ceb4ceb9cebfcebdcf8dcf83ceb7cf82 cf80 cf83ceb9cebccf8ccf80cebfcf85cebbcebfcf82 cebcceb5 cf84cebf ceb2cebbceadcebccebcceb1 cf83cf84

Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Με το βλέμμα στον ουρανό»


Γιατί, όταν κοιτάζουμε τα άστρα, μελετάμε… αναμνήσεις;
Πώς δημιουργείται μια μαύρη τρύπα;
Ποια είναι τα συστατικά των άστρων;
Γιατί τα άστρα νετρονίων είναι οι φάροι του Διαστήματος;
Ποια είναι η σχέση του χρυσού με τη σύγκρουση των άστρων;
Πόσες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά τις χρωστάμε στη διαστημική τεχνολογία;

Ταξιδέψτε στο Σύμπαν και ανακαλύψτε τα μυστικά του με ξεναγό τον άνθρωπο που μας μύησε στη σαγήνη των άστρων, τον επιστήμονα που συνδύασε την αστροφυσική και την κοσμολογία με τη χαρισματική αφήγηση και το παραμύθι, τον Διονύση Σιμόπουλο.

«Σαν υπέρλαμπρος κομήτης πέρασε από τις ζωές πολλών από εμάς με το έργο του ο Διονύσης Σιμόπουλος. Σήμερα, που δεν είναι πια εδώ, μαζί μας, με πιάνει μια μελαγχολία, από την άλλη, με πιάνει και μια συγκίνηση που ξεπλένει τη λύπη: έτσι τον φαντάζομαι, σαν να γύρισε «σπίτι του», στα άστρα» – Ηλίας Μαγκλίνης

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Ήταν αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Ήταν Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ’ ολόκληρη τη χώρα. Πέθανε τον Αύγουστο του 2022.

«Με το βλέμμα στον ουρανό» | Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος | Πρόλογος: Ηλίας Μαγκλίνης | Σελίδες: 264 | Διαστάσεις: 14×20,5 | Ημερομηνία Έκδοσης: 08/12/2022 | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

The post Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Με το βλέμμα στον ουρανό» first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *