ceb4ceb9ceb1ceb2ceacceb6cebfcebdcf84ceb1cf82 cebcceb5 cf84cebf cf80ceb1ceb9ceb4ceaf cf85cf80ceadcf81cebfcf87ceb5cf82 cf86cebf

Γράφει η Μπουκτέλα

Από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει με τη μικρή, οι «Φούσκες» της Κιτ Τσέις – στα ελληνικά εκδόσεις Διάπλαση (μτφ. Αλέξανδρος Πανούσης) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου για τις ηλικίες 2-3 ετών. Για την ακρίβεια το θεωρώ πολύτιμο θησαυρό.

Αρχικά έχει δυο στοιχεία που είναι αρκετά για να εξάψουν την φαντασία του παιδιού ώστε να θέλει να ακολουθήσει την ιστορία.

Το πρώτο είναι οι πρωταγωνιστές: ένα μικρό καγκουρό, κι ένα μικρό κοάλα. Η μικρή εκστασιάστηκε αφού ξεφύγαμε από τα πιο τετριμμένα: γατάκι, σκυλάκι, αλεπού κλπ και μάθαμε δυο καινούργια ζωάκια που δεν μπορούμε να δούμε από κοντά γιατί ζουν πολυυυύ μακριά.

Το δεύτερο είναι φυσικά ο φαινομενικά βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Οι φούσκες. Ένα από τα φθηνότερα, μα πιο αγαπημένα παιδικά παιχνίδια μέχρι μεγάλη μάλιστα ηλικία. Ποιον δεν ενθουσιάζουν;

Σε υπέροχα παστέλ χρώματα κυριαρχούν στην λιτή και τόσο καλαίσθητη εικονογράφηση της Τσέις, από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Εξίσου υπέροχα είναι το μικρό καγκουρό και το μικρό κοάλα, σε μία από τις πιο χαριτωμένες ζωγραφικές απεικονίσεις σε παιδικά βιβλία.

Και πάμε στην ίδια την ιστορία. «Οι φούσκες μπορούν να γίνουν η αρχή μιας πολύ όμορφης φιλίας», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο και πράγματι οι φούσκες είναι αυτές που γίνονται «γέφυρα» για να γίνουν φίλοι το εξωστρεφές καγκουρό και το ντροπαλό κοάλα.

Όσοι ασχολούνται με παιδιά μπορούν να βρουν σε αυτό το βιβλίο υπέροχους τρόπους για να εξηγήσουν σε αυτά είτε είναι εξωστρεφή, είτε είναι ντροπαλά πώς η προσέγγιση του άλλου δεν έχει μία και μοναδική συνταγή. Παραμένουμε ο εαυτός μας, ναι, μα σεβόμαστε τα όρια του άλλου και ψάχνουμε τη σωστή προσέγγιση.

Στις πολύ μικρές ηλικίες κάτι τέτοιο είναι σαφώς δύσκολο. Μα να που μια όμορφη ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει να το κάνουμε. Για παράδειγμα, σε ένα εξωστρεφές παιδί να επικοινωνήσουμε πώς όταν ένα άλλο παιδάκι αρχικά δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για παιχνίδι μπορεί απλώς να ντρέπεται. Δεν πρέπει λοιπόν να στεναχωρηθούμε αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο προσέγγισης χωρίς να το πιέσουμε ή να το φέρουμε σε δύσκολη θέση.

Αντιστοίχως σε ένα εσωστρεφές ή διστακτικό παιδί να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων αλλά και για τη μαγεία του παιχνιδιού που θα του επιτρέψει να διασκεδάσει, όντας ο εαυτός του και χωρίς να φοβάται. Το να μαθαίνεις ότι υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες  και προσωπικότητες από εσένα, το να προσπαθείς να το σέβεσαι και το να ανακαλύπτεις διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των άλλων από μικρή ηλικία είναι ανεκτίμητο.

Και η ιστορία της Τσέις δεν εξαντλείται στην προσέγγιση των δυο φίλων με μέσο επικοινωνίας τις φούσκες αλλά προχωρά κι ένα βήμα παραπάνω καθώς όταν ένα πρόβλημα προκύψει το ντροπαλό κοάλα θα μετατραπεί σε υπερασπιστή του φίλου του και θα τον παρακινήσει μαζί να δώσουν τη λύση. Μια απλή ιστορία που θα περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι ο φίλος είναι πολύτιμος. Πρέπει να μας υπερασπίζεται και να τον υπερασπιζόμαστε. Μα πάντα θα είμαστε δυνατότεροι όταν είμαστε μαζί.

INFO
Φούσκες
Συγγραφέας: Κιτ Τσέις
Εικονογράφηση: Κιτ Τσέις
Εκδόσεις: Διάπλαση

 

kit chaseΚιτ Τσέις

Η Κιτ Τσέις ξεκίνησε την καριέρα της στη ζωγραφική νωρίς στη ζωή και συχνά την έβρισκαν να σχεδιάζει στα βιβλία της μητέρας της και τους τοίχους. Τώρα, που είναι ενήλικη, κατά κάποιο τρόπο, συγγραφέας και εικονογράφος, τα σχέδιά της βρίσκονται στα βιβλία πολλών ανθρώπων και σε πολλούς τοίχους. Σαν δημιουργός των βιβλίων Oliver’s Tree και Lulu’s Party και ιδρύτρια της επωνυμίας τεχνών και χαρτικών ειδών Trafalgar’s Square, η Κιτ Τσέις έχει προσθέσει λίγη μαγεία σε νηπιαγωγεία και παιδικά δωμάτια όλου του κόσμου. Η Τσέις κατοικεί στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά της. Τα πράγματα που την κάνουν ευτυχισμένη περιλαμβάνουν: παγωτό αργά το βράδυ, πολύχρωμη τρούφα, κηπουρική και περιπλάνηση σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

The post Διαβάζοντας με το παιδί: Υπέροχες… Φούσκες appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *