ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceadcf82 cf86ceb5cf83cf84ceb9ceb2ceaccebb cf84ceb1ceb9cebdceb9cf8ecebd cebcceb9cebacf81cebfcf8d cebcceaecebacebf

Στις 6/9 πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του υφυπουργού ΥΠΠΟΑ Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος έκανε σημαντικές εξαγγελίες. Το φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια πορείας, διεξήχθη από τις 5 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, σε φυσικούς χώρους και online.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του 45ουDISFF, και άνοιξε την ομιλία του, λέγοντας πως «ίσως η εμπειρία και η γνώση που έχει η Δράμα για το καλό κρασί να εξηγεί το πώς το Φεστιβάλ Δράμας, ωριμάζει σιγά σιγά ακριβώς όπως το καλό κρασί…». Υπογράμμισε πως στο επίκεντρο της διοργάνωσης είναι φέτος η κινηματογραφική κοινότητα, και θύμισε, πως «εδώ και 45 χρόνια το φεστιβάλ καλωσορίζει τους καλύτερους κινηματογραφιστές: Τάσος Μπουλμέτης, Φρίντα Λιάππα, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Λευτέρης Χαρίτος, Σπύρος Σιάκας, Αθηνά Τσαγγάρη, Γιώργος Λάνθιμος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Ζώης, Θανάσης Νεοφώτιστος και Βασίλης Κεκάτος». Από το Φεστιβάλ Δράμας άλλωστε ξεκίνησε και ο ίδιος την πορεία του, ενώ πολλοί από τους προαναφερόμενους δημιουργούς είναι σήμερα επικεφαλής των διαγωνιστικών προγραμμάτων του 45ουDISFF και μέλη των φετινών κριτικών επιτροπών.Copy of DISFFD1 0008Παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα, τα έξι διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, και τα παράλληλα προγράμματα του φεστιβάλ, όπως το PitchingLab, που κάθε χρόνο «γεννά» έναν αξιοσημείωτο αριθμό σχεδίων για ταινίες, αλλά και το πρωτότυπο Cinematherapy, ο Γιάννης Σακαρίδης μίλησε για το πράσινο φως που δόθηκε στην Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ, σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και το DISFF, επισημαίνοντας πως «όλα τα εργαστήρια της Σχολής θα γίνουν στη Δράμα. Πρόκειται για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα εστιασμένο τόσο στην θεωρία όσο και στην πρακτική, που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια». Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ρόλου του, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει από φέτος και το Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, «το οποίο είχε ρεκόρ συμμετοχών από έλληνες σπουδαστές απ’ όλον τον κόσμο».
Αναφερόμενος σε όσα μεσολάβησαν αυτό το διάστημα, ο κ. Γιατρομανωλάκης μίλησε για το πρόγραμμα COVIDγια ταινίες μικρού μήκους που υλοποιήθηκε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου – μία επιλογή μάλιστα των ταινιών animation που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλήθηκε αμέσως μετά την τελετή λήξης, στον κινηματογράφο «Ολύμπια».Copy of DISFFD1 0094
Κλείνοντας, ο κ.Γιατρομανωλάκης, υπογράμμισε πως «η προγραμματική μας σύμβαση με το Φεστιβάλ ανανεώνεται τώρα – και μάλιστα με αυξημένο ποσό που ανέρχεται στα 600.000 ευρώ το χρόνο».
Το Φεστιβάλ Δράμας, τίμησε τη μνήμη του δημοφιλούς ηθοποιού δραμινής καταγωγής Ανέστη Βλάχου, που έφυγε, πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή, προβάλλοντας ένα απόσπασμα από την ταινία «Κιέριον» του Δήμου Θέου.
Η τελετή έναρξης έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών, στις οποίες συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Βασίλης Κεκάτος, και των HeadProgrammers των διαγωνιστικών τμημάτων του 44ουDISFF, όπως ο Γιώργος Ζώης, ο Θανάσης Νεοφώτιστος και ο Σπύρος Σιάκας. Η Λένα Διβάνη και η Θέμις Μπαζάκα, μέλη της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Τμήματος με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, δήλωσαν πανευτυχείς για «τους …σπόρους της ελληνικής κινηματογραφίας, δηλαδή τις ταινίες των ελλήνων σπουδαστών!»
Περισσότερες πληροφορίες:
info@dramafilmfestival.gr (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)
Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575
Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309

Site: https://www.dramafilmfestival.gr/
Facebook:  https://www.facebook.com/dramafilmfestival/
Instagram: https://www.instagram.com/dramafilmfestival/
Youtube: https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival/
FilmFreeway: https://filmfreeway.com/dramafilmfestival
Hashtag:#dramafilmfestival  & #DISFF45

Drama International Short Film Festival

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *