Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη
Κρατώ στα χέρια μου την τελευταία ποιητική συλλογή του Σταύρου Καμπάδαη με τίτλο Κρεμάλα, η λέξη είναι ποιητής που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο. Έχοντας υπόψιν συνολικά το έργο του ποιητή, θα μπορούσαμε να πούμε πως ακολουθεί τον δικό του δρόμο, έχοντας ήδη εμφανίσει μια ιδιοπροσωπία σε ό,τι αφορά το στυλ και τον τρόπο της γραφής του.
Δεν θα ήταν καθόλου εύστοχο να τον χαρακτηρίσουμε «παραδοσιακό ποιητή» λόγω της γλώσσας και του ύφους των συνθέσεών του. Απεναντίας, μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί στη μοντέρνα ποίηση. Υιοθετεί χαρακτηριστικά το στοιχείο + παντού στα κείμενά του, ο λόγος του είναι άμεσος, ζωντανός, σαρκαστικός και ειρωνικός στα σημεία.
Μέσα στο βιβλίο του συναντάμε ποιήματα ολιγόστιχα, χειμαρρώδη, ωστόσο, αναφορικά με τον τρόπο που ξεδιπλώνονται οι σκέψεις, αλλά και στον τρόπο της απεύθυνσης Ο ποιητής φαίνεται να μην αφήνει τίποτα να πέσει κάτω από τη ζωή του, θέλει να μπαίνει σε διαδικαδία φιλτραρίσματος όσων βιώνει, θέλει να γίνεται αυτοαναφορικός, να παίρνει ερεθίσματα από τον ίδιο και το περιβάλλον του και να τα περνάει μέσα στα κείμενά του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάνοντας τους μικρούς ή μεγάλους απολογισμούς του.
Όπως συχνά συμβαίνει στους δημιουργούς, ο εαυτός του λοιπόν αποτελεί το υλικό για τη γραφή του, αλλά διατηρείται πάντα η αποστασιοποίηση, όπως αλλωστε και χρειάζεται για να ειναι η ποίηση λειτουργική. Ακόμα δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως ο παιχνιδιάρικος τόνος κυριαρχεί στα ποιήματα δίνοντας τον αέρα και την αίσθηση μιας ανατροπής ή ενός πειράματος μέσα και από μιαν αλλόκοτη, ανοίκεια και λοξή ματιά για τον κόσμο και τα πράγματα. Διαβάζω:
Ο 80ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ /ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΠΑΔΑΗΣ/ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ/ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ
Έκθεμα αίθουσα 1/ Σε ένα χασαποτράπεζο/κάθεται οκλαδόν ένα παιδί/’ Εκθεμα αίθουσα 2/Στην καρότσα/ανοιχτού αγροτικού/μικρό παιδάκι/ παίζει μέσα/ σε παρκοκρέβατο/ Έκθεμα αίθουσα 3/ Σε παιδικό δωμάτιο/όλα τα παιχνίδια/ είναι αραδιασμένα/ σχηματίζοντας/ ένα δρομάκι/το οποίο καταλήγει σε ένα/κουτί ελέφαντα/ Πλησιάζουμε + μέσα/είναι κρυμμένο/ ένα/ φοβισμένο/παιδί/ (σελ. 10-11)
H ειρωνεία υπάρχει και στο κάτωθι ποίημα. Απλός λόγος, η μία ατάκα μετά την άλλη με αφορμή ένα θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, τα ποιητικα βραβεία.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΛΙΣΤΑΣ
– Τώρα που πήρες το βραβείο /τι σκέφτεσαι; – Τα παρατάω όλα/ Νομίζω είμαι κοντά σε αυτό/που οραματιζόμουν/- Τι είναι αυτό;/- Nα οργώνω ένα χωράφι/ Τέλος τα πονήματα/δεν ξαναγράφω/ – Τι θα βάλεις; – Ό,τι πιο γόνιμο/Τσουκνίδες + αγκάθια. (σελ. 12)
Να σημειωθεί ότι οι τίτλοι έλκουν και ξαφνιάζουν τον αναγνώστη και κάνουν αίσθηση, καθώς είναι ιδιαίτερα εκτενείς και σε κεφαλαία γράμματα και δίνουν το στίγμα του ποιήματος κάθε φορά. ‘Ερχονται σε αντίθεση με τα κοφτά, στακάτα ποιήματα. Παραθέτω ολόκληρο το πρώτο ποίημα του βιβλίου – είναι ιδιαίτερο!
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΚΥΟΦΟΡΕΙΣ /ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΣΑΝ ΤΑ ΜΩΡΑ
Αν ήταν/στο χέρι μου/τα ποιήματα/δεν θα έβγαιναν σε 9 μήνες/ αλλά σε 20 χρόνια/Μόλις βγουν/να ξέρουν/ να περπατάνε/να μιλάνε+να σηκώνονται/ να φεύγουν/ από το σπίτι. (σελ. 7)
Γενικά ο ποιητής μας χαρίζει ποιήματα που διαθέτουν κάποια προφορικότητα, εμπεριέχουν συχνά διαλόγους, δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε μια κατάσταση όχι ιδιαίτερα “τακτοποιημένη”, αντίθετα χαώδη. Και μέσα από εκεί αναδύονται και ζητήματα που απασχολούν συνεχώς το ποιητικό υποκείμενο .
Πίσω από τα ποιήματα υπάρχουν ιστορίες ανθρώπινες, που δίνουν το ερέθισμα για την γραφή. Αναφέρω ενδεικτικά την ιστορία για την τύχη ενός νεκρού (σελ.25), την ιστορία κάποιου που ενώ τον εξολόθρεψε η ζωή κατάφερε να γίνει σοφός (52), αλλά και κάποιου που του αρέσουν οι δρόμοι οι απάτητοι (35)
Ο Καμπάδαης θέλει και γίνεται δραστικός, φανερώνει πιο πολύ παρά κρύβει πράγματα.
Το βιβλίο κλείνει με ένα ολιγόστιχο, αλλά εύστοχο ποίημα ποιητικής (τρίστιχο και δύο στίχοι ο τίτλος). Όπως όλοι οι ποιητές του κόσμου φαίνεται να έχουν την ανάγκη να κάνουν, έτσι κι αυτός δίνει τον δικό του ορισμό για την ποίηση:
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
Επιμένω πάντα/ Η ποίηση είναι ο κώδικας/ Που ανοίγει το χρηματοκιβώτιο.
The post "Κρεμάλα η λέξη είναι ποιητής", του Σταύρου Καμπάδαη appeared first on Vakxikon.gr.