ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceadcf82 cf86ceb5cf83cf84ceb9ceb2ceaccebb cf80ceaccf84cf81ceb1cf82 ceb5ceb3cebaceb1ceafcebdceb9ceb1 cf84ceb7cf82

DSC 5622


Σε εικαστικούς δρόμους θα πορεύεται από την Πέμπτη 1η Ιουλίου και για ένα μήνα, το Διεθνές φεστιβάλ της Πάτρας, το οποίο από φέτος εντάσσει στο πρόγραμμα του μία νέα ενότητα. Αυτή της τέχνης των εικαστικών. Την αρχή αυτής της προσπάθειας, σηματοδοτεί  η έκθεση «Illusion/illusion’ 10+10 Poland/Greece», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Πολωνία και την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Πάτρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 1 Ιουλίου στις 7:30 το βράδυ στον πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων (Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα). Πρόκειται για μια έκθεση η οποία αποτελείται από έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν το χαρτί ως βάση της δημιουργίας τους. Σκοπός είναι, η Έκθεση “Illusion / Illusion 10 + 10 Πολωνία / Ελλάδα”, να γίνει ένα σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική ζωή της πόλης και ένα ακόμα «άνοιγμα» του Διεθνούς Φεστιβάλ στην κοινωνία, μετά από μια συναισθηματικά δύσκολη περίοδο για όλους, λόγω πανδημίας.

Στόχος, οι επισκέπτες να δουν και να «εκπλαγούν» από τις απεριόριστες δυνατότητες ενός τέτοιου φαινομενικά «ασήμαντου» υλικού όπως το χαρτί, ως παράγωγο της σκέψης και της φαντασίας ενός δημιουργού.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Έλενα Γκάρστεα, η ιδέα του έργου “Artists without Borders Paper No Limit R” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 από τον δημιουργό του Janusz Jerzy Cywicki στην Πολωνία στην Πινακοθήκη Sztuki Wspolczesnej στο Przemisl σε μια μεγάλη διεθνή ομαδική έκθεση καλλιτεχνών (EAA) του ίδιο όνομα Πάνω από 10 χρόνια τώρα, το έργο λειτούργησε με επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, η γκαλερί πραγματοποίησε όχι μόνο διεθνείς εκθέσεις, αλλά και εθνικές ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών από τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα.

DSC 5646


Το μόνο κριτήριο είναι η καλλιτεχνική αξία των έργων τους, καθώς και η αλήθεια και η δύναμη του μηνύματός τους. Το 2020, μετά από πρόσκληση του κ. J.Cywicki, διοργανώθηκε έκθεση «9 καλλιτεχνών από την Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Paper Not Limit».

Επιλέχθηκε το “Illusion / Illusion” ως το κύριο θέμα της έκθεσής στην Πολωνία. Και το σύνθημα της έκθεσης έγινε τα λόγια του I. Hoffmiller: “Η μορφή τέχνης – το περιεχόμενο είναι αυτό που έχει γίνει ορατό”.

Το θέμα της έκθεσής «Illusion / Illusion» παρέμεινε ίδιο εδώ στην Πάτρα. Σε αυτήν παρουσιάζονται τα έργα διάσημων Πολωνών και Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι δυνατότητες του χαρτιού ως υλικού για ένα αντικείμενο 3D παρουσιάζονται υπέροχα στα έργα των Rena Wota και Janusz Cywicki.

Τα έργα κολάζ των Elena Garstea, Magdalena Cywicka και Kiki Perivolari δείχνουν τις απεριόριστες δυνατότητες αυτής της τεχνικής και το ατομικό στυλ κάθε δημιουργού. Η τεχνική του μολυβιού μπορεί να παρατηρηθεί στα έργα των Maria Ferenc, Jan Ferenc, Antonis Vaos, Anna Karadza.

Οι υδατογραφίες της Marzanna Wroblewska, η τέμπερες και  οι μικτές τεχνικές με ελαιοχρώματα πάνω σε χαρτί του Νίκου Στρατάκη, οι μικτές τεχνικές των Έλλης Μπαρμπαγιάννη και της Λίλας Παπούλα, τα έργα με ελεύθερη χρήση του μελανιού από τον Andrzej Cheszynski, σας επιτρέπουν να δείτε τις γνωστές τεχνικές σε μια νέα προοπτική.

DSC 5659


Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Andrzej Cieszyński, Magdalena Cywicka, Janusz J. Cywicki, Lukasz Cywicki,  Jan F. Ferenc, Maria Ferenc, Grzegorz Mazurek, Rena Wota,  Marzanna Wróblewska, Andrzej Załecki

Nίκος Αναγνωστόπουλος, Στάθης Ανδρουτσάκης, Elena  Garstea, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Αννα Καρατζά, Λίλα Παπούλια, Κική Περιβολάρη, Βασίλης Σταύρου, Νίκος Στρατάκης, Αντώνης Βάος

Συνδιοργάνωση: Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων,  Galeria Sztuki Współczesnej Przemyśl Poland

Η έκθεση εντάσσεται  στην ενότητα των εικαστικών του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών 2021

Επιμέλεια Έκθεσης: Janusz Jerzy Cywickii (Εικαστικός, διευθυντής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Przemyśl), Elena Gartsea (Eικαστικός, Χαράκτρια, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας)

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη έως Σάββατο: 10:00 – 14:00

Τρίτη & Παρασκευή: 18:00  – 21:00.

Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

The post Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Εγκαίνια της έκθεσης «Illusion/illusion 10+10 Poland/Greece» την Πέμπτη 1 Ιουλίου first appeared on Τέταρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *