ceb4ceb9ceb1ceb4ceb9cebacf84cf85ceb1cebaceadcf82 cebeceb5cebdceb1ceb3ceaecf83ceb5ceb9cf82 cf83cf84cebfcebd ceb1cf81cf87ceadcebbcf89

Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών


Πώς είναι άραγε ένα «νοσοκομείο» για θαλάσσιες χελώνες; Τι κάνουν οι εθελοντές για να γίνουν καλά οι τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες των ελληνικών θαλασσών; Ποια είναι η ιστορία τους, οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν και τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν για να σώσουμε το περιβάλλον μας;

Ο Αρχέλων δίνει τώρα την ευκαιρία στους μαθητές εκτός Αττικής μέσα από μια πρωτότυπη ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα να γνωρίσουν ένα χώρο αφιερωμένο στην περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Αρχέλων στο μεγαλύτερο Κέντρο Διάσωσης για χελώνες στη Μεσόγειο. Το οποίο παρακολουθούν πάνω από 10.000 μαθητές από σχολεία της Αττικής κάθε χρόνο.

 

Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις

 

Τώρα όμως, με τη «Ζωντανή Διαδικτυακή Ξενάγηση» οι χελώνες του Κέντρου Διάσωσης «ταξιδεύουν» σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων Άννα Κοντολέων χρησιμοποιώντας ένα φορητό τάμπλετ με κάμερα και μικρόφωνο, ξεναγεί τους διαδικτυακούς «επισκέπτες» στις δεξαμενές όπου φιλοξενούνται οι χελώνες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης. Μας συστήνει κάποιες από αυτές και μας λέει την ξεχωριστή τους ιστορία, το πώς έφτασαν εδώ.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες καθώς και σχολεία, συχνά επιλέγουν να «υιοθετήσουν» μία από τις χελώνες που συναντάνε δια ζώσης ή διαδικτυακά, καλύπτοντας τα έξοδα περίθαλψής της για κάποιες ημέρες. «Με αυτόν τον τρόπο δεν μένουν απλοί παρατηρητές των θαλάσσιων χελωνών αλλά γίνονται σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους», εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.

 

Επιστροφή στη θάλασσα

 

Η επιστροφή κάθε χελώνας που έχει αναρρώσει στη θάλασσα, είναι στιγμή μεγάλης συγκίνησης για τους ανθρώπους και τους φίλους του Αρχέλων. Χάρη στη οικονομική υποστήριξη των «υιοθετών» και την επίμονη δουλειά συνεργατών και εθελοντών που περιθάλπουν τα ζώα, 27 θαλάσσιες χελώνες επέστρεψαν υγιείς στο φυσικό τους περιβάλλον από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 178 διαδικτυακές ξεναγήσεις σε σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Φέτος η περίοδος διεξαγωγής τους θα είναι από την 1η Δεκεμβρίου ‘22 μέχρι την 28η Φεβρουαρίου ‘23. Κάθε τάξη μπορεί να συνδεθεί ζωντανά με το Κέντρο Διάσωσης μέσω της πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης ή με κάποια άλλη πλατφόρμα.

ARCHELON loutrina


Ο Διαγωνισμός Μαθητικής Φωτογραφίας 2023

 

Όλες οι τάξεις που θα λάβουν μέρος στις διαδικτυακές ξεναγήσεις και θα «υιοθετήσουν» μία χελώνα, μπορούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό Μαθητικής Φωτογραφίας 2023. Ένα «λούτρινο χελωνάκι» του Αρχέλων θα φθάσει ταχυδρομικά στις τάξεις και οι μαθητές θα το φωτογραφήσουν σε ένα ξεχωριστό σημείο του τόπου τους: μία αγαπημένη παραλία, παραδοσιακή πλατεία, ή ένα άλλο αξιοθέατο της περιοχής τους.

Μπορείτε να στείλετε τις φωτογραφίες σας ηλεκτρονικά μαζί με τα στοιχεία της τάξης, το σχολείου, τα ονόματα των φωτογράφων και το όνομα της τοποθεσίας που τραβήχτηκε κάθε φωτογραφία στο awareness@archelon.gr έως 30 Μαρτίου 2023.

Πως κλείνονται τα ραντεβού:

Περίοδος Διαδικτυακών Επισκέψεων: 1η Δεκεμβρίου 2022 – 28 Φεβρουαρίου 2023

Ωράριο Διαδικτυακών Επισκέψεων: (Δευτ-Παρ) 08:30-09:30, 10:00-11:00, 11:45-12:45

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κλείσουν διαδικτυακό ραντεβού για την τάξη τους χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων εδώ. Δείτε όλες τις δυνατότητες επίσκεψης στο Κέντρο Διάσωσης εδώ.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τις χελώνες που επέστρεψαν στη θάλασσα φέτος το καλοκαίρι δείτε εδώ.

Πληροφορίες για  εκπαιδευτικούς: Επικοινωνήστε με την Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων,
τηλ. 6932640949 (Δευτέρα -Παρασκευή: 13:00-15:00), e-mail: education@archelon.gr

Αρχέλων- Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, 3η μαρίνα Γλυφάδας, 166 75 Γλυφάδα Αττικής | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

The post Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στον Αρχέλων first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *