ceb3ceb9ceb1cf84ceaf ceb4ceb5cebd cf80ceaeceb3ceb1 cebdceb1 cf88ceb7cf86ceafcf83cf89 cf84ceb7cebd cebacf85cf81ceb9ceb1cebaceae

Δεν μιλώ για μένα. Εγώ δεν πήγα να ψηφίσω την Κυριακή διότι δεν είμαι Γάλλος. Για Γάλλους μιλάμε. Και για τις γαλλικές εκλογές συζητήσαμε ήδη με ειδικό μας άρθρο πριν από τον πρώτο γύρο. Ο πρώτος γύρος έγινε την Κυριακή που μας πέρασε κι έφερε αντιμέτωπους, για τις 24 του μηνός, Κυριακή του Πάσχα για μας, τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, όπως και το 2017, αν και το αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ πιο αμφίρροπο από τότε, που ο Μακρόν είχε νικήσει με 66%.

Tην Κυριακή που μας πέρασε η αποχή ήταν ελαφρώς ανώτερη από το 2017. Να σημειωθεί ότι γενικά, στις προεδρικές εκλογές η συμμετοχή είναι μεγάλη. Το αρνητικό ρεκόρ για πρώτο γύρο ήταν το 2002, όταν η συμμετοχή ήταν μόνο 71,6%, ενώ τώρα είχαμε 73,6%.

Στο γαλλικό ραδιόφωνο, άκουσα να μιλάνε ένας-δυο ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν. Βρήκα στην ιστοσελίδα όλο το ρεπορτάζ, με 10 συνολικά τοποθετήσεις ψηφοφόρων που έκαναν αποχή και σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον κι έτσι το μετάφρασα πρόχειρα. Το πρωτότυπο είναι εδώ, και κάθε διόρθωση δεκτή. Σε 3-4 σημεία βάζω και το πρωτότυπο, εκεί που δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση.

Να σημειωθεί ότι εκεί που λέω «εκλογικό βιβλιάριο» είναι το γαλλικό carte d’electeur, που δεν ξέρω αν είναι ακριβώς το ίδιο. To επίδομα RSA, που το αναφέρουν δυο φορές, είναι ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους άπορους, που για κάποιον που ζει μόνος του είναι 575 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός (smic) είναι 1540 ευρώ περίπου.

p1

Jules Ambles, 71 ετών, συνταξιούχος μηχανικός αυτοκινήτων, Arnouville (Val-d’Oise, στην περιφέρεια του Παρισιού). Λυπάμαι που δεν ψηφίζω. Παρακολουθώ πολύ την επικαιρότητα, παρακολούθησα όλες τις συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές. Αλλά έχω απογοητευτεί. Κατά τη γνώμη μου, όλοι οι υποψήφιοι είναι άχρηστοι. Είναι σαν να βλέπω μικρά παιδιά στην αυλή του σχολείου που μαλώνουν: «Μου έκλεψες τις ιδέες μου!» Δεν είναι αξιόπιστοι. Μόνο τον εαυτό τους σκέφτονται.

Το 2017 είχα ψηφίσει τον Μακρόν. Μου άρεσε, ήταν νέος. Και το αποτέλεσμα; Σαν να βλέπεις τον Ναπολέοντα που δεν απευθύνεται πια στον λαό του. Φέτος δεν τον ψήφισα. Αν δεν βγει ο Μακρόν, θα βγει η Λεπέν. Τόσο το χειρότερο. Θα δούμε τι θα γίνει. [Depuis le temps qu’on en parle, on verra bien ce qu’il se passe].

p2Ferelah Coulibaly, 18 ετών, φοιτήτρια Νομικής, Joué-lès-Tours (Indre-et-Loire, στο κέντρο της Γαλλίας, εκεί που είναι η Τουρ). Όταν μου ήρθε το εκλογικό βιβλιάριο, αισθάνθηκα σοκ: γιατί μου το έστειλαν εμένα; Δεν αισθάνομαι ικανή να ψηφίσω. Είμαι πολύ νέα, δεν έχω ενημερωθεί αρκετά. Ακόμα κι όταν διαβάζω τις διακηρύξεις των υποψηφίων, δεν μπορώ να καταλάβω αρκετά τις ιδέες που βρίσκονται από πίσω τους. Θα φοβόμουν μήπως ξεγελαστώ και διαλέξω λάθος. Προτίμησα να αφήσω να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο εκείνοι που έχουν σαφείς πεποιθήσεις, εκείνοι που πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις και ξέρουν από πολιτικά.

Ούτε η μητέρα μου ψήφισε. Στον δεύτερο γύρο, αυτό που μπορεί να μας κάνει να πάμε να ψηφίσουμε θα ήταν αν προκρινόταν ο Ζεμούρ. Τότε, θα υπήρχε σοβαρός λόγος να ψηφίσουμε εναντίον του. Αυτός είναι που με ανησυχούσε περισσότερο, για τις ρατσιστικές του ιδέες και για την εριστικότητά του. Η πολεμική αρέσει στον κόσμο και νομίζω πως αυτό θα μπορούσε να του δώσει τη νίκη, όπως έγινε με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Εδώ η Μαρίν Λεπέν, δεν νομίζω πως μπορεί να πετύχει αυτό το στοίχημα, ο κόσμος τη φοβάται πολύ. Αν όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται, θα πάω να ψηφίσω για να της φράξω το δρόμο.

p3Mounir Hamdoune, 23 ετών, πωλητής σε λαϊκές αγορές, Montfermeil (Seine-Saint-Denis, προάστεια Παρισιού). Ποτέ μου δεν έχω ψηφίσει. Παίρνω με το ταχυδρομείο τα ψηφοδέλτια, είμαι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν έχω ψηφίσει, σε καμιά εκλογή. Έχω την εντύπωση πως οι πολιτικοί είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι κακό, αλλά εγώ έτσι τους βλέπω. [Ce n’est pas méchant, mais je les ai mis dans une case.] Όπως και να’χει το θέμα, η πολιτική δεν επηρεάζει τη ζωή μου. Σήμερα η βενζίνη έχει 2,60 ευρώ το λίτρο. Πληρώνεις βενζίνη για να πας στη δουλειά και δουλεύεις για να πληρώσεις τη βενζίνη. Τι θα άλλαζε αν ψήφιζα;

Οι πολιτικοί λένε πολλά πράγματα αλλά τελικά δεν γίνεται τίποτα. Και σε τοπικό επίπεδο. Εγώ μένω στο Μονφερμέιγ, ο δήμαρχος μάς είπε μαν τον ψηφίσουμε για να κάνει αυτό, κι αυτό, κι αυτό. Και δεν έκανε τίποτα. Ο απολογισμός του Μακρόν είναι μέτριος. Άκουσε λίγο τον κόσμο, τότε με τα κίτρινα γιλέκα. Αλλά μονάχα τους άκουσε, δεν έκανε κάτι. Αντί να ψηφίζω, προτιμώ να κάνω δωρεές. Δίνω χρήματα σε μια οργάνωση που βοηθάει ένα ορφανοτροφείο στο Μαρόκο. Εκεί, βλέπω άμεσα σε τι εξυπηρετεί αυτό που κάνω.

p4Guillaume Brouillet, 43 ετών, εργάτης κηπουρικής, Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν ψηφίζω. Δεν βρίσκω κάτι δικό μου στους υποψήφιους. Έχω την εντύπωση πως δεν μου μιλάνε. Εγώ είμαι εργάτης, δεν έχω πάει πολύ στο σχολείο, δεν έχω πολύ λεξιλόγιο. Αυτό που βλέπω, είναι ένα οχτάγωνο που μέσα του αναμετριούνται οι υποψήφιοι, εκείνοι πλακώνονται στο ξύλο [ se mettent des patates]… κι εμείς είμαστε στο κοινό και τρώμε ποπ-κορν.

Παρακολουθώ πολύ τις ειδήσεις. Το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ζεμούρ και την Πεκρές ήταν αξιοθρήνητο. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Εγώ είμαι εργάτης, δεν θα τους ήθελα ούτε για προϊστάμενους, όχι βέβαια για προέδρους! Απέναντι στον Μπάιντεν και στον Πούτιν πρέπει να έχεις κάποιον χαρισματικό, κάποιον σοβαρό. Κι έπειτα βαρέθηκα πια να διαλέγω τον μη χειρότερο, βαρέθηκα να ψηφίζω με βάση ποιον δεν θέλω, σε ποιον θέλω να φράξω τον δρόμο. Θα ήθελα να ψηφίσω από πεποίθηση, μια φορά στη ζωή μου.

p5Brigitte, 46 ετών, σε αναρρωτική μακράς διαρκείας, Beautor (Aisne, στην Πικαρδία, στον Βορρά). Ποτέ μου δεν έχω ψηφίσει. Ποτέ δεν έχω πάρει εκλογικό βιβλιάριο. Γεννήθηκα εδώ δίπλα, στο Noyon του νομού Oise. Εδώ μεγάλωσα, μετά πήγα στο Νότο και πιο ύστερα επέστρεψα στα μέρη εδώ. Παίρνω τα προεκλογικά φυλλάδια, αλλά βιβλιάριο δεν μου ήρθε. Ομολογώ ότι δεν το έψαξα ποτέ. Με τη γραφειοκρατία αργείς πολύ να βρεις άκρη.

Έτσι κι αλλιώς, οι πολιτικοί είναι όλοι κλέφτες, απατεώνες. Αφού δεν ψηφίζω, τουλάχιστον δεν το μετανιώνω. Δεν βγαίνει τίποτα με το να ψηφίσεις. Είτε πας είτε όχι, πάντα το ίδιο γίνεται.

,

.

p6Charef Laroui, 49 ετών, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, Tours (Indre-et-Loire, κεντρική Γαλλία). Τη μοναδική φορά στη ζωή μου που ψήφισα, ήμουν στη φυλακή, το 2019. Μου έδωσαν εκλογικό βιβλιάριο και άδεια να βγω από το κελί και να πάω να ψηφίσω. Πηγαίναμε στο γυμναστήριο της φυλακής, χωρίς χειροπέδες. Μου άρεσε που πήρα τον αέρα μου, έστω κι αν ήταν γρήγορο. Δεν θυμάμαι καν ποιον ψήφισα, διάλεξα στην τύχη.

Για μένα, δεν βγαίνει τίποτα με το να πας να ψηφίσεις, εκτός αν είναι να σου δώσουν κατοικία. Αλλιώς, οι πολιτικοί δεν μας βοηθάνε. Είναι ψεύτες, απατεώνες, διεφθαρμένοι. Οι πλούσιοι τα καταφέρνουν επειδή είναι σε θέση ισχύος, εμάς όμως, τους ανθρώπους που ζουν με το επίδομα RSA όπως εγώ, οι πολιτικοί δεν μας έχουν ανάγκη. Ποιος έκανε κάτι για μας; Ο Μακρόν, όταν ρίχνει την τιμή της βενζίνης, το κάνει μόνο και μόνο για να πάρει τις εκλογές. Θα κερδίσει, έτσι κι αλλιώς.

p7Thérèse Jean-Louis, 64 ετών, συνταξιούχος του Ταχυδρομείου, Garges-lès-Gonesse (Val-d’Oise, περιφέρεια του Παρισιού). Είμαι «εκτός κόσμου». Έχω σταματήσει να ψηφίζω εδώ και καιρό. Τώρα πια ζω για τον εαυτό μου και όχι για τους άλλους [Désormais, je vis en fonction de moi et pas des autres]. Πριν από τις εκλογές, σας λένε «όλα πάνε καλά», αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ούτε το 2017 είχα ψηφίσει. Ο Μακρόν τα έκανε όλα λάθος. Πήρε από όλους, εκτός από τους πλούσιους. Τελικά, πάντα οι ίδιοι κερδίζουν.

Πιστεύω ότι πρέπει να γκρεμιστούν όλα για να φτιάξουν όλα ξανά. Πρέπει όλα ν’ αλλάξουν, αλλ’ αυτό δεν θα γίνει με εκλογές. Εγώ ποτέ δεν μάσαγα τα λόγια μου. Οι γονείς μου με έστειλαν στη Γαλλία από τη Μαρτινίκα, σαν ένα μπόγο άπλυτα εσώρουχα, όταν ήμουν μικρή, επειδή έκανα πολλές φασαρίες. Έγινα υπάλληλος στο Ταχυδρομείο, αλλά ποτέ δεν προχώρησα στη σταδιοδρομία μου. Παραήμουν επικριτική. Για πολύ καιρό, με φώναζαν «Μαντάμ Ροβεσπιέρου».

p8Kamel Belferoum, 47 ετών, υπάλληλος αεροδρομίου του Παρισιού, Garges-lès-Gonesse (Val-d’Oise, περιφέρεια του Παρισιού). Έχω αηδιάσει με την πολιτική. Τίποτα δεν μου ταιριάζει. Θα σκίσω το εκλογικό μου βιβλιάριο. Το παιχνίδι είναι στημένο! Ο Μακρόν δεν συζητάει. Θα ξανακερδίσει ελλείψει καλύτερου. Το 2017 έκανα το λάθος να τον ψηφίσω. Ήταν ολοκληρωτική απογοήτευση. Δεν μας παίρνουν υπόψη. Με αυτόν, ο καθένας για την πάρτη του. Μόνο για τους πλούσιους είχε. Και οι τράπεζες εξακολουθούν να βγάζουν κέρδη πάνω στη δική μας πλάτη. Όλο αυτόν τον καιρό, μαζεύεται ένα τεράστιο έλλειμμα και θα το πληρώσουν τα παιδιά μας.

Σήμερα, ο Μακρόν θέλει να σε βάλει να δουλεύεις και να παίρνεις το RSA, ενώ ούτε με τον κατώτατο μισθό δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα! Είναι η πρώτη μου φορά που δεν ψηφίζω, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα πρόγραμμα που να μου ταιριάζει.

p9Camille, 41 ετών, ελαιοχρωματίστρια, Châteauneuf-les-Martigues (Bouches-du-Rhône, Νότος, κοντά στη Μασσαλία). Δεν ψήφισα, διότι δεν ξαναγράφτηκα στους εκλογικούς καταλόγους. Παλιότερα, δούλευα βοηθός νοσηλεύτρια στον Βορρά. Με τον Covid-19, άλλαξα καριέρα κι έγινα ελαιοχρωματίστρια εδώ στον Νότο. Αλλά δεν έκανα τον κόπο να ξαναγραφτώ..

Αν μπορούσα να ψηφίσω, θα ψήφιζα τη Μαρίν Λεπέν. Την είχα ψηφίσει το 2017, πάντα έτσι ήταν[ça a toujours été elle]. Ο Μακρόν πάλι, έκανε πολλά για τους πλούσιους. Αυτοί στα χαμηλά σκαλοπάτια, δεν έχουν τίποτα. Όλα για τα αφεντικά. Για μένα, που ήμουν βοηθός νοσηλεύτρια, δεν είχε και πολλή αναγνώριση.

p99Michel, πλανόδιος πωλητής, 60 ετών, Gondreville (Meurthe-et-Moselle, Λωραίνη, ανάμεσα Νανσί και Τουλ). ΟΙ προεδρικές, ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρουν. Είναι όλοι καραγκιόζηδες, έπρεπε να παίζουν στην εκπομπή του Κανάλ Πλυς! Έχω σταματήσει να ψηφίζω στις προεδρικές εδώ και πολλά χρόνια. Έχω αηδιάσει την πολιτική σε εθνικό επίπεδο από τον καιρό του Σιράκ. Στις δημοτικές εκλογές εξακολουθώ να ψηφίζω, αλλά εκεί διαφέρει. Τον δήμαρχο, τον ξέρεις.

Οι πρόεδροι, όλοι είναι για την καρέκλα, για τα λεφτά. Και ο Μακρόν ίδιος με τους άλλους είναι. Οι πολιτικοί, τους βλέπεις στις λαϊκές αγορές να μοιράζουν φυλλάδια όταν έρχονται εκλογές, αλλά τον υπόλοιπο καιρό δεν υπάρχει κανένας. Και μετά, ποτέ δεν κάνουν όσα λένε. Οπότε, η ψήφος μου δεν αλλάζει τίποτα. Σας το λέω, αν σήμερα ήμουν 20 χρονών, θα είχα φύγει από τη Γαλλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *