσκι» τη φράση.

Μόνο που την Άννα Καρένινα την έγραψε ο Τολστόι!

Πολύ λεπτό το λούστρο της ημιμάθειας, σκάει αμέσως…

Βέβαια, Ρώσοι και οι δυο, και οι δυο του 19ου αιώνα, με μούσια αμφότεροι, μπερδεύεται κανείς. Κι όταν δεν υπάρχει πια διορθωτής (πέρα από τον Σπελ Τσέκερ) οι κοτσάνες περνάνε ατελώνιστες.

Για να μη φωνάζει ο Καίσαρας, ο έπαινος για τον εντοπισμό της γκάφας ανήκει στον ηλεδικηγόρο Β. Σωτηρόπουλο.

Στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ έγινε φυσικά γλέντι για τη γκάφα.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν ο Τολστόι έγραψε το Έγκλημα και Τιμωρία, και ποιος είναι ο Ηλίθιος, άλλοι είπαν ότι την Άννα Καρένινα την έγραψε ο Μιχαήλ Στρογκόφ, άλλοι ότι δεν είναι σωστό να μιλάνε όσοι δεν έχουν δει πίνακες του Τσέχοφ, ενώ ως συναινετική λύση προτάθηκε ως συγγραφέας του έργου ο Τολστογιέφσκι.

teleutaiamoda* Στην εικόνα βλέπουμε μια περίπτωση σαρδάμ σε επίπεδο φράσης, με ακέραιες λέξεις (και όχι του τύπου «γλώσσεψα τη μπέρδα μου»).

Η τελευταία λέξη της μόδας έγινε τελευταία μόδα της λέξης!

* Μεταφραστική γκάφα σε άρθρο του Χάφιποστ για την αποφυλάκιση του Μπιλ Κόσμπι.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι:

Παρόλο που ο ηθοποιός έχει κατηγορηθεί από 60 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση ή επίθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβανία ανέτρεψε την ποινή του με το επιχείρημα ότι ο εισαγγελέας της επαρχίας Μοντγκόμερι, Κέβιν Στηλ, ο οποίος ξεκίνησε τη σύλληψη του Κόσμπι, ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει μια υπόσχεση που δεν είχε ο προκάτοχός του για να «χρεώσει» τον Κόσμπι.

Προσπερνάμε γρήγορα τη λογιοακλισιά «της Πενσυλβανία» (!) και προσέχουμε το μαυρισμένο απόσπασμα που δεν βγάζει κανένα νόημα.

Το πρωτότυπο λέει το εξής: Although the comedian has been accused by 60 women of sexual misconduct or assault, the Pennsylvania Supreme Court overturned his sentence on the grounds that Montgomery County District Attorney Kevin Steele, who initiated Cosby’s arrest, was obligated to stand by a promise Steele’s predecessor had made not to charge Cosby.

Όπως το καταλαβαίνω ο προηγούμενος εισαγγελέας, ο προκάτοχος του Στιλ, είχε συμφωνήσει με τον Κόσμπι να μην του απαγγείλει κατηγορία (τέτοιες συμφωνίες συνηθίζονται στις ΗΠΑ) προφανώς σε αντάλλαγμα για κάτι άλλο, πχ την κατάθεσή του σε μια άλλη υπόθεση.

efibon* Kαι πάλι για τα εμβόλια. Γράφει κάποιος ιστότοπος:

Tον εμβολιασμό κατά των εφήβων 15-17 ετών συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Προφανώς η πλαγιογραμμένη λέξη περισσεύει. Οπότε εύλογα σχολιάζει κάποιος πνευματώδης στο Φέισμπουκ ότι «ο εμβολιασμός κατά των εφήβων θα προσφέρει χρόνια ποιοτικής ζωής σε πολλούς γονείς»!

* Μια «ανύπαρκτη» λέξη, εντελώς υπαρκτή στην πραγματικότητα, έκανε κάποιο θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη βδομάδα που μας πέρασε.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι «Η ξενοδοχία της Θεσσαλονίκης αγωνιά».

Η λέξη είναι ασυνήθιστη στο γενικό λεξιλόγιο αλλά πολύ συχνή ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου -δηλώνει το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου και αντιστοιχεί στο γαλλικό hôtellerie. Τη λέξη τη χρησιμοποιώ σε μεταφράσεις μου εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Ωστόσο, διάφοροι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μη γνωριζοντας (θεμιτό αυτό) τον όρο, θεώρησαν ότι είναι ανύπαρκτος και έσπευσαν να χλευάσουν τη βουλεύτρια για… αγραμματοσύνη, δείχνοντας βέβαια τη δική τους ημιμάθεια. Το βραβείο της κοτσάνας πηγαίνει στον αρθρογράφο του Liberal.gr ο οποίος έγραψε τα εξής ασύντακτα και τρικυμισμένα:

Αυτή τη φορά πρόκειται για γραπτές ανακοινώσεις που ενδεχομένως κινούνται στη λογική της δημιουργίας λέξεων και ορισμών κατά το δοκούν στην γλωσσοπλαστική λογική των νεωτερισμών. Σε κάθε περίπτωση πάντως η… Ξενοδοχία ως έννοια μάλλον δεν υφίσταται σίγουρα πάντως δεν σχετικά ως ορισμός όπως για παράδειγμα η… φανοποιεία!

Δικιο έχει βέβαια ότι «η φανοποιεία» δεν υφίσταται. Υπάρχουν «τα φανοποιεία» και πιθανώς «η φανοποιία».

Ανάμεσα σε όσους ειρωνεύτηκαν την ξενοδοχία ήταν και ο Άρης Πορτοσάλτε του Σκάι, που όμως μπόρεσε να καταλάβει τη γκάφα του κι έτσι έκανε το σπανιότατο, να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος και να ζητήσει συγγνώμη (έστω και με υποσημειώσεις).

* Γενικά, είναι πολύ διαδεδομένο το φαινόμενο να εξανίστανται κάποιοι οργισμένοι, ότι τάχα είναι ανύπαρκτη κάποια λέξη, επειδή απλώς δεν την ξέρουν. Το έχουμε ξαναδεί, με τη δημοφιλία, με τα γενόσημα, με την απεύθυνση και με τόσους άλλους όρους.

Πάντως, από τη σχετική συζητηση στο Φέισμπουκ βγήκε κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο «γλωσσικής ληξιαρχικής πράξης». Κάποιος σχολιαστής στα Υπογλώσσια βρήκε εξώφυλλο του Οικονομικού Ταχυδρόμου από τον Νοέμβριο του μακρινού 1971, που έχει τον τίτλο: Η ξενοδοχία: Επιχείρηση του παρόντος και του μέλλοντος.

Φυσικά θα μπορούσε να υπάρχει και παλιότερη ανεύρεση του όρου. Αν το ψάξει κάποιος είμαι σίγουρος ότι θα βρει κάτι. Όταν ξαναγράψω το άρθρο για τα ξενοδοχεία, ελπίζω να θυμηθώ να προσθέσω τις σχετικές πληροφορίες.

* Θα κλείσουμε μακάβρια. Σε άρθρο για την κατάρρευση του ουρανοξύστη στο Μαϊάμι διαβάζουμε:

Τραγωδία χωρίς τέλος στο Μαϊάμι: Βρέθηκαν κι άλλοι σοροί στα χαλάσματα του κτιρίου που κατέρρευσε

Κάποιος παλιομοδίτης θα πει ότι δεν βρέθηκαν «σοροί» στα χαλάσματα του κτιρίου, αλλά, να πάρει η ευχή, πτώματα, διότι «η σορός» παλιότερα τουλάχιστον ήταν το πτώμα το ετοιμασμένο για την ταφή.

Πέρα από αυτό όμως, είναι «η» σορός, οπότε το «άλλοι σοροί» φοράει μουστάκια. Αλλά το ξέρουμε ότι τα δευτερόκλιτα θηλυκά είναι ευεπίφορα στην τριχοφυΐα του άνω χείλους.

Τέλος πάντων, μακριά από εμάς οι καταρρεύσεις κτιρίων. Καλό σαββατοκύριακο σε εμβολιασμένους και μη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *