ceb3cebacf81cebf cf80cebbceaccebdcebf ceb9cf83cf84cebfcf81ceafceb5cf82 cebacebfcebdcf84ceb9cebdceaecf82 ceb5cf83cf84ceafceb1cf83ceb7

groplano

 

Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογος – συγγραφέας

Το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της Ευαγγελίας Μινάρδου – Αδάμου, Γκρο πλάνo: Ιστορίες κοντινής εστίασης αποτελεί μια εξαιρετική συλλογή 37 καλογραμμένων διηγημάτων από μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέα με δυναμική πένα λόγω των φιλολογικών σπουδών που έχει στο ενεργητικό της. Αν και πρώτη συγγραφική απόπειρα, το έργο της Ευ. Μινάρδου – Αδάμου παρουσιάζει αξιοσημείωτη αρτιότητα και πληρότητα από κάθε άποψη, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και πολυποίκιλες εμπειρίες ζωής.

Κάθε ιστορία προσεγγίζει διαφορετικούς ανθρώπινους χαρακτήρες, τους οποίους αναλύει εις βάθος, αποδίδοντας τις περισσότερες φορές μύχιες σκέψεις και εσωτερικά κίνητρα που τους ωθούν σε αποφάσεις, αντιδράσεις, πράξεις και επιλογές. Γενικότερα, η ανθρώπινη ψυχολογία και η πολυπλοκότητα της ψυχοσύνθεσης της προβάλλεται και σκιαγραφείται με εξαιρετική μαεστρία σε όλα τα διηγήματα του βιβλίου. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το υλικό που επιλέγει να αξιοποιήσει η συγγραφέας, καθώς άλλες ιστορίες τοποθετούνται στη σύγχρονη εποχή, ενώ άλλες σε παλαιότερες εποχές με έναν διαφορετικό και πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής. Η συγγραφέας ξέρει να επιλέγει και να χρησιμοποιεί αξίες και ιδεώδη διαφορετικών εποχών, καθώς και το ανάλογο λαογραφικό υλικό, προφανώς παρμένο από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.

Οι αφηγηματικές τεχνικές της συγγραφέα είναι άριστες, καθώς ξέρει πώς και πότε να χρησιμοποιήσει την πρωτοπρόσωπη ή την τριτοπρόσωπη αφήγηση με εσωτερική ή εξωτερική εστίαση αντίστοιχα, τις λεπτομερείς περιγραφές ανθρώπων ή -κυρίως- τόπων και τοπίων με ποιητικό λεξιλόγιο, κοσμητικά επίθετα και συγκινησιακή χρήση του λόγου ή σε άλλες περιπτώσεις, να επιστρατεύεται η αφήγηση με περιεκτικό και συμπυκνωμένο τρόπο και δωρικό και λιτό ύφος.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ο διάλογος (μίμηση) και κάποιες φορές ο εσωτερικός μονόλογος όπου χρειάζεται κάθε φορά και με την απαιτούμενη ισορροπία ώστε να αποδίδονται τα κατάλληλα μηνύματα και νοήματα στο αναγνωστικό κοινό. Αξιόλογο είναι και το λεξιλόγιο του βιβλίου, καθώς η συγγραφέας χρησιμοποιεί -όπου και όποτε χρειάζεται- λέξεις από την αρχαία ελληνική, κατάλληλα προσαρμοσμένες στη νεοελληνική γλώσσα, δίνοντας ένα μεγαλοπρεπές ύφος στο κείμενο. Τέλος, η τοπική τοποθέτηση του κάθε διηγήματος είναι ένα νησί του Αιγαίου -ως επί το πλείστον, τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, δεν αναφέρεται ποιο νησί προβάλλεται κάθε φορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην πραγματικότητα μια τοπική αοριστία, τροφοδοτώντας έτσι τη φαντασία του αναγνώστη. Μάλιστα, σε πολλές ιστορίες, το νησί είναι μια όαση σωτηρίας, ένας αναζητούμενος παράδεισος που ο λογοτεχνικός ήρωας αναζητά, αλλά δεν μπορεί να βρει.

Το Γκρο πλάνο είναι ιστορίες που εστιάζουν στην ανθρώπινη ψυχή και ψυχολογία. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε ώριμο αναγνώστη που επιθυμεί το βιβλίο να τον ταξιδέψει εσωτερικά και νοητά ανακαλύπτοντας τον εαυτό του και κοιτώντας τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες κατάματα, σε ένα μοναδικό και ζωντανό γκρο πλάνο μόνο δικό του.

Μην το χάσετε! Από τις εκδόσεις Βακχικόν!

The post "Γκρο Πλάνο. Ιστορίες κοντινής εστίασης": Κοντινά πλάνα σε ήρωες της καθημερινότητας appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *