cebcceb5ceb3ceaccebbceb5cf82 cf84ceb1ceb9cebdceafceb5cf82 cebcceb5ceb3ceaccebbceb5cf82 ceb4ceb5cf85cf84ceadcf81ceb5cf82 cf83cf84ceb7

«Όλες οι ταινίες δείχνουν αλλιώς στη μεγάλη οθόνη. Μερικές αξίζει να τις δεις μόνο στη μεγάλη οθόνη», έγραψε η Πέγκυ Ρίγγα στο facebook, ανακοινώνοντας ένα καινούργιο πρόγραμμα αφιερωμένο στον κλασικό κινηματογράφο του παρελθόντος, με μία μοναδική προβολή κάθε τελευταία Δευτέρα του φετινού καλοκαιριού, μέχρι τον επερχόμενο Σεπτέμβρη.

«Το μεγάλο σινεμά επιστρέφει στις πραγματικές του διαστάσεις», είναι το motto του προγράμματος, το οποίο βασίζει το concept του στις μεγάλες διάρκειες ταινιών που σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίστηκαν και με το καλλιτεχνικό μέγεθος του εκάστοτε φιλμ. Έργα που ήταν «καταδικασμένα» από τις επιλογές των γραφείων διανομής για τις καλοκαιρινές τους επανεκδόσεις και ποτέ δεν περιμένατε να δείτε στα θερινά σινεμά, θα φιλοξενηθούν στο πιο αγαπητό κινηματογραφικό στέκι της Αθήνας για ταινίες ρεπερτορίου, προσθέτοντας (μαζί με το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του Ιουλίου – από τις 14 έως και τις 20 του μήνα για εφέτος) ακόμη ένα πρόγραμμα προβολών που θα χαραχτούν στη μνήμη.

Barry Lyndon lobby card

Το αφιέρωμα ξεκινά στις 27 Ιουνίου με το «Μπάρι Λίντον» (1975) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βασισμένο στο έργο «The Memoirs of Barry Lyndon, Esq.» του Βρετανού μυθιστοριογράφου Γουίλιαμ Μέικπις Θάκερεϊ. Ένα περιπετειώδες δράμα εποχής που παρακολουθεί τη δράση ενός Ιρλανδού αγύρτη, ο οποίος κερδίζει την καρδιά μιας πλούσιας χήρας και ταυτόχρονα αποκτά έναν αριστοκρατικό τίτλο ευγενείας στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Ο ποτέ (!) βραβευμένος με Όσκαρ Κιούμπρικ είχε μια τριπλή ήττα με το «Μπάρι Λίντον» το 1976 (για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και διασκευασμένο σενάριο), αλλά η ταινία τιμήθηκε στις κατηγορίες της καλύτερης φωτογραφίας (για την αριστουργηματική δουλειά του Τζον Άλκοτ στους φυσικούς φωτισμούς), καλύτερης σκηνογραφίας, καλύτερων κοστουμιών και καλύτερης μουσικής. Διάρκεια: 185 λεπτά.

THE GODFATHER PART II lobby

Στις 25 Ιουλίου ακολουθεί το «Ο Νονός ΙΙ» (1974) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το θρυλικό δεύτερο μέρος της μαφιόζικης saga του Μάριο Πούζο που (αντικειμενικά) θεωρείται και το καλύτερο των τριών φιλμ που γυρίστηκαν. Σε διπλό άξονα δράσης, ο Κόπολα παρακολουθεί την ανέλιξη του υιού Μάικλ Κορλεόνε στη φαμίλια του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την έναρξη του βίαιου βίου του πατρός Βίτο Κορλεόνε μέσα από πολλαπλά flashback στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920. Τα έξι βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, καλύτερης σκηνογραφίας και καλύτερης μουσικής) με τα οποία τιμήθηκε το 1975, απλά, σφράγισαν την παντοτινή αξία του έργου. Διάρκεια: 202 λεπτά.

THE DEER HUNTER lobby

Στις 29 Αυγούστου σειρά έχει «Ο Ελαφοκυνηγός» (1978) του Μάικλ Τσιμίνο, μία από τις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις του εθνικού και ψυχολογικού «τραύματος» που άφησε ο πόλεμος του Βιετνάμ, εξετάζοντας σε βάθος τις σχέσεις μιας παρέας φίλων από την Πενσιλβάνια, μέσα από τις εμπειρίες τους στη φρίκη του εχθρικού μετώπου έως και τις δυσκολίες της καθημερινότητας για εκείνους που επέστρεψαν ζωντανοί στις ΗΠΑ. Προτάθηκε για εννέα Όσκαρ το 1979 και κατέκτησε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου (για την ερμηνεία του Κρίστοφερ Γουόκεν, με αποκορύφωμα την all-time classic σκηνή της ρωσικής ρουλέτας), καλύτερου μοντάζ και καλύτερου ήχου. Διάρκεια: 183 λεπτά.

IL GATTOPARDO lobby

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου με τον «Γατόπαρδο» (1963) του Λουκίνο Βισκόντι, το πιο φιλόδοξο και μεγαλοπρεπές έργο του Ιταλού σκηνοθέτη, βασισμένο στο βιβλίο του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα. Ο πρίγκιπας της Σαλίνα, ένας πραγματικά αξιοσέβαστος αριστοκράτης με αρχές, αγωνίζεται να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο το γόητρο της οικογένειάς του, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών αναταραχών στη Σικελία του 1860. Μπερτ Λάνκαστερ, Αλέν Ντελόν και Κλαούντια Καρντινάλε ηγούνται ενός μεγάλου διεθνούς καστ, σε τούτη την τεράστια «τοιχογραφία» εποχής που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Διάρκεια: 186 λεπτά.

Υπάρχει η πρόθεση το αφιέρωμα αυτό να συνεχιστεί και για την επόμενη θερινή σεζόν στον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ των Εξαρχείων (Βαλτετσίου 46), ειδικά εάν συναντήσει… μεγάλη απήχηση από το κοινό εφέτος. Στο χέρι σας είναι να ζήσουμε κι άλλες παρόμοια μεγάλες βραδιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *