Στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της κρίσης της βιοποικιλότητας, πολλά οικοσυστήματα και στη χώρα μας βρίσκονται υπό απειλή. Μεταξύ αυτών, οι υγρότοποι και η εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε απειλές που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο σε υγροτοπικές περιοχές που γειτνιάζουν με πόλεις ή οικισμούς όπου, δραστηριότητες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η οικιστική επέκταση αλλά και η ρύπανση και η λαθροθηρία, καταλήγουν συχνά να υποβαθμίζουν ή και να συρρικνώνουν τα ενδιαιτήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τα είδη που αναπαράγονται ή βρίσκουν σε αυτά ένα ασφαλές καταφύγιο.
Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ετοίμασε έναν πρακτικό Οδηγό για όσους ενδιαφέρονται για την προστασία των υγροτόπων και του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει.
Στον Οδηγό μπορεί να βρει κανείς χρήσιμες πληροφορίες για τον πλούτο της ελληνικής Φύσης, το υπάρχον θεσμικό καθεστώς για την προστασία της, όπως και παραδείγματα περιπτώσεων όπου τοπικές ομάδες και κάτοικοι προστάτευσαν το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή τους. Η υλοποίηση του Οδηγού έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος Learning and Sharing με την υποστήριξη του Ιδρύματος #MAVA και την πολύτιμη συμβολή τριών ομάδων με όραμα και ενεργή δράση για τον τόπο τους: του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και της ομάδας «Το Μεσολόγγι των Ντόπιων – Messolonghi by Locals», καθώς και πολλών ακόμα ομάδων, φορέων και συλλογικοτήτων.
Οδηγός για την προστασία των υγροτόπων και της φύσης
Θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος
The post «Ενεργοί πολίτες για τα πουλιά και τη Φύση» – Οδηγός για την προστασία των υγροτόπων first appeared on tetartopress.