ceb7 cebcceadcf81ceb1 cf84cebfcf85 21

Σημερα ο μήνας έχει 21. Έχουμε δηλαδή 21 Φεβρουαρίου του 2021 ή αλλιώς 21/02/2021, μια μέρα με δύο 21άρια. Με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου.

bundesstrase 21 number.svgΟι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού στις 11/11/2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, στις 10/10/ 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και στις 9/9/2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Η ωραία αυτή παράδοση κινδύνεψε να σταματήσει το 2013, διότι μέρα με τρία 13άρια δεν υπάρχει, αφού δεν έχουμε δέκατο τρίτο μήνα, τελικά όμως σκέφτηκα ότι η 13/3/13 ήταν μια καλή προσέγγιση κι έτσι έγραψα το άρθρο για τα δεκατριάρια, και στο ίδιο πατρόν το 2014 το άρθρο για τα δεκατεσσάρια, στις 14/4/14. Στις 15/5/15 αγρόν ηγόραζα, κι έτσι το αντιστοιχο άρθρο με τα δεκαπεντάρια το έβαλα τελικά στις 15 Οκτωβρίου, αλλά το 2016 επανήλθα στην κανονικότητα κι έτσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεξάρια στις 16/6/16 και το άρθρο για τα δεκαεφτάρια στις 17/7/17. Το άρθρo για τα δεκαοχτάρια θα έπρεπε να δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, αλλά λόγω ραστώνης δημοσιεύτηκε στις 18/9/18. Πρόπερσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεννιάρια στις 19/9/19, ενώ το πέρυσι το άρθρο για τα εικοσάρια στις 20/10/20.

Το φετινό άρθρο θα ήταν ίσως καλύτερο να δημοσιευτεί στις 21/01/2021, αλλά περί άλλα ετύρβαζα τότε. Κι έτσι, δημοσιεύεται σήμερα, παρόλο που είναι Κυριακή. Ελπίζω οι φίλοι της λογοτεχνίας, που θα περίμεναν σήμερα κάτι λογοτεχνικό, να μη μου κρατήσουν μούτρα.

Επίσης, να γίνει φανερό ότι το σημερινό άρθρο αφορά τον αριθμό 21 σε όλες τις εκφάνσεις του και όχι το Εικοσιένα, δηλαδή το 1821. Θα αναφερθούμε και σε αυτό, αλλά όχι μόνο.

Λοιπόν, ο αριθμός 21 έχει ενδιαφέρον από αρκετές απόψεις. Καταρχάς, είναι γινόμενο δύο πρώτων αριθμών, του 3 και του 7, όχι του 2 ή του 5. Είναι επίσης αριθμός Φιμπονάτσι -οι οποίοι είναι 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 και 21 δηλ. ο καθένας είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων. Παρακαλούνται οι αριθμολάτρες του ιστολογίου να μας αναλύσουν τους αριθμούς Φιμπονάτσι.

Το 21 είναι επίσης τριγωνικός αριθμός -ο 6ος τριγωνικός αριθμός, που εκφράζεται και ως 1+2+3+4+5+6 = 21 (ή 6 x 7/2). Άρα, 21 είναι και το άθροισμα των αξιών ενός ζαριού.

Στη χημεία, το 21 είναι ο ατομικός αριθμός του σκανδίου, που είναι ένα μάλλον σπάνιο μέταλλο, το οποίο πήρε το όνομά του επειδή βρέθηκε σε ορυκτά στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέγας Μεντελέγιεφ είχε μαντέψει πως υπήρχε ένα στοιχείο με αυτή την ατομική μάζα, που το ονόμασε εκα-βόριο (εκα: σανσκριτικό για το ένα).

Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 21 είναι κα’, ενώ στο ρωμαϊκό είναι XXΙ. Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους αν και το να υπάρξει εικοστός πρώτος εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο. Στους πάπες, αντιθέτως, το όνομα Ιωάννης έχει φτάσει το 23. O Πάπας Ιωάννης XXΙ έζησε τον 13ο αιώνα και ήταν Πορτογάλος. Δεν μακροημέρευσε και μάλιστα πέθανε μάλλον περίεργα. Έβαλε και έχτισαν στο παπικό παλάτι ένα πρόσθετο δωμάτιο σε πρόβολο, για να αποσύρεται εκεί και να μελετάει ιατρικά συγγράμματα. Λίγους μήνες αργότερα, το δωμάτιο κατέρρευσε και ο Πάπας σκοτώθηκε -καλά να πάθει ο αιρετικός που διάβαζε ιατρική, είπαν.

Αναφέραμε ήδη τους αιώνες, οπότε η πρώτη από τις πολλές και διάφορες μορφές που εμφανίζεται ο αριθμός 21 στη ζωή μας είναι, ακριβώς, ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, έστω κι αν οι περισσότεροι που διαβάζουμε αυτό το άρθρο γεννηθήκαμε στον εικοστό -και ίσως να μη γνωρίσουμε όλοι τον 22ο.

Με την ευκαιρία, να διαλύσω μια παρεξήγηση. Ο εκδοτικός οίκος του Γιάννη Νικολόπουλου, που με εκδίδει, ονομάζεται μεν «Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου», αλλά δεν αναφέρεται στον αιώνα -παρά στον παράλληλο.

Μια άλλη σημαντική παρουσία του αριθμού 21 στη ζωή μας είναι ότι τα δυο ηλιοστάσια, του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου, πέφτουν πολύ συχνά στις 21 του μηνός, ενώ εκεί κοντά πέφτουν και οι ισημερίες τον Μάρτη και τον Σεπτέμβρη, κι έτσι η 21η Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης κ.ο.κ. των αντίστοιχων εποχών.

Και τρίτη βαριά παρουσία, ότι το 21ο έτος παραδοσιακά θεωριόταν (σικ) η έναρξη της ενηλικίωσης. Σταδιακά, και για πολλά πράγματα, το όριο αυτό έχει πέσει στα 18 ή και παρακάτω -ας πούμε, όταν εγώ ήμουν έφηβος, το δικαίωμα ψήφου το αποκτούσαν στα 21 (εγώ πρώτη φορά ψήφισα το 1981, αλλά όχι ΠΑΣΟΚ). Τώρα έχει πέσει στα 17. Οπότε, είναι σωστότερο να πούμε ότι τα 21 χρόνια είναι σήμερα το έσχατο όριο ενηλικίωσης, αφού σε ορισμένες χώρες εξακολουθεί να υπάρχει -είτε για τη ψήφο, είτε για την ικανότητα δικαιοπραξίας είτε π.χ. για να μπορεί κανείς να αγοράσει όπλα ή οινοπνευματώδη.

Επόμενη βαριά παρουσία, το Εικοσιένα, που λέγαμε. Το 1821, η χρονολογία που άρχισε η Επανάσταση, συχνότατα συντομεύεται σε Εικοσιένα -από τον Παλαμά («Μεθυστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα») έως το τραγούδι του Νταλάρα (Να’ τανε το 21). Παρεμπιπτόντως, θυμάμαι μια γελοιογραφία πριν από μισό αιώνα, με κάποιον να περιμένει στη στάση, να έρχεται το λεωφορείο 17, κι εκείνος να τραγουδάει «Να’τανε το 21».

Φέτος που έχουμε τα διακόσια χρόνια από εκείνο το Εικοσιένα, κάποιοι βγάζουν βιβλία για να ανιχνεύσουν το Εικοσιένα μέσα από τις λέξεις του, ενώ ένα από τα λιγοστά καλά του κορονιού είναι ότι ως τώρα έχουμε γλιτώσει κάμποσα επετειακά ταρατατζούμ.

Εχουμε βέβαια και την Εικοσιμία, το παιχνίδι της τράπουλας, μικρή αδερφή της τριανταμίας αλλά με νυχια γαμψά. Επειδή όμως περιέργως δεν έχω εντρυφήσει, ας μας πει κάποιος άλλος για αυτό το ωραίο παιχνίδι (ξένε, πολύ γρήγορα έμαθες!) και για τη σχέση του με τον Τζακ τον Μπλακ.

Ο νέος που είναι 21 χρονών (στην καλύτερη ηλικία, το λέμε από τα 16) είναι «εικοσιενάχρονος», που ακούμε να το προφέρουν με κάποια αμηχανία στα δελτία ειδήσεων.

Υπάρχει ταινία 21, ή μάλλον υπάρχουν πολλές ταινίες με τον ίδιο αριθμοτίτλο -η τελευταία το 2008.

Και θα κλείσω με ένα τραγούδι. Θα περιμένατε ίσως να βάλω το Νάτανε το 21, που το ανέφερα ήδη, αλλά θα σας αιφνιδιάσω και θα βάλω «Τα παιδιά των είκοσι και εικοσιένα» της Αρλέτας με την Αρλέτα.

Ραντεβού στις 22/2/22!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *