ceb5cebbceb1ceb9cf89cebdceb1cf83 cf87ceb8cebfcebdceb9cebf ceb1cebdceb8cf81cf89cf80cebfcebaceb1ceb9cebdcebfcf83 27 29 cebfceba

ΕΛΑΙΩΝΑΣ2023

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ προβάλλει τις εκδηλώσεις στον Ελαιώνα 27 – 29 Οκτωβρίου 2023 και συμμετέχει, μέσω του προέδρου του Κώστα Φωτεινάκη στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ με θέμα: «Ελαιώνας: Από την περιβαλλοντική ιστορία στις μεταλλαγές, τους αστικούς μετασχηματισμούς και τα κοινωνικά κινήματα». Μέλη των ΦτΦ – και όχι μόνο – είχαν πάρει μέρος στην Επιτροπή για τη Διάσωση του Ελαιώνα η οποία συστάθηκε το 2004 . Ο στόχος της Επιτροπής Ελαιώνα ήταν να επαναφέρει την πολιτική πρόταση, να γίνει ο Ελαιώνας το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, έχοντας ως ελάχιστη διεκδίκηση την εφαρµογή του Προεδρικού ∆ιατάγµατος του 1995 που προέβλεπε συγκεκριµένες χρήσεις και εξασφάλιζε ένα 30% περίπου πράσινο.


ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ώρα 16:30ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ με θέμα: «Ελαιώνας: Από την περιβαλλοντική ιστορία στις μεταλλαγές, τους αστικούς μετασχηματισμούς και τα κοινωνικά κινήματα»


ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK [ΕΔΩ]

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της έκθεσης μόλις έφτασε! 14:30 – 20:30 -Ώρες Λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων (περισσότερα στην αφίσα που ακολουθεί)
27_10_23 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17:00
Ξενάγηση από την ομάδα εθελοντών.
28_10_23 ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00
PERFORMANCE του Dimitris Ameladiotis “ΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ”
Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης περιφέρεται εντός και εκτός ενός αυτοσχέδιου κύβου, όπου άλλοτε εγκλωβίζεται μέσα σε αυτόν κι άλλοτε απελευθερώνεται. Ο ίδιος ερμηνεύει αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών, που αφηγούνται το πάθος του ανθρώπου για κυριαρχία στη γη, καθώς και την αλλαγή των εποχών της Ιστορίας και της Φύσης σε γεωπολιτικό και γεωλογικό επίπεδο. Βάσει των δημοτικών τραγουδιών οι παρεμβάσεις των ανθρώπων στη γη και οι εναλλαγές των χρόνων αντιμετωπίζονται είτε με πένθος είτε με χαρά για το ξεκίνημα μια νέας εποχής. Μια αλληγορική παράσταση που αναδεικνύει τα αμφίσημα συναισθήματά μας σχετικά με τις παρεμβάσεις στη φύση όσο και τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τα όρια των χρονικών περιόδων στην ιστορική και φυσική μας εξέλιξη..
19:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ | Ricciotti Ensemble
Οι Ricciotti Ensemble έρχονται από την Ολανδία στη χώρα μας για μια σειρά εμφανίσεων και κάνουν στάση στον Ελαιώνα! Πρόκειται για ένα σύνολο σαρανταπέντε νέων, υπέροχων μουσικών που συναρπάζουν το κοινό με ένα ρεπερτόριο γεμάτο φαντασία και τολμηρούς συνδυασμούς διαφορετικών μουσικών ειδών και πολιτισμών. Ο πρωτοπόρος μαέστρος Matthijs Koene, φέρνει το pan φλάουτο στη γενέτειρα του, και συγκεκριμένα στο χώρο του Ελαιώνα για μια μοναδική εμφάνιση με κλασικές δημιουργίες των Mozart, Philip Glass και Σπυρίδωνα Σαμαρά οι οποίες συνομιλούν με τις σύγχρονες συνθέσεις του Maarten Bauer, της Εύας Τσουπάκη και του Εύη Σαμμούτη. Στο μουσικό μείγμα προστίθενται έργα των εμβληματικών συνθετών Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και τζαζ συνθέσεις του Γιώργου Κοντραφούρη και του Πέτρου Κλαμπάνη.

29_10_23 ΚΥΡΙΑΚΗ 16:30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
«Ελαιώνας: Από την περιβαλλοντική ιστορία στις μεταλλαγές, τους αστικούς μετασχηματισμούς και τα κοινωνικά κινήματα»
O Ελαιώνας έχει έκταση 900 εκτάρια και απέχει μόλις 2 χλμ από την Ακρόπολη. Μια περιοχή με ετερογένειες, ένα μωσαϊκό δραστηριοτήτων και ανθρώπων: βιοτεχνία, μεταφορές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταυλισμούς και κατοικίες. Η «πίσω αυλή της Αθήνας» όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, με τη δική της ιστορία, τους δικούς της μετασχηματισμούς, τους δικούς της -μοναδικούς- χώρους και τους δικούς της ανθρώπους. Ένας καθρέπτης των χωρικών ανισοτήτων της πόλης. Μόνο κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Ελαιώνας έχει υποστεί πολλούς μετασχηματισμούς: από κόμβος μεταφορών σε κόμβο μεταναστριών και άτυπων δραστηριοτήτων, από χώρο συγκέντρωσης παλαιωμένων βιομηχανιών σε πιθανό χώρο νέων «φαραωνικών» αθλητικών εγκαταστάσεων.
Αυτούς τους μετασχηματισμούς και αυτές τις ιστορίες, με έμφαση στην περιβαλλοντική ιστορία και τα αντίστοιχα κινήματα, θα συζητήσουν ο Γιώργος Βελεγράκης, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Ιστορίας, η Σοφία Τσάδαρη, Δρ. Αρχ. Μηχανικός – Πολεοδόμος ΕΜΠ, μέλος της commonspace – επιστημονική υπεύθυνη του έργου e-LEONAS-ppWebGIS, ο Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece» και ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

19:00 PERFORMANCE “ΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ”

ΕΚΘΕΣΗ 1

Ελαιώνας ’23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος
Εγκαίνια στις 29/9/23 – Διάρκεια έως 3/12/23
Τοποθεσία: Σταθμός Μετρό Ελαιώνα, Εργοτάξιο στη Μαρκόνι 1, Παλιά γειτονιά Μαρκόνι – Ελαιώνος και Μαδάρων
Επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας | Διοργάνωση: Ρίζες Πολιτισμού| Εκδήλωση στο Facebook [ΕΔΩ]

Το άρθρο ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΧΘΟΝΙΟ & ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟΣ | 27-29 Οκτωβρίου 2023 στην περιοχή Ελαιωνας – Ιερά Οδός εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *