Διονύσης Λεϊμονής, Τα χέρια της θεάς, Εκδόσεις Πατάκη
Τα χέρια της θεάς, το νέο βιβλίο του Διονύση Λειμονή έφτασε πριν από λίγο καιρό και στα δικά μου χέρια. ‘Εχοντας διαβάσει Το δέκατο τέταρτο κιβώτιο καθώς και Το έβδομο αλογάκι κι έχοντας εντάξει αυτά τα δυο προηγούμενα βιβλία σε πολύ επιτυχημένα προγράμματα φιλαναγνωσίας στους μαθητές μου των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου ,είναι αλήθεια ότι ήμουν περίεργη για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που η αφηγηματική δεινότητα και η συγγραφική ευρηματικότητα του Διονύση Λεϊμονή την κατέστησε δυνατή να διαβάζεται και αυτοτελώς.
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται γύρω από την Αφροδίτη και την μεγάλη αλλαγή που έρχεται στη ζωή της καθώς η εργασία του πατέρα της υποχρεώνει την οικογένειά της να αλλάξει τόπο κατοικίας,με όσα συνεπάγεται αυτό.
Μέσα από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του κοριτσιού και τις αμφιβολίες για τις ανατροπές στη ζωή του αναδύονται σκέψεις που πολλά παιδιά εξαιτίας δικών τους ανατροπών μπορεί να βιώνουν.
«Ανέβηκε στο δωμάτιό της με ένα σφίξιμο στην καρδιά η μικρή θεά. Τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι περνούσαν πολύ όμορφα στα Κύθηρα με την παρέα.»
Το βιβλίο είναι κι ένας χρήσιμος ταξιδιωτικός οδηγός της Μήλου που ξεκινά από το κεφάλαιο Ο γύρος του νησιού σε επτά ημέρες κι εκτείνεται στις επόμενες είκοσι σελίδες με ωραίες περιγραφές του νησιού. H ιστορία της αρπαγής του περίφημου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, του νησιού στο οποίο μετακομίζει με την οικογένειά της, αποτελεί αφορμή μέσα από την οποία ο συγγραφέας πλέκει μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία για τις σχέσεις στην οικογένεια, για τους νέους φίλους, για τις σχέσεις των εκπιαδευτικών με τα παιδιά, για την αποδοχή των καινούργιων παιδιών στο σχολικό περιβάλλον με έντονη γεύση περιπέτειας, που πάντα ελκύει τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Σημαντικός και αξιοσημείωτος είναι ο έξοχος τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας προτρέπει τα παιδιά να ασχοληθούν ,να διαβάσουν και να μάθουν την ιστορία του νησιού και του αγάλματος της Αφροδίτης, έχοντας ήδη κάνει τη δική του έρευνα που συμπεριλαμβάνει σε επόμενα κεφάλαια του βιβλίου.
Καθώς εκπαιδευτικοί και γονείς γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να πείσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιστορία και την μουσειακή εκπαίδευση, τα βιβλία του Διονύση Λεϊμονή, συνδράμουν σημαντικά αυτό το έργο. Ο συγγραφέας γνωρίζει άριστα τη γλώσσα των παιδιών κι επικοινωνεί εξαίρετα μαζί τους μέσω των ηρώων του, οι οποίοι μιλούν με τη γλώσσα των σημερινών παιδιών.
Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι έχουν ιδανική έκταση κι αποτελούν και κίνητρο για ανάγνωση είτε από το ίδιο το παιδί είτε σε ανοιχτή ανάγνωση στη σχολική τάξη. Οι μαθητές αδημονούν για τη συνέχεια έχοντας πάντα κάποια αφορμή στις 120 σελίδες του βιβλίου για εποικοδομητικές συζητήσεις.
Τα χέρια της θεάς είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο, έξυπνο κι ευρηματικό βιβλίο με ενσυναίσθηση,χιούμορ και μυστήριο σε ισορροπημένες δόσεις.
Αποτελεί,τέλος, ένα ιδαίτερα χρήσιμο βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς.
The post Ενσυναίσθηση, χιούμορ και μυστήριο, γράφει η Χαριτίνη Μαλισσόβα [Τα χέρια της θεάς, Διονύσης Λεϊμονής] appeared first on Literature.gr.