ceb7 ceb5cebbceb5cf85cf83ceafcebdceb1 cf83cf85cf83cf84ceaecebdceb5cf84ceb1ceb9 cebcceb5 cf84ceb7cebd ceadcebaceb8ceb5cf83ceb7 cebc

mystiro 29 1


Μυστήριο_29: «Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο» είναι η έκθεση με την οποία η πόλη της Ελευσίνας, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου,συστήνεται στο ευρύ κοινό, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ομιλούντα πορτρέτα, φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών και πολύτιμα μουσειακά αντικείμενα. Εκεί που η προσωπική αφήγηση συναντά τη συλλογική μνήμη.

Ένα εμβληματικό έργο – προάγγελος του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη,για τη θεατή και αθέατη ιστορία της Ελευσίνας. Μια σπάνια διαδρομή στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά μιας πόλης – διαχρονικού σημείου αναφοράς όλης της ελληνικής ιστορίας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Εξερευνώντας το παρόν και το παρελθόν της Ελευσίνας, αυτό που σχηματικά αποκαλείται το «DNA» ή το συλλογικό Υποσυνείδητο του τόπου, το Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν.

Το Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο αποτελεί ένα από τα τρία στρατηγικά έργα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας τη θεματική Άνθρωποι – Κοινωνία, έναν από τους τρεις άξονες του προγράμματός της. Στο πλαίσιο της Έκθεσης, παρουσιάζεται δείγμα των έργων που αφορούν στις άλλες δυο θεματικές:το Μυστήριο_99  The Ark – Landship, η μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3500 χρόνια ιστορίας της πόλης για τον άξονα Περιβάλλονκαι το Μυστήριο_111  Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας,ένα εμβληματικό έργο για όσους εργάστηκαν ή εργάζονται στην Ελευσίνα, για τον άξονα Εργασία.

Ο σχεδιασμός της Έκθεσης Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο κινείται σε τρία επίπεδα: το πρώτο ακολουθεί τη λογική των cabinets of curiosities της ιταλικής Αναγέννησης. Τιμώντας τους Ελευσίνιους συλλέκτες που διασώζουν με θαυμαστή επιμονή και φροντίδα τα τεκμήρια του παρελθόντος της πόλης τους, κάνει μια νύξη στην απαρχή της μουσειακής πράξης. Μοναδικά  ντοκουμέντα και εκθέματα, μέρος των οποίων ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζεται σπάνια ή για πρώτη φορά στο κοινό, μαζί με καθημερινά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας γίνονται θησαυροί προς ανακάλυψη. Το δεύτερο επίπεδο, μέσα από μια σειρά ομιλούντων πορτρέτων, τοποθετεί σε ρόλο ξεναγού στην Έκθεση σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και άλλα, που έχουν άρρηκτα συνδέσει τη ζωή τους με την Ελευσίνα. Το τρίτο επίπεδο αναδεικνύει επώνυμες καταγραφές όψεων και  στιγμών της πόλης. Λιθογραφίες περιηγητών  του 18ου  και 19ου  αιώνα και ιστορικές αποτυπώσειςσημαντικών διεθνών φωτογράφωνσυνομιλούν με έργα σύγχρονων Ελλήνων  φωτογράφων που  απαθανατίζουν όψεις της, ενώ φευγαλέα περνά από  μπροστά μας παλαιότερες ιστορίες των κατοίκων, μέσα από τις προσωπικές τους φωτογραφικές συλλογές. Οι  καταγραφές, όμως, περιλαμβάνουν και λόγια που γράφτηκαν για την Ελευσίνα από σπουδαίους  στοχαστές, ποιητές και λογοτέχνες της παγκόσμιας διανόησης, συνομιλώντας με εκθέματα και μνήμες, αναδεικνύοντας σύγχρονα και παλαιότερα μυστήρια της πόλης. Τέλος, ποικίλες δράσεις θα πλαισιώσουν το Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Με το βλέμμα στραμμένο στον ρόλο της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, στο κέντρο της Έκθεσης δεσπόζει μια στοά, ένας τόπος για τα κρυφά και τα κρυμμένα της πόλης, την παγκόσμια και διαχρονική επιρροή της.

mystiro 29 2


Πληροφορίες

Η είσοδος στο Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο είναι δωρεάν

Επιμέλεια Έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη

Διάρκεια: 13 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου

Εγκαίνια: 11 Οκτωβρίου στις 20.00

Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη | Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα | Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00

Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής: DeltaPi

Συνδιοργάνωση: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: 2023eleusis.eu | facebook | instagramyoutube | E-mail: info@2023eleusis.eu

mystiro 29 3


Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο – Βασικοί Άξονες

Η αφήγηση της Έκθεσης εκτυλίσσεται σε πέντε άξονες, που αναπτύσσονται ταυτόχρονα σαν τις έλικες του DNA. Συνοπτικά:

1. Τα αναγεννησιακά «δωμάτια των αλλόκοτων θαυμάτων», όπου συγκεντρώνονται σπάνια ντοκουμέντα μαζί με καθημερινά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας ως θησαυροί προς ανακάλυψη. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τεκμήρια από τις ιδιωτικές συλλογές Ελευσινίων, με μερικές σημαντικές προσθήκες από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα και στην πρώτη δημόσια έκθεσή τους.

2. Ομιλούντα πορτρέτα Ελευσινίων και άλλων προσώπων, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τη ζωή τους με την Ελευσίνα σε ρόλο ξεναγών ή οικοδεσποτών. Η προσωπική μαρτυρία με το στοιχείο της υποκειμενικότητας εναλλάσσεται με την αυθόρμητη αναφορά του ενός στον άλλο, δημιουργώντας εκ νέου ένα δίκτυο μέσα στην Έκθεση.

3. Φωτογραφικές αποτυπώσεις της Ελευσίνας, που ξεκινούν από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνουν στο σήμερα. Πρόκειται για έναν συνειδητά θραυσματικό δειγματισμό του Ελευσινιακού τοπίου στο χώρο και τον χρόνο, αλλά και μια φευγαλέα προβολή ενσταντανέ από την καθημερινή ζωή Ελευσινίων περασμένων εποχών, όπως φευγαλέα περνούν οι ζωές των ανθρώπων στη μακρά ιστορία μιας πόλης.

4. Μια ανθολογία παραθεμάτων λογοτεχνικών αποσπασμάτων, περιηγητικών σημειώσεων και ποιημάτων με πυρήνα αναφοράς την Ελευσίνα, που ταξιδεύουν το κοινό στα τοπία και τους καταγωγικούς της μύθους.

5. Ένα παιχνίδι κλίμακας μέσα από χάρτες: η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ελευσίνα. Συνδέονται; Με ποιον τρόπο; Και τι μένει από τη μια κλίμακα επάνω στην άλλη; Πώς διαβάζει κανείς το σώμα της Ευρώπης στην Ελευσίνα ή την Ελευσίνα στην Ελλάδα;

Η Έκθεση διαρθρώνεται σε 12 ενότητες με τον πυρήνα της να αναπτύσσεται ως μια Στοά, με σαφή αναφορά στον τελεστηριακό χαρακτήρα του μύθου της πόλης. Είναι, εξάλλου, εκεί που φιλοξενούνται τα πιο απροσδόκητα, τα πιο μύχια εκθέματά της. Εντός της ανακαλύπτουμε την Ελευσίνα ως προσκυνηματικό τόπο, τον Μύθο που εμπνέει ως σήμερα και τα τέκνα που γέννησε ή υποδέχθηκε, από τον Αισχύλο ως τον Καζαντζίδη.

mystiro 29 4


Θεματικές Ενότητες

Ελευσίς Ι H Eλευσίνα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, με το Τελεστήριο, τα Μικρά και Μεγάλα Προπύλαια, που απέκτησαν την κύρια μορφή και αίγλη τους τον 5ο π.Χ. επί Περικλή, τελούνταν υπό άκρα μυστικότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια, για τα οποία πολύ λίγα γνωρίζουμε σήμερα. Στόχος τους ήταν να συμφιλιώσουν τους ανθρώπους με τον θάνατο και την ιδέα της αναγέννησης. Στο Ιερό κατέληγε η Ιερά ή Ελευσινιακή Οδός, που ξεκινούσε από το νεκροταφείο του Δίπυλου, στην Αθήνα. Ίχνη της Οδού διατηρούνται εμφανή κατά τόπους.  Η σημασία της ως οδικού άξονα και η καλή ποιότητα κατασκευής της τη διατήρησαν σε χρήση ως σήμερα. Η πόλη αποκτά σημαντικά κοινωφελή κτίρια και λαμπρά δημόσια έργα κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, ενώ πολλοί είναι οι αυτοκράτορες που μυούνται στα Μυστήρια και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για την Ελευσίνα. Η Ελευσίνα καταστρέφεται ολοσχερώς από τον Αλάριχο το 395 μ.Χ.. Έκτοτε κατοικείται σποραδικά, περνώντας στην αφάνεια. Η νέα θρησκεία απαγορεύει τα Μυστήρια της παλαιότερης. Εκπρόσωπος της ενότητας αυτής η Πόπη Παπαγγελή, η καταξιωμένη αρχαιολόγος που χρόνια τώρα λειτουργεί ως πρωθιέρεια του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου της Ελευσίνας.

Λεψίνα Ι Για τους επόμενους αιώνες, μαρτυρίες πολλών περιηγητών αναφέρουν τη Λεψίνα ως ένα χωριό λίγων φτωχών αγροτόσπιτων ανάμεσα στα διάσπαρτα αρχαία ερείπια, με αλβανόφωνο πληθυσμό. Σταδιακά κατοικούνται τα χωριά στα ορεινά, τα Κούντουρα. Η περιοχή των Κουντούρων αποκτά εκ νέου στρατηγική σημασία για τον έλεγχο του περάσματος προς τη Θήβα από τη μια και την Πελοπόννησο από την άλλη.

Κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας τα Δερβενοχώρια αυτά συμμετέχουν ενεργά στη δεύτερη φάση του Αγώνα, με πρωταγωνιστές τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τοπικούς ήρωες. Κατόπιν, ακολουθεί τη μοίρα του νέου ελληνικού κράτους, με βασικό πυλώνα την αγροτική παραγωγή. Το αρβανίτικο στοιχείο παραμένει κυρίαρχο σε όλο το Θριάσιο πεδίο. Η Λεψίνα αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά μικρής πόλης προς το τέλος του 19ου αιώνα, οπότε και εμφανίζονται οι πρώτες εργοστασιακές μονάδες, μερικές αστικές κατοικίες και ο πολεοδομικός της σχεδιασμός. Εκπρόσωπος της ενότητας αυτής ο εξ Ασπροπύργου λαογράφος, ερευνητής Παναγιώτης Πέστροβας, από τους ελάχιστους εναπομείναντες ομιλούντες τα αρβανίτικα της περιοχής.

Ελευσίνα Ι Στο τέλος του 19ου αιώνα η πόλη περνά από την αγροτική στη βιομηχανική και αστική φάση. Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Ελευσίνα εργατούπολη, περιστοιχισμένη από βαριά βιομηχανία. Τέλη 19ου αιώνα. Μετά την Ερμούπολη, το Λαύριο και τον Πειραιά, στην Ελευσίνα εγκαθιδρύεται ο νεότερος βιομηχανικός πόλος της Αττικής. Η γεωμορφολογία της περιοχής και οι εύκολες προσβάσεις, σιδηροδρομική, οδική και θαλάσσια, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες γι’ αυτό.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Ελευσίνα αριθμεί περί τους 1.500 κατοίκους. Ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται με την έλευση προσφύγων από τη Μικρά Ασία, το 1922. Η λειτουργία των εργοστασίων απαιτεί μεγάλους πληθυσμούς εργατικού δυναμικού, για τον λόγο αυτό παρατηρείται σημαντική εσωτερική μετανάστευση. Μέχρι το τέλος της δικτατορίας, το Θριάσιο πεδίο έχει μετατραπεί σε πλήρη βιομηχανική ζώνη, ενώ εμφανέστατα είναι και τα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της βιομηχανίας. Η αποβιομηχάνιση από τη δεκαετία του ’80 και μετά αλλάζει εκ νέου την πόλη,  με υψηλή ανεργία και ανενεργά βιομηχανικά κελύφη, η οποία βρίσκει στον πολιτισμό μια κάποια νέα διέξοδο. Σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της πόλης είναι η ίδρυση του θεσμού του Φεστιβάλ «Αισχύλεια» το 1975. Το 2016 η Ελευσίνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Ο εορτασμός μεταφέρεται για το 2023 λόγω της πανδημίας. Εκπρόσωπος της ενότητας αυτής ο Ελευσίνιος συλλέκτης και ιστοριοδίφης Γιώργος Παυλόπουλος. Μεγάλος αριθμός των αντικειμένων που παρουσιάζονται στην Έκθεση ανήκουν στη συλλογή του, καθώς και στη συλλογή του φίλου του επίσης Ελευσίνιου Κώστα Λυκίδη, με τον οποίο έχουν δημιουργήσει μια άτυπη συλλεκτική κολλεκτίβα.

Άνθρωποι και Εργοστάσια |  Σήμερα όλες σχεδόν οι ιστορικές βιομηχανίες της α’ φάσης είναι ανενεργές και τα κελύφη τους χρησιμοποιούνται συστηματικά ή μη για δράσεις πολιτισμού. Παρατηρείται, ωστόσο, σχετικά μικρής έντασης αποβιομηχάνισης της περιοχής, με την ενδοχώρα του Θριάσιου πεδίου να αποτελεί βασικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Στην Ελευσίνα, το ελληνικό εργατικό κίνημα βρίσκει μία από τις ισχυρότερες εκφράσεις του. Η γειτνίαση των ιστορικών βιομηχανιών στο θαλάσσιο μέτωπο και η εγκατάσταση 2.000 περίπου Μικρασιατών προσφύγων, που θα εργαστούν σ’ αυτά, διαμορφώνουν γρήγορα συνδικαλιστικά σωματεία, με κυριότερο και μακροβιότερο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, που ιδρύεται το 1934. Μερικές από τις σημαντικότερες απεργίες λαμβάνουν χώρα εδώ, μένοντας στην ιστορία των εργασιακών αγώνων λόγω της μεγάλης τους διάρκειας και της σφοδρότητας της αντιπαράθεσης, που συχνά άφησε πίσω της θύματα. Εκπρόσωπος της ενότητας αυτής ο Δερβενοχωρίτης Βαγγέλης Λίγγος, Πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ και πρώην υπεύθυνος τεχνικός ασφαλείας της ΠΥΡ-ΚΑΛ.

Κινηματογράφος Ι Ως εργατούπολη, η Ελευσίνα είχε από νωρίς ως βασική διασκέδαση το σινεμά. Ο πρώτος κινηματογράφος ανοίγει το 1938, ενώ μέχρι και τη δεκαετία του ’70 λειτουργούν στην πόλη τουλάχιστον εννέα κλειστές αίθουσες. Η δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας μετρά 40 χρόνια ζωής. Το 2001 προβάλλεται στους κινηματογράφους η εμβληματική «Αγέλαστος Πέτρα». Δημιουργός του ο Φίλιππος Κουτσάφτης. Το ντοκιμαντέρ γνωρίζει απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία για το είδος του και συστήνει τη σύγχρονη Ελευσίνα σε όλη τη χώρα. Η Ελευσίνα, όμως,  έχει να περηφανεύεται και για δύο σημαντικούς σκηνοθέτες: τον αδερφό του ήρωα Βασίλη Λάσκου, Ορέστη Λάσκο, γνωστό σκηνοθέτη του σινεμά της δεκαετίας ’60 και ποιητή και τον Χρήστο Δήμα, σύγχρονο Ελευσίνιο δημιουργό, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του οποίου τιτλοφορείται «Οι Ακροβάτες του Κήπου» με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στην Ελευσίνα του 1974. Εκπρόσωπος της ενότητας αυτής ο Φίλιππος Κουτσάφτης.

Φεστιβάλ Αισχύλεια Ι Το 1975 ιδρύεται ένας νέος πολιτιστικός θεσμός, τα «Αισχύλεια». Αρχικός σκοπός του είναι η προβολή του έργου του Ελευσίνιου τραγικού ποιητή Αισχύλου, η προβολή της πόλης και της ιστορίας της και εν τέλει η πολιτιστική αναγέννηση της πληγωμένης από τη βιομηχανία και την αποβιομηχάνιση Ελευσίνας.

Τα πρώτα χρόνια δίνεται έμφαση στο αρχαίο δράμα και κυρίως στα έργα του Αισχύλου. Η επόμενη δεκαετία, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του καλλιτεχνικού κόσμου, δίνει έμφαση στην ελευσινιακή δημιουργία και τη λαογραφία. Την τρίτη δεκαετία αξιοποιούνται για τους σκοπούς του φεστιβάλ, για πρώτη φορά, τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, με πρώτα τον ΚΡΟΝΟ και το Παλαιό Ελαιουργείο. Δίνεται έμφαση στο μουσικό μέρος του προγράμματος, ενώ η δυναμική του λαογραφικού φεστιβάλ οδηγεί στην αυτονόμησή του, τον «Μήνα Λαογραφίας». Η τέταρτη και πιο κρίσιμη δεκαετία δίνει νέα πνοή, με εικαστικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών, συχνά διεθνούς εμβέλειας, που καλούνται να παράξουν πρωτότυπα insitu έργα εμπνευσμένα από την πόλη και την ιστορία της. Η πέμπτη δεκαετία βρίσκει την πόλη και τον θεσμό στον πυρετό της προετοιμασίας για το ρόλο της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με πρόγραμμα πιο πλούσιο και δραστήριο από ποτέ, σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς θεσμούς. Την ενότητα αυτή εκπροσωπούν ο Γιώργος Σκιάνης, υπεύθυνος επιμελητής εικαστικών του Φεστιβάλ, το διάστημα 2003-2017 και οι εικαστικοί Μάριος Σπηλιόπουλος και Νίκος Ναυρίδης, αμφότεροι καθηγητές στην ΑΣΚΤ.

Κοινωνικοί Πυκνωτές Ι Το τελευταίο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε μια σειρά παραγόντων που μετατρέπουν τους κατοίκους ενός τόπου σε κοινότητα. Τέτοιοι είναι ο τοπικός αθλητισμός, ο τοπικός Τύπος, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στην περίπτωση της Ελευσίνας, τον πρώτο λόγο είχαν, φυσικά, οι αγώνες για καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και η κοινωνία των πολιτών, ο εθελοντισμός και οι μηχανισμοί φιλανθρωπίας. Εκπρόσωπος της ενότητας αυτής η Ευαγγελία Νοδάρα, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη, εκτός αξιωμάτων και τίτλων, που λειτουργεί ως μάνα-γη για όποιον την έχει ανάγκη.

Γιατί Ωμό Μουσείο;

Ωμό μουσείο, γιατί οι ιστορίες που αφηγούνται τα εκθέματα, οι άνθρωποι, οι χάρτες, τα λόγια στην Έκθεση, είναι όλες εκεί, στους δρόμους, τις πλατείες, τα εργοστάσια, την παραλία και τα βουνά της πόλης, τη μνήμη και τη λήθη των κατοίκων, στη διάθεση του επισκέπτη – περιηγητή που έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοικτά για να τα συναντήσει και μαζί να συναντήσει τα σύγχρονα μυστήρια της Ελευσίνας. Με τα λόγια του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μιχαήλ Μαρμαρινού, στον οποίο ανήκει και η αρχική σύλληψη για την Έκθεση, «Πρόκειται εξαρχής για μια πόλη Ανεπιτήδευτη! Δεν έχει συναίσθηση της αξίας ή των μικτών αξιών που κουβαλάει επάνω της, τις κουβαλάει Ωμές – άρα τις εκθέτει στον επισκέπτη χωρίς συναίσθηση ότι όντως εκτίθεται. Είναι ολόκληρη, λοιπόν, ένα ανεπιτήδευτο ΩΜΟ ΕΚΘΕΜΑ. Εμείς, που και που, προσθέτουμε μια ταπεινή περισχοίνιση στα «εκθέματα», για να βοηθήσουμε την αντίληψη να τα περάσει από το πρώτο επίπεδο της ζωής – της οντολογίας τους – στο επόμενο, στην αντίληψη της αναπόδραστης εκθεματικής υπόστασης και αξιολόγησής τους. Μα και τα έργα που επιτελούνται στον ευρύτερο δημόσιο χώρο έτσι θα συμπεριφερθούν τελικά και συνολικά: μετατρέποντάς την σε μια άτυπη «Γλυπτοθήκη του εαυτού της» – η πόλη πια ως ένα  Ωμό Μουσείο».

The post Η Ελευσίνα συστήνεται με την Έκθεση «Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο» στο Μουσείο Μπενάκη first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *