cebaceb1cebbceae cf87cf81cebfcebdceb9ceac cebcceb5 cf83ceb5ceb2ceb1cf83cebccf8c cf83cf84cebf cf86cf85cf83ceb9cebacf8c cebaceb1ceb9 cf80

2023 ΚΑΡΤΑ

Monastery of Dapfni, 1853 – World Heritage Site – Chaidari, Athens Greece [CLICK] | 2023 – Eleusis European Capital of Culture [CLICK]

MONH DAFNIOY

Σας υποδεχόμαστε στη Μονή Δαφνίου μέσω της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών  [ΕΔΩ] Playing Attica: Σπάνια έργα Μπετόβεν στη Μονή Δαφνίου | Δύο όμποε και ένα κορ ανγκλέ της ΚΟΑ.


Έχουν περάσει 170 χρόνια από τον πίνακα με την εικόνα της Μονής του Δαφνίου, στάση αλλά και πέρασμα μέσω της αρχαίας Ιεράς Οδού, προς την Πελοπόννησο, τα Ιόνια, τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Απ’  εδώ πέρασαν χιλιάδες περιηγητές, στρατεύματα, έγιναν μάχες, θυσίες, προσευχές, μονομαχίες κ.λπ.

Για τη Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1990) και γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή έχουν γραφτεί πολλές περιγραφές από περιηγητές, ιστορικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω, χωρίς τις αρχαιολογικές και ιστορικές εκθέσεις: Σατωμπριάν, Pouqueville, Κρίστιαν Άντερσεν, Εμμανουήλ Ροίδης, Δημήτρης Καμπούργλου, Κοσμάς Πολίτης, Κώστας Καβάφης, Νικόλαος Γύζης, Χένρι Μίλλερ, Βιρζινία Γούλφ, Ανδρέας Καραντωνης κ.ά.

Την περιοχή την επισκέφτηκαν διάσημοι φωτογράφοι και εικαστικοί καλλιτέχνες. Ενδεικτικά και μόνο: Φρεντερίκ Μπουασονά, Nellys, Βάσω Παπαϊωάννου, Perilla, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Φαρσακίδης, Τάσος κ.α.

Μεγάλης πολιτιστικής αξίας και σημαντικής κληρονομιάς είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ στην ιστορία της τέχνης του Άγγελου Προκοπίου «ΔΑΦΝΙ – Παναγία η Χρυσοδαφνώτισσα», το οποίο κατέκτησε τα δύο πρώτα βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1952) και Νέας Υόρκης (1952). Το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν χαμένο και βρέθηκε στη Γερμανία μετά από τη μεγάλη μου προσπάθεια και επιμονή σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Οι ΦτΦ έχουν καταρτίσει για το 2023 το ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ [ΕΔΩ], στο οποίο μεταξύ των άλλων προγραμματίζουν για τη Μονή Δαφνίου:

  • Ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς και ιστορικούς τόπους, μνημεία, μουσεία κ.λπ. –  Η Μονή Δαφνίου θα έχει τα πρωτεία με ειδική θεματολογία κάθε φορά.
  • Ειδική και πρωτότυπη παρουσίαση «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μονή Δαφνίου» (σε συνδυασμό με επίσκεψη),
  • Προβολή/ες του πρώτου Ελληνικού ντοκιμαντέρ τέχνης και βραβευμένου με το πρώτο βραβείο στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης με τίτλο «ΔΑΦΝΙ – Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα», Άγγελος Προκοπίου, 1952. [ΕΔΩ]
  • Προβολή της Μονής Δαφνίου, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου σε ξένες γλώσσες, επισκέψεις και ξεναγήσεις στη Μονή Δαφνίου, αλλά και με άλλες δράσεις, συμμετέχοντας με έναν αυτόνομο τρόπο στο γεγονός «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023».

Οι ΦτΦ είναι ένα Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σωματείο το οποίο αναπτύσσει παράλληλες δράσεις σύμφωνα με την περιγραφή του όρου “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” όπως περιγράφεται στο ΝΟΜΟ: 1650/86 Για την προστασία του περιβάλλοντος (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86):
«Περιβάλλον: το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες.»

Το άρθρο Καλή χρονιά με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό μας Περιβάλλον | Η Μονή Δαφνίου – Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς | Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύσουσα της Ευρώπης για το 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *