cebcceb5ceb3ceaccebbceb7 ceadcebaceb8ceb5cf83ceb7 fred boissonas cf83cf84cebf cebccebfcf85cf83ceb5ceafcebf cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86

Χάρη στον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) αλλά και στον επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διασώθηκαν πολλά αυθεντικά στιγμιότυπα από την χώρα μας των αρχών του 20ου αιώνα. Φανατικός λάτρης και τακτικός επισκέπτης της ελεύθερης αλλά και της υπό Οθωμανική κατοχή Ελλάδας, απαθανάτισε την καθημερινότητα της υπαίθρου αλλά και των μικρών εκείνη την εποχή κωμοπόλεων. O Fred Boissonas προερχόταν από δραστήρια οικογένεια φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους έμελλε να αναδειχθεί ως το πλέον επιφανές μέλος. Πρέπει να αναφέρουμε ότι σαν ανήσυχο πνεύμα ήταν και εφευρέτης, εφόσον μαζί με τον αδελφό του Edmond είχε παρουσιάσει μια πρωτότυπη ορθοχρωματική πλάκα αρνητικού που απέδιδε σωστά, για πρώτη φορά, τους τόνους του ουρανού.
Άνοιγμα: Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) | Ηλιοβασίλεμα στη Σαλαμίνα: Άποψη από τα Προπύλαια, 1907
© Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη-Ευγενική παραχώρηση της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ

14. fred boissonnas meteoraΦρεντ Μπουασονά (1858-1946) | Τα Μετέωρα: Θεσσαλία, 1908
© Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη-Ευγενική παραχώρηση της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ

Η οικογένειά του είχε στενές σχέσεις με το γνωστό φιλέλληνα τραπεζίτη Jean Gabriel Eynard (που το επώνυμό του είχε εξελληνιστεί ως Εϋνάρδος). Με την επιρροή και ίσως προτροπή του Eynard, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1903 με την συνοδεία του φίλου του Daniel Baud-Bovy, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Επανήλθε με πολλά ταξίδια κατά το χρονικό διάστημα 1907 ως 1919, σε μια ταραγμένη εποχή Βαλκανικών Πολέμων και του Α Παγκοσμίου Πολέμου που συνετάραζαν τη χώρα μας. Όντας πολύ(φωτο)γραφότατος και άκρως παραγωγικός, κατάφερε να εκδώσει όχι λιγότερα από δεκατρία λευκώματα με αντικείμενο όψεις της Ελλάδας, της εποχής εκείνης που αποτελούν πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες: ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα En Grèce par Monts et par Vaux (“Στα βουνά και λαγκάδια της Eλλάδος”, 1910), Le Parthenon (1910-12), Des Cyclades en Crète au grè du vent (“Aκολουθώντας τον άνεμο από τις Kυκλάδες στη Kρήτη”, 1919) και Dans le sillage d’Ulysse (“Aκολουθώντας τον πλου του Oδυσσέα”, 1933). Ο φιλελληνισμός του Boissonas δεν τον οδήγησε σε μια άκρατη αρχαιοπληξία: αντίθετα φωτογράφιζε με ίσο ενδιαφέρον λαογραφικά στοιχεία, τους απλούς ανθρώπους, τις κατοικίες τους και τις απασχολήσεις τους, δίνοντας το στίγμα της εθνολογικής προσέγγισης.5. fred boissonas reflectionsΦρεντ Μπουασονά (1858-1946) | Πέλαγος μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, κύμα και ασημί αντανακλάσεις, 1912
©Βιβλιοθήκη της Γενεύη

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση του ελληνικού ζητήματος και της τότε Μεγάλης Ιδέας, με την μεγάλη έκθεση, σε μια κρίσιμη για τις διπλωματικές εξελίξεις της εποχής μετά το πέρας του Α Παγκοσμίου Πολέμου εποχή, τις παραμονές της Συνθήκης των Σεβρών. Ήταν Φεβρουάριος του 1919 όταν διοργανώθηκε στο Παρίσι τεράστια έκθεση του Boissonas 550 φωτογραφιών με θέμα την Ελλάδα, που πλαισιώθηκε από διαλέξεις και δημοσιεύσεις, εγκαινιάστηκε από τον ΕλληναΥπουργό Εξωτερικών τ και προσέλκυσε πάνω από 40.000 επισκέπτες.
Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜoMus) με τίτλο “Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος- Μια φωτογραφική Οδύσσεια” και διαρκεί ως τον Ιανουάριο 2023, μας προσφέρει μία νοσταλγική περιήγηση σε άγνωστες γωνιές και τοπία της Ελλάδας που μοιάζουν τόσο κοντινά σήμερα αλλά συνάμα και τόσο μακρινά!
Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να την επισκεφθείτε!
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜοMUS)
Διάρκεια: Έως 8 Ιανουαρίου 2023 Διεύθυνση: Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

8. fred boissonnas autoportraitΦρεντ Μπουασονά (1858-1946) | Αυτοπροσωπογραφία με διοπτική κάμερα, 1900.
© Βιβλιοθήκη της Γενεύης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *