ceb9cf83cebfcf81cf81cebfcf80cf8ecebdcf84ceb1cf82 cf83cf84cebfcebd ceaccebdceb5cebccebf cf84cebfcf85 ceb2ceb1cf83ceafcebbceb7 cebbcebf

logotetis anemos 6963 2

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Ο νομικός Βασίλης Λογοθέτης, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εργάζεται στη ναυτιλία και είναι γνωστός για το ενδιαφέρον του για τα ναυτιλιακά θέματα και την ιστορία της ναυτιλίας της Ελλάδας μέσα από το πρώτο ιστορικό του μυθιστόρημα, το “Θυμάρι μεσοπέλαγα“. Σε αυτό είχε ασχοληθεί με τη ναυτιλία στη Μεσόγειο τον 18ο και τον 19ο αιώνα. 

Στο νέο ιστορικό του μυθιστόρημα με τίτλο “Ισορροπώντας στον άνεμο“, μελετά την εμπορική και τη ναυτική ακμή της Σύρου κατά τον 19ο αιώνα μέσα από την αφήγηση της ζωής δύο νέων, του Παύλου και της Ευγενίας. 

Οι δύο νέοι γνωρίζονται από παιδιά και μεγαλώνουν μαζί στο κυκλαδίτικο νησί της καταγωγής του και στην Ερμούπολη της Σύρου όπου σπουδάζουν. Δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παντρευτούν, αλλά ένα απρόσμενο γεγονός θα χωρίσει τους δρόμους τους. Δεν θα πάψουν όμως να αγαπιούνται σε βάθος και δεν θα ξεχάσουν ο ένας τον άλλον, παρά τα λάθη που θα διαπράξουν σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του κοινού τους μέλλοντος. Διότι δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε, ιδιαίτερα όταν οι ζωές μας μοιάζουν με βάρκες που αναγκάζονται πότε πότε να πηγαίνουν κόντρα στον άνεμο…

Θα βρεθούν οι δυο τους στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με τον ελληνισμό που ακμάζει εμπορικά. Οι ζωές τους θα δώσουν την ευκαιρία στον Λογοθέτη να περιγράψει τη ζωή σε τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα του ελληνισμού στη Μεσόγειο στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η κοινωνική και εμπορική ζωή των Ελλήνων εποίκων, όπως και τα πολιτικά γεγονότα της εποχής σκιαγραφούνται αδρά με μία γλώσσα απλή και φυσική, λιτή και απέριττη, που κάνει το κείμενο να μοιάζει με παραμύθι.

Έτσι πέρασαν οι μέρες των Χριστουγέννων και έφτασε η παραμονή του νέου έτους, με βεγγαλικά και γιορτές. Οι άνθρωποι στις λεωφόρους και στις πλατείες της Αλεξάνδρειας κυκλοφορούσαν χαρούμενοι. Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν φωτισμένοι, αφού είχαν ανάψει όλα τα φανάρια με αεριοφώς.

Όλα τα σπίτια, ακόμα και τα πιο φτωχικά, είχαν ανάψει φανάρια στις εξώπορτες, ενώ από μέσα ακούγονταν φωνές, γέλια και τραγούδια.

Στις δώδεκα ακριβώς χτύπησαν οι καμπάνες των εκκλησιών και όλα τα ατμόπλοια που ήταν στο λιμάνι και στη ράδα άρχισαν να σφυρίζουν, ενώ τα βεγγαλικά ανέβαιναν στον ουρανό σκάζοντας με κρότο και φωτίζοντας τη θάλασσα με πολύχρωμες ανταύγειες“.

Η ζωή θα τα φέρει έτσι ώστε τόσο ο Παύλος, όσο και η Ευγενία να αναγκαστούν να διαλέξουν ταίρι. Η επιλογή τους θα καθορίσει και  την υπόλοιπη πορεία της ζωής τους στην Αίγυπτο του Μοχάμεντ Άλη, στην Ερμούπολη, αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία καλή ματιά στον κόσμο των αστών, των κοσμογυρισμένων ναυτικών και των εμπόρων του 19ου αιώνα σε μία Ελλάδα που ήταν αρκετά διαφορετική από τη σημερινή, με τις τύχες της να συνδέονται με πόλεις που δεν ανήκαν στο ελληνικό κράτος.

 

The post "Ισορροπώντας στον άνεμο", του Βασίλη Λογοθέτη appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.