ceb3ceb5cebdceadceb8cebbceb9ceb1 cf80cf8ccebbceb7 ceadcebdceb1 cebccf80cebfcf85cebaceadcf84cebf ceb1ceb3cf81ceb9cebfcebbcebfcf8dcebb

b268468

Γράφει ο Γιώργος Βοϊκλής

Ένα τολμηρό πείραμα που είχε ένα μοναδικό, θα έλεγα, αποτέλεσμα στα εκδοτικά χρονικά, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας  Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, που ήταν ο συντονιστής και επιμελητής των κειμένων που δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021 και στη συνέχεια στον εξαιρετικά καλαίσθητο τόμο των εκδόσεων «ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Πρόκειται για ένα πραγματικό επίτευγμα. 

Στη «Γενέθλια  πόλη», ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο αναφέρονται τα κείμενά των 66 συγγραφέων καλύπτουν πάνω από πέντε δεκαετίες, από τη 10ετία του 1940 μέχρι τις 10ετίες 1980 και 1990, καθώς, με βάση τα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων, η πιο ηλικιωμένη, η Ισμήνη Καπάνταη, γεννήθηκε το 1939 και η νεότερη, η Νατάσα Βαφειάδου, το 1984. Οι περισσότεροι, βέβαια, έχουν γεννηθεί τη 10ετία του 1950.

Στη συγκεκριμένη  περίπτωση, ο χρόνος γέννησης των συγγραφέων έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί μέσα από τις παιδικές τους μνήμες παρακολουθούμε τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών -στο δεύτερο μισό, δηλαδή, του 20ου αιώνα- στη διάρκεια των οποίων απέκτησε η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, τη σημερινή του μορφή. 

Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι οι σύντομες αυτές αφηγήσεις, έκτασης μικρότερης των τριών σελίδων η κάθε μία, καλύπτουν ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της χώρας μας, από τη Θράκη μέχρι την Καλαμάτα και από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, τη Λέσβο και τη Σάμο.

Τη δική του σημασία έχει και η κοινωνική σύνθεση των συγγραφέων. Οι περισσότεροι είναι λογοτέχνες, πεζογράφοι και ποιητές, που ασκούν βέβαια και κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα, ανάμεσά τους όμως υπάρχουν αρκετοί δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Μέσα από τις διαδοχικές αφηγήσεις των αναμνήσεων τους για τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια στον γενέθλιο τόπο τους, αλλά και στις συνθήκες που αντιμετώπισαν, σχεδόν στο σύνολό τους, ως εσωτερικοί μετανάστες, παρακολουθούμε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο φυσικό και στο οικιστικό περιβάλλον, στο βιοτικό επίπεδο,  στις οικογενειακές και τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις, στην εκπαίδευση και, προπαντός, στις σχέσεις και τα παιχνίδια των παιδιών κάθε εποχής.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις και τα παιχνίδια των παιδιών κυριαρχούν σε όλα  τα κείμενα, κάνει τη συλλογή αυτή να μοιάζει με ένα μπουκέτο αγριολούλουδα, που το καθένα έχει το δικό χρώμα και το δικό του άρωμα.

Πρόκειται για το καλύτερο καλοκαιρινό ανάγνωσμα όχι μόνο για ενήλικους, που στις σελίδες του θα βρουν τον εαυτό τους, αλλά και για εφήβους και μεγάλα παιδιά, που μέσα απ’ τις σελίδες τους θα μάθουν για τα παιδικά χρόνια των παππούδων και των γονιών τους.

 

The post "Γενέθλια πόλη", ένα μπουκέτο αγριολούλουδα appeared first on Vakxikon.gr – Vakxikon.gr Media & Publishing Group.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *