ceb1cebdceb1cebacebfceafcebdcf89cf83ceb7 cf84ceb7cf82 cebfcf81ceb3ceb1cebdcf89cf84ceb9cebaceaecf82 ceb5cf80ceb9cf84cf81cebfcf80ceae

CLOSING CEREMONY

Συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης των ΦτΦ με θέμα “Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 2024 στο Νεπάλ | World Social Forum Nepal 2024 (15 -19 Φεβρουαρίου 2024)” [ΕΔΩ] δημοσιεύουμε την Ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών. Τη μετάφραση έκανε η Καίτη Μυλωνά]


#worlddignityforum #anotherworldispossible #worldsocialforum #wsf2024nepal

Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 2024 στο Νεπάλ | World Social Forum Nepal 2024 [ΕΔΩ]

Παγκόσμιο Κοινωνικό Forum
Νεπάλ 2024, 15-19 Φεβρουαρίου 2024

Καθώς τα πλήθη κινούνταν στο κέντρο του Κατμαντού την Πέμπτη, το μέγεθος της συγκέντρωσης ήταν τεράστιο, ωστόσο ήταν η ποικιλομορφία των συμμετεχόντων πουξεχώρισε στην πορεία αλληλεγγύης της 16ης Συνάντησης του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ (ΠΚΦ) 2024.

Κύματα επί κυμάτων από ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι με παραδοσιακές ενδυμασίες, κάποιοι με ιθαγενή ρούχα, κάποιοι με ρούχα
εργασίας, κάποιοι με casual και κάποιοι με κοστούμια, περπάτησαν χέρι-χέρι με μιαυψίφωνη κραυγή "Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός".

Υπήρχαν εργάτες, αγρότες, αγρότες, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις, οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ, ομάδες αυτοχθόνων, εθνικές οργανώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα από όλο τον κόσμο. Αυτή η πορεία και η τελετή εγκαινίων που ακολούθησε ήταν η έναρξη
του ΠΚΦ 2024 στο Κατμαντού.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ έλκει την καταγωγή του από τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών που προέκυψαν κατά της παγκοσμιοποίησης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με αποτέλεσμα το πρώτο ΠΚΦ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το 2001. Η διαδικασία για το ΠΚΦ2024 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, καθώς το Νεπάλ επιλέχθηκε ως η δυνητική χώρα υποδοχής για τη διεξαγωγή του 16ου ΠΚΦ. Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη από το
Διεθνές Συμβούλιο (IC) και το Κοινωνικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APSF).

Τον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Συμβούλιο έδωσε εντολή στο Νεπάλ να είναι το Νεπάλ ο οικοδεσπότης και το Κατμαντού να είναι η πόλη υποδοχής. Αυτό ακολουθήθηκε αμέσως από την κινητοποίηση ενός γενικού συμβουλίου, την οργάνωση επιτροπής και διαφόρων υποεπιτροπών στο Νεπάλ με όλα τα μέλη να εργάζονται εθελοντικά, αποφασισμένοι να καταστήσουν το ΠΚΦ 2024 επιτυχημένο.

Μετά από αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή του Νεπάλ (NOC) ξεκίνησε προσεκτικό σχεδιασμό και υπήρξε μαζική κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο, καθώς και η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του ΠΚΦ. Δημιουργήθηκαν οργανωτικές και ατομικές εγγραφές, το Bhrikuti Mandap επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων και η οργανωτική επιτροπή πραγματοποίησε εβδομαδιαίες συνεδριάσεις για να παρακολουθεί την πρόοδο και να διευκολύνει τις διαδικασίες. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εθελοντών, καθώς και ένα πρόγραμμα εφαρμογών. Όλες οι προετοιμασίες ήταν προσανατολισμένες προς την ομαλή
και επιτυχή λειτουργία του ΠΚΦ 2024 στο Κατμαντού.

Το πρόγραμμα του ΠΚΦ οριστικοποιήθηκε μετά τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής στα τέλη Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς για το ΠΚΦ και η τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου με το Bhrikuti Mandap να γεμίζει με ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου, που έψαχναν για ελπίδα, έμπνευση και αλληλεγγύη.

Στο ΠΚΦ 2024 συμμετείχαν πάνω από 50.000 άτομα, με περισσότερες από 1400 οργανώσεις από έξι ηπείρους και 98 έθνη. Το Διηπειρωτικό Φόρουμ Νεολαίας διεξήχθη ταυτόχρονα με 410 συμμετέχοντες από περισσότερα από 30 έθνη. Υπήρξαν περισσότερες από 400 δραστηριότητες εγγεγραμμένες, στο πλαίσιο δεκατριών διαφορετικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων (αλλά όχι μόνο) της οικονομίας, της μετανάστευσης, των διακρίσεων, του φύλου, του πολιτισμού, του πολέμου και της ειρήνης, της κλιματικής αλλαγής, των αυτόχθονων ομάδων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των κοινωνικών κινημάτων κ.λπ.

Στο σημερινό τετράγωνο των δηλώσεων έγιναν περισσότερες από 60 δηλώσεις από οργανώσεις από όλο τον κόσμο, που δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται για την υλοποίηση ενός άλλου, δικαιότερου κόσμου.

Το WSF οφείλει την επιτυχία του σε διάφορα κοινωνικά κινήματα, θεσμούς, οργανισμούς και άτομα. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Antonio Guterres, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης του. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους διακεκριμένους ομιλητές στην τελετή έναρξης μας.

Ευχαριστούμε όλες τις σχολές, το προσωπικό και τους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη Ratna Rajya, τη Νομική Πανεπιστημιούπολη του Νεπάλ και το Balmiki Campus του πανεπιστημίου Tribhuvan και όλο το προσωπικό στο Bhrikiti Mandap για την παροχή των χώρων για το WSF 2024. Ευχαριστούμε την υποστήριξη από τη μητροπολιτική πόλη του Κατμαντού, τη μητροπολιτική πόλη Lalitpur, το γραφείο της περιφερειακής διοίκησης Κατμαντού, το Τουριστικό Συμβούλιο του Νεπάλ, την Αστυνομία του Νεπάλ και την κυβέρνηση του Νεπάλ.

Ευχαριστούμε τις δυνάμεις ασφαλείας στον χώρο, τους εθελοντές της WSF που μας έδωσαν τον χρόνο τους και την προσπάθειά τους, την Ομοσπονδία ΜΚΟ του Νεπάλ και την Εθνική Ομοσπονδία Αναπήρων του Νεπάλ που παρείχαν τα γραφεία τους για την γραμματεία δωρεάν κατά τη διάρκεια του WSF, τον κ. Pushpa Lal Shrestha, κάτοικο του Δήμος Budhanilkantha ο οποίος παρείχε πόσιμο νερό δωρεάν, και την Επιτροπή Διαχείρισης Μανταπ του Bhrikuti. Είμαστε ευγνώμονες στο Νοσοκομείο Phect Nepal και Kathmandu Model για την παροχή ιατρικής υποστήριξης και ασθενοφόρων και για τις πέντε ημέρες στο WSF ΔΩΡΕΑΝ.

Επιπλέον, είμαστε ευγνώμονες στα μέλη του διεθνούς συμβουλίου μας για τη συνεχή τους υποστήριξη, τις προτάσεις και τις συνεργατικές προσπάθειες, και την επιτροπή διευκόλυνσης Ασίας-Ειρηνικού για την υποστήριξη, την καθοδήγησή τους και τη γεφύρωση τυχόν κενών στην επικοινωνία. Ευχαριστούμε τα μέλη της υποεπιτροπής από την NOC γιατις ακούραστες προσπάθειές τους να κάνουν αυτή την εκδήλωση επιτυχημένη.

Ευχαριστούμε όλο το προσωπικό του Τύπου και των ΜΜΕ για την κάλυψη και τη συμμετοχή τους.

Τέλος, ευχαριστούμε την ομάδα της γραμματείας για τις αφοσιωμένες προσπάθειές της για την επιτυχημένη λειτουργία του WSF 2024.
Τέλος, σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σε αυτό το όμορφο ταξίδι και γίνατε μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς του WSF.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΕΠΑΛ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Τη μετάφραση έκανε η Καίτη Μυλωνά

Το άρθρο Ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής με τη λήξη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 2024 στο Νεπάλ εμφανίστηκε πρώτα στο Nature Friends.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *